Daca iti plac aromele exotice, atunci nu ar trebui sa iti lipseasca din camara dulceata de ananas, care este un adevarat deliciu. Fie ca o servesti cu paine prajita la micul dejun, cu un cheesecake sau cu o portie de clatite, dulceata de ananas este intotdeauna desertul perfect.
Ce ai nevoie pentru a pregati dulceata de ananas
un ananas copt
½ kg de zahar
sucul unei lamai
3-4 borcane
capace twist-off deep pentru borcane sau sticle
Cum se prepara dulceata de ananas
Primul pas este curatarea ananasului, care ar trebui facuta cu mare atentie, astfel incat sa indepartezi toate partile lemnoase. Cea mai simpla metoda de a curata ananasul este de a scoate intai coaja de pe margini, iar apoi il poti taia in rondele, iar cu ajutorul unei linguri poti indeparta partea fibroasa din mijloc. Dupa ce ai curatat ananasul, il poti taia in cubulete si il poti da prin blender, astfel incat sa se marunteasca. Insa, este important sa ramana si bucati intregi.
Amesteca apoi ananasul cu zaharul si pune totul la fiert, la foc mic. Insa, nu te indeparta de cratita, pentru ca trebuie sa amesteci constant dulceata, astfel incat sa nu se lipeasca de peretii vasului.
In general, dulceata de ananas trebuie lasata la fiert in jur de o ora, iar pe la jumatatea timpului de fierbere poti sa adaugi si zeama de lamaie.
Inainte de a opri focul, ar fi indicat sa verifici daca dulceata este gata si daca este indeajuns de consistenta, pentru a o putea pune in borcane. Ar fi indicat sa sterilizezi in prealabil cateva borcane mai mici, astfel incat dulceata sa fie bine conservata.
Dulceata de ananas se toarna fierbinte in borcane, iar dupa ce le-ai umplut, poti inchide capacele si poti aseza borcanele invers, acoperindu-le cu cateva paturi. Borcanele se lasa la racit cateva ore, iar apoi se pot intoarce si se depoziteaza intr-un spatiu uscat si racoros.
Secrete de preparare
Reteta de dulceata de ananas poate fi preparata in stilul clasic, precum orice alt tip de dulceata, insa, poti incerca si alte metode de preparare, pentru a obtine o dulceata mult mai aromata.
Fierbe siropul separat
Daca nu ai un blender acasa, poti prepara dulceata cu cubuletele de ananas, pe care le poti pune direct la fiert cu zaharul si sucul de lamaie. Pentru inceput le poti lasa la foc mic, pentru cateva minute, iar apoi poti strecura cubuletele de ananas de restul siropului. Secretul consta in fierberea siropului separat, pana cand acesta incepe sa se lege. Apoi, poti adauga si bucatelele de ananas, lasand dulceata sa fiarba la foc iute, pentru inca un sfert de ora. Atunci cand tot amestecul se va lega, inseamna ca dulceata este gata si ca poate fi turnata in borcane.
Fierbe dulceata de doua ori
Daca vrei sa te asiguri ca dulceata de ananas este bine facuta si ca va rezista pe timpul iernii, poti incerca sa o fierbi de doua ori. In loc sa pui dulceata direct in borcane dupa fierbere, poti sa o fierbi din nou a doua zi, pentru inca 5-10 minute. In momentul in care fructele si siropul vor parea bine legate, inseamna ca dulceata este gata si ca o poti pune in borcane.
Adauga vanilie
Pe langa zahar, ananas si suc de lamaie, poti adauga in reteta de dulceata si o esenta de vanilie, care va oferi un plus de aroma si savoare preparatului tau. Vanilia si parfumul de ananas se vor impleti perfect, iar rezultatul va fi un deliciu pentru papilele gustative.
Daca vrei sa iti pregatesti camara cu bunatati pentru tot anul, poti incerca reteta de dulceata de ananas pe care ti-am recomandat-o. Este simplu de realizat, nu ai nevoie de multe ingrediente si o poti savura intr-o multime de feluri.