Organismul uman este supus, zi de zi, toxinelor, otrăvurilor și poluanților ale căror efecte cumulate pot reduce calitatea vieții. Dureri de cap și lipsă de energie inexplicabile, unghii moi sau casante, probleme de memorie, alergii persistente. Sunt doar câteva dintre semnalele prin care corpul tău îți spune că are nevoie de detoxifiere.
Ai auzit tot, mai des, probabil, vorbindu-se despre dieta Detox, care presupune o curățare a propriului corp și, de ce nu, a minții, pentru regăsirea unei bunăstări pierdute. Ce este și cum putem face asta? Este indicată tuturor? De ce avem nevoie? Sunt câteva dintre întrebările care se ridică atunci când este abordat subiectul dietei Detox. Iar noi venim cu răspunsurile la ele, dar și la altele.
Ce este o dietă de detoxifiere?
Prin detoxifierea organismului crește nivelul de energie, este îmbunătățită digestia și chiar se pierd câteva kilograme. Deși poate părea o dietă dură (fără cereale, alcool, lapte și zahăr), detoxifierea nu înseamnă pierderea rapidă în greutate.
Scopul dietei Detox este, de fapt, să micșoreze încărcătura de toxine a organelor care curăță organismul (ficat, rinichi și intestine) și, în același timp, să sprijine și să îmbunătățească performanța acestora.
Există diferite tipuri de dietă Detox, dar, niciuna nu trebuie urmată fără să se consulte, mai întâi, un specialist. Multe dintre acestea necesită eliminarea unor substanțe care sunt foarte importante pentru organism și, prin urmare, trebuie să știi ce sa faci ca să eviți probleme ulterioare.
Majoritatea dietelor Detox au în comun:
- consumul exclusiv de sucuri de fructe proaspete și/sau legume;
- consumul doar de lichide specifice, cum ar fi sucul de lămâie;
- eliminarea alimentelor și a băuturilor care conțin conservanți și alergeni;
- consumul de suplimente sau ierburi;
- eliminarea alcoolului, a cafelei, a țigărilor și a zahărului rafinat.
Toate acestea sunt, întotdeauna, combinate cu activitatea fizică, de obicei nu intensivă, cum ar fi yoga sau meditația.
Cele mai potrivite alimente pentru detoxifiere
Pentru mulți, dieta de detoxifiere se bazează doar pe smoothies, dar, în realitate, e ceva mai mult decât atât. Acest regim alimentar prevede consumul de alimente bogate în antioxidanți, fibre, săruri minerale și vitamine. Iată o serie de alimente cu proprietăți care permit corpului tău să scape de toxine: rodie, afine, avocado, grapefruit, legume cu frunze verzi, sfeclă, morcovi, ardei gras, dovleac, varză roșie, portocale, lămâi, papaya, ananas, chimen dulce, cereale, semințe de in, usturoi, ghimbir etc.
Atenție! Grăsimile și zaharurile rafinate sunt, întotdeauna, eliminate și, prin urmare, vei spune „La revedere”, pentru o perioadă, consumului de carbohidrați, brânzeturi, carne, mezeluri și, în mod evident, prăjeli.
Beneficiile unei diete detox
- crește nivelul de serotonină;
- elimină excesul de lichide;
- te ajută să-ți reglezi tranzitul intestinal;
- rehidratează pielea;
- îmbunătățește somnul;
- reactivează funcțiile organismului după o perioadă de exces.
Efectele secundare ale unei diete detoxifiante
Ca și în cazul altor diete, una detoxifiantă vine la pachet cu unele efecte secundare care pot compromite succesul acesteia. Printre acestea se numără:
- lipsa de energie;
- iritabilitatea;
- deshidratarea;
- greaţa;
- oboseala;
- respirația urât mirositoare.
Condițiile dietei Detox
La fel ca toate dietele purificante, și aceasta trebuie urmată cel mult o săptămână, cel puțin o dată pe an. Dieta de detoxifiere poate dura 3, 5 sau 7 zile. Este de preferat să o începi în weekend sau în perioadele în care ai mai mult timp pentru tine însuți.
Pe lângă respectarea consumului de fructe și legume, este foarte important să reduci sau să elimini fumatul, cofeina și alcoolul.
De asemenea, este esențial să îți îmbogățești dieta cu suplimente alimentare de multivitamine și multiminerale bogate în antioxidanți. De asemenea, includerea în dietă a sucului de aloe vera ajută la funcționarea tractului digestiv, la fel și a diureticelor care sunt bune pentru slăbit.
Pentru cine nu este potrivită dieta Detox?
Dieta de detoxifiere nu este recomandată celor care suferă de anemie, diabet, insuficiență renală. De asemenea, nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează. În orice caz, este întotdeauna mai bine să consulți un medic sau nutriționist, înainte de a începe această dietă.
În afara regimului alimentar specific, vei ajuta corpul să elimine substanțele toxice dacă te odihnești corespunzător și dacă reduci stresul, cât mai mult posibil. Doar așa vei îmbunătăți considerabil starea generală de sănătate a organismului tău.