O hotarare fara precedent a fost adoptata recent de Biroul Electoral Central (BEC), generand reactii aprinse in spatiul public si in randul actorilor politici. Decizia priveste interzicerea implicarii Uniunii Salvati Romania (USR) in promovarea electorala a candidatului independent Nicusor Dan, dupa ce formatiunea a renuntat la propria candidata, Elena Lasconi, si a anuntat oficial sprijinul pentru actualul primar general al Capitalei.
Aceasta situatie ridica numeroase semne de intrebare privind limitele legale ale sustinerii in campaniile electorale, mai ales in cazul in care un partid isi schimba optiunea politica pe parcursul procesului electoral.
Regulile stricte privind promovarea candidatilor
Hotararea BEC are la baza mai multe acte normative care reglementeaza modul in care se poate desfasura campania electorala in Romania. Printre acestea se numara Regulamentul UE 2024/900, Legea 334/2025 referitoare la finantarea activitatii politice si a campaniilor electorale, precum si Ordonanta de Urgenta nr. 1/2025.
Conform acestor reglementari, partidele politice au dreptul sa promoveze doar candidatii proprii – adica acei candidati care s-au inscris in alegeri cu sprijinul oficial al partidului respectiv si a caror candidatura a fost validata de BEC.
In momentul in care USR a decis sa o retraga pe Elena Lasconi din cursa electorala si sa il sprijine pe Nicusor Dan, candidatul independent, s-a creat o bresa in cadrul legal. Desi din punct de vedere politic gestul parea unul legitim si strategic, din perspectiva legala, USR nu mai avea voie sa difuzeze materiale electorale sau sa desfasoare campanie in favoarea unui candidat care nu figureaza pe listele sale oficiale de sustinere.
Materialele electorale ale USR, eliminate de BEC
Ca urmare a deciziei BEC, toate materialele de campanie ale USR care contin mesaje de sustinere pentru Nicusor Dan vor fi eliminate. Interdictia se aplica inclusiv mesajelor publicate pe conturile oficiale ale partidului, chiar daca acestea nu sunt promovate contra cost. Astfel, BEC a introdus o interpretare ferma a legislatiei: promovarea electorala, fie ea platita sau nu, nu poate fi realizata de o formatiune politica in favoarea unui candidat independent sau sustinut de alt partid, daca acel candidat nu figureaza oficial pe lista partidului respectiv.
Este pentru prima data cand o astfel de interpretare stricta este aplicata in mod public si ferm, ceea ce poate crea un precedent important pentru viitoarele alegeri.
Reactia lui Nicusor Dan si solutia propusa
Nicusor Dan, actualul primar general al Capitalei si candidat independent la un nou mandat, a reactionat imediat dupa anuntul BEC. Acesta a declarat ca membrii USR vor putea in continuare sa-l sprijine, insa nu in calitate oficiala de reprezentanti ai partidului, ci „la fel ca orice alt sustinator politic”. El a mentionat ca, la fel ca in cazul celorlalte formatiuni care il sprijina – Partidul Miscarea Populara (PMP) si Forta Dreptei – colaborarea va fi una informala, fara implicarea oficiala a resurselor partidelor respective in promovarea sa.
Pentru a evita orice conflict cu legislatia electorala, Nicusor Dan a anuntat ca va transmite catre BEC o lista cu aproximativ 500 de conturi de pe retelele sociale, apartinand sustinatorilor sai. Aceste conturi vor avea rolul de a disemina mesajele campaniei, dar fara a utiliza metode de promovare platita. Este o solutie inedita, care ar putea contura un nou model de campanie electorala digitala, bazata exclusiv pe sprijinul organic al comunitatii.
Schimbarea strategiei USR: intre necesitate politica si constrangere legala
Decizia USR de a renunta la propria candidata si de a-l sustine pe Nicusor Dan a fost privita de multi ca un pas logic, avand in vedere popularitatea si experienta acestuia in administratia locala. Totusi, gestul a generat o situatie complicata din punct de vedere legal, mai ales ca legea nu prevede explicit scenarii in care un partid isi retrage candidatul dupa validarea candidaturii si ofera sustinerea unui candidat independent.
Aceasta lacuna legislativa scoate la iveala necesitatea unei dezbateri mai ample in ceea ce priveste adaptarea normelor electorale la realitatile politice actuale, in care aliantele si strategiile se pot modifica rapid, in functie de contextul public si de calculele de oportunitate.
Pentru USR, decizia BEC inseamna o limitare serioasa a capacitatii de a influenta campania electorala pentru Capitala. Chiar daca liderii si membrii partidului pot, la nivel individual, sa-si exprime sustinerea pentru Nicusor Dan, partidul in sine nu mai are voie sa desfasoare o campanie oficiala in favoarea sa.
Ce urmeaza pentru campania lui Nicusor Dan?
In lipsa sustinerii directe din partea USR, echipa lui Nicusor Dan va trebui sa se bazeze pe o strategie de comunicare diferita, adaptata noilor conditii. Sprijinul din partea celorlalte formatiuni care il sustin ramane esential, dar miza principala se va muta pe mobilizarea sustinatorilor din societatea civila si din mediul online.
Initiativa de a inregistra 500 de conturi de social media ca vectori de comunicare este un demers neobisnuit, dar care poate deveni un studiu de caz interesant pentru viitoarele campanii. Intr-un context in care retelele sociale au devenit un canal dominant de informare, o campanie bazata pe diseminarea organica a mesajelor poate avea un impact semnificativ – cu conditia sa fie bine organizata si sustinuta de o comunitate activa.
Pe de alta parte, aceasta situatie evidentiaza limitele actualului cadru legislativ, care nu tine cont de dinamica moderna a politicii si de posibilitatea ca partidele sa-si schimbe optiunile sau strategiile chiar in timpul campaniei.
Pentru moment, ramane de vazut cum va fi afectata vizibilitatea lui Nicusor Dan in spatiul public si daca strategia digitala propusa va reusi sa compenseze lipsa sprijinului formal din partea USR. Cert este ca decizia BEC introduce o noua realitate in modul in care se desfasoara campaniile electorale in Romania – una in care orice pas in afara literei legii poate fi imediat sanctionat, chiar si atunci cand este facut in spiritul unei colaborari politice transparente.
Sursa foto: Facebook.com/NicusorDan.ro