Dezbaterea CNN Biden-Trump: Trump castiga teren in sondaje, democratii in panica

Dupa incheierea dezbaterii dintre Donald Trump si Joe Biden, organizata de CNN la sediul din Atlanta, reactiile din arena politica americana au fost intense. In tabara republicana, atmosfera era euforica, in timp ce democratii manifestau o ingrijorare crescanda privind capacitatea lui Biden de a face fata viitoarelor provocari electorale si unui nou mandat prezidential. Rezultatele primelor sondaje de dupa dezbatere indica o performanta mai buna pentru candidatul republican Donald Trump, ceea ce a amplificat anxietatea in randul sustinatorilor lui Biden.

Un consilier al presedintelui Biden a declarat pentru CNN ca presedintele este obisnuit cu acest tip de reactii si ca „este singura persoana care l-a invins vreodata pe Donald Trump si o va face din nou”. Potrivit datelor prezentate de CNN, majoritatea alegatorilor americani care au urmarit dezbaterea de vineri dimineata considera ca Trump a avut o prestatie superioara. Procentajele sunt elocvente: 67% in favoarea lui Trump si doar 33% pentru Biden.

Inainte de dezbatere, multi dintre aceiasi alegatori au anticipat ca Trump va avea o performanta mai buna decat Biden, ceea ce sugereaza o perceptie publica preexistenta care nu a fost contrazisa de evolutiile din timpul dezbaterii. Comparativ cu 2020, cand Biden a fost perceput ca fiind mai performant in dezbaterile prezidentiale, aceasta schimbare de perceptie este semnificativa.

Un alt aspect ingrijorator pentru democrati este increderea scazuta in capacitatea lui Biden de a conduce tara. Conform sondajului CNN, 57% dintre cei care au urmarit dezbaterea au declarat ca nu au incredere reala in capacitatea lui Biden de a conduce, in timp ce 44% au exprimat o lipsa de incredere similara fata de Trump. Aceste cifre au ramas relativ constante fata de sondajele anterioare dezbaterii, unde 55% si, respectiv, 47% si-au exprimat neincrederea in Biden si Trump.

In ceea ce priveste scorurile de incredere, niciunul dintre candidati nu se bucura de un sprijin majoritar solid. Doar 36% dintre cei care urmaresc dezbaterile au mare incredere in capacitatea lui Trump de a conduce tara, iar doar 14% spun acelasi lucru despre Biden. Sondajul CNN, realizat printr-un mesaj text cu 565 de alegatori inregistrati din SUA care au urmarit dezbaterea, reflecta opiniile specifice ale observatorilor dezbaterii.

In tabara democrata, reactiile nu au intarziat sa apara. Panica si disperarea sunt evidente, iar un consilier al presedintelui Biden a incercat sa calmeze temerile, afirmand ca Trump nu le-a oferit alegatorilor niciun motiv solid pentru a-l vota si ca, in cele din urma, „alegatorii vor fi alaturi de presedintele Joe Biden in ceea ce priveste problemele esentiale”.

Acesta a subliniat ca alegerile nu se castiga sau se pierd intr-un singur moment, cum ar fi o dezbatere, ci sunt rezultatul unui efort continuu si sustinut. Sursa apropiata campaniei presedintelui SUA a mentionat ca Biden este familiarizat cu reactiile de panica din partea democratilor si ca strategia sa se concentreaza pe „jocul lung”.

Dezbaterea dintre Biden si Trump a generat un val de reactii si a scos in evidenta fragilitatea increderii in ambii candidati. In timp ce Trump pare sa fi obtinut un avantaj in ochii publicului, strategia pe termen lung a lui Biden si capacitatea de a raspunde provocarilor viitoare raman factori cruciali pentru succesul sau electoral. Va fi esential pentru Biden sa recastige increderea alegatorilor si sa isi consolideze pozitia in fata provocarilor care vor urma.

Sursa foto: CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.