Glutenul este denumirea familiei de proteine care se regasesc in grau, orz, secara si alac. Astfel ca, o dieta fara gluten implica excluderea alimentelor care contin glutenul proteic si inlocuirea lor ingrediente alternative.Dietele fara gluten sunt indicate pentru persoanele care se confrunta cu o boala celiaca sau cu o sensibilitate crescuta la gluten.
Daca va simtiti inconfortabil in urma consumului de alimente cu gluten sau aveti diagnostic de intoleranta, atunci trebuie sa-l evitati complet. In caz contrar, veti experimenta un disconfort sever si o serie de efecte adverse care va pot pune in pericol sanatatea.
In articolul urmator, am descris 3 pasi simpli si practici de urmat pentru o dieta fara gluten sanatoasa si hranitoare:
1. Evitati alimentele cu continut bogat de gluten
Evitarea completa a glutenului poate fi o provocare. In special daca ati fost obisnuita sa consumati alimente cu continut bogat de gluten proteic. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste proteine sunt regasite in multe dintre ingredientele comune utilizate pentru prepararea alimentelor si mancarurilor.
Iata care sunt principalele surse de gluten pe care trebuie sa le evitati:
- Alimente pe baza de grau, cum ar fi: taratele de greu, faina de grau, alac, gris, kamut si durum;
- Orz;
- Secara;
- Malt;
- Drojdie de bere.
Mai jos sunt cateva dintre alimentele care contin ingrediente cu gluten adaugat:
- Painea. Toate tipurile de paine pe baza de grau;
- Pastele fainoase. Vestea buna este ca puteti gasi o varietate de paste fara gluten;
- Cerealele, cu exceptia cazului in care sunt etichetate fara gluten;
- Produsele de patiserie, cum ar fi: prajituri, biscuiti, briose, pesmet;
- Gustarile de tipul: bomboane, batoane muesli, alimente preambalate, prajite, chipsuri aromate, floricele si covrigi;
- Sosuri, cum ar fi: sos de soia, sos teriyaki, sos hoisin, sos marinat si alte sosuri pentru salate;
- Bauturi alcoolice, precum berea.
Cea mai usoara cale pentru a evita glutenul este sa consumati alimente neprelucrate, dintr-un singur ingredient. In caz contrar, trebuie sa va asumati responsabilitatea de a citi toate etichetele produselor alimentare pe care le cumparati. Atentie la urmele de gluten care se pot gasi in alimente deoarece acestea sunt la fel de periculoase pentru persoanele cu intoleranta.
2. Introduceti in dieta alimente naturale fara gluten
Uitati de alimentele pe care trebuie sa le eliminati din rutina alimentara si descoperiti alimentele fara gluten care va vor permite sa va bucurati de mese sanatoase si delicioase:
- Carnea si pestele;
- Ouale;
- Produsele lactate simple, cum ar fi laptele, iaurtul si branzeturile. Produsele lactate aromatice pot prezenta urme de gluten;
- Fructele si legumele;
- Diferite tipuri de cereale, precum: quinoa, orez, hrisca, tapioca, porumb si mei;
- Amidonul si faina care se regasesc in alimente precum: cartofi, faina de cartofi, porumb, faina de porumb, faina de naut, faina de soia, faina de migdale, de cocos si faina de tapioca;
- Nuci si seminte;
- Uleiuri vegetale si untul;
- Ierburile aromatice si condimentele;
- Majoritatea bauturilor cu exceptia berii si a bauturilor alcoolice aromatice.
3. Utilizati inlocuitori fara gluten in locul alimentelor care contin gluten
Asa cum am amintit anterior, pastele, painea si biscuitii contin gluten. Dar acest lucru nu inseamna ca nu va puteti bucura in continuare de aceste alimente.La momentul actual, exista din ce in ce mai multe persoane diagnosticate cu intoleranta la gluten.
De aceea, alternativele fara gluten pentru alimentele mentionate se gasesc foarte usor in majoritatea supermarketurilor si magazinelor de sanatate, cum este Vitamix.ro.Puteti gasi foarte usor diverse produse fara gluten care sa va permita consumul unor paste delicioase sau o pizza la o seara in familie.