Decizie fara precedent: CCR cere renumararea celor peste 9 milioane de voturi din primul tur al alegerilor prezidentiale

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a socat scena politica printr-o hotarare istorica, cerand Biroului Electoral Central (BEC) sa renumere toate cele 9,4 milioane de voturi exprimate in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2024. Decizia, anuntata oficial pe 28 noiembrie, vine in urma unei contestatii formulate de candidatul Cristian Terhes, care a invocat presupuse fraude ce au influentat clasamentul final al candidatilor.

Ce prevede decizia CCR?

Hotararea CCR, comunicata public in jurul orei 14:30, stabileste cateva puncte esentiale:

1. Reverificarea si renumararea voturilor: Toate buletinele, inclusiv cele declarate nule, vor fi revizuite.
2. Raportul catre CCR: BEC trebuie sa prezinte rezultatele revizuirii pana la urmatoarea sedinta, programata pentru 29 noiembrie 2024.
3. Respingerea contestatiilor tardive: Plenul CCR a respins o alta cerere, formulata de Sebastian-Constantin Popescu, pe motiv de intarziere.

Clasamentul strans din primul tur

La primul tur al alegerilor prezidentiale, desfasurat pe 24 noiembrie, au votat 9.465.257 de persoane. Rezultatele oficiale au plasat pe primele trei pozitii urmatorii candidati:

Calin Georgescu: 2.120.401 voturi (22,94%).
Elena Lasconi: 1.772.500 voturi (19,17%).
Marcel Ciolacu: 1.769.760 voturi (19,14%).

Diferenta dintre Lasconi si Ciolacu a fost de doar 2.740 de voturi, ceea ce a alimentat suspiciunile de frauda invocate de contestatiile depuse la CCR.

Contestatiile candidatilor: Motive si decizii

Sebastian-Constantin Popescu: Respins din cauza tardivitatii

Sebastian Popescu a acuzat o presupusa frauda comisa de Calin Georgescu, care ar fi beneficiat de finantare ilegala din afara tarii, cu scopul de a destabiliza Romania. Totusi, CCR a respins aceasta contestatie ca fiind tardiva, intrucat nu a fost depusa in termenul legal de trei zile.

Cristian Terhes: Acuzatii de frauda impotriva Elenei Lasconi

Cristian Terhes, candidatul Partidului National Conservator Roman, a formulat o contestatie impotriva Elenei Lasconi si a USR, acuzand continuarea campaniei electorale dupa termenul legal. Mai mult, Terhes a sustinut ca voturile lui Ludovic Orban ar fi fost redistribuite „din pix” catre Lasconi, influentand astfel clasamentul final.

Reactii pe scena politica

Decizia CCR a generat reactii mixte din partea politicienilor si a societatii civile:

Ludovic Orban: „CCR se comporta ca un instrument politic.” Liderul Forta Dreptei a acuzat ca decizia favorizeaza anumite partide si pune sub semnul intrebarii integritatea procesului electoral.

USR: „CCR se joaca cu democratia.” USR a criticat vehement hotararea, sustinand ca intarzierea procesului electoral poate afecta legitimitatea alegerilor si stabilitatea democratica.

PNL: „Decizia CCR este obligatorie.” Daniel Fenechiu, reprezentant PNL, a declarat ca BEC trebuie sa respecte decizia Curtii, chiar daca procesul de renumarare ar putea intarzia calendarul electoral.

Provocarile renumararii: Logistica si timp

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Toni Grebla, a explicat ca procesul de renumarare este unul extrem de complicat. Toate buletinele de vot sunt arhivate in tribunalele judetene, iar accesul, verificarea si revalidarea fiecaruia necesita resurse semnificative de timp si personal.

„Nu vorbim de un proces care se poate finaliza in cateva ore sau o zi. Este nevoie de o coordonare meticuloasa intre BEC si institutiile implicate,” a declarat Grebla.

Ce urmeaza?

In sedinta programata pentru 29 noiembrie, CCR va analiza rezultatele revizuirii efectuate de BEC si va decide daca va anula sau valida rezultatele primului tur. Intre timp, renumararea voturilor risca sa intarzie pregatirile pentru turul al doilea, programat sa inceapa in zilele urmatoare.

Aceasta decizie fara precedent pune sub semnul intrebarii nu doar calendarul electoral, ci si increderea publicului in integritatea procesului democratic din Romania. Politicienii, institutiile si cetatenii asteapta cu nerabdare concluziile finale, intr-un climat politic tensionat si plin de incertitudini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.