De ce vesela portelan este preferata tuturor

Atunci cand auzim vorbindu-se de portelan, gandul zboara catre acele servicii de masa sau de cafea, foarte frumoase ca aspect, cu o textura delicata, pe care oamenii le scot doar la evenimente speciale. Si asa este! Oamenii aleg vesela portelan pentru a impodobi mesele festive sau pentru a-si servi oaspetii cu anumite ocazii. Portelanul a fost apreciat de sute de ani si are o istorie impresionanta.

Cine l-a creat si ce este portelanul?

Portelanul a fost creat in China in timpul dinastiei Tang, dintr-un proces de ardere a doua minerale: feldspat si caolin. Aceasta procedura a suferit unele modificari de-a lungul secolelor, cunoscand o adevarata evolutie in ultimii 30 de ani. In prezent, pasta de portelan este alcatuita din materii prime caolin, feldspat, cuart si argila. Acesta se distinge de alte produse ceramice prin coexistenta a trei caracteristici tehnice unice si fundamentale. Aceste caracteristici sunt duritatea, albul si transluciditatea.

Portelanul are un nivel ridicat de rezistenta mecanica, porozitate scazuta si densitate mare, ceea ce in utilizarea zilnica ii confera durabilitate, o suprafata placuta la atingere si, mai presus de toate frumusete. Este un produs unic, asa ca este important sa cunoasteti diferentele fata de alte materiale ceramice.

Portelanul este unul dintre cele mai rezistente produse ceramice, deoarece include, in compozitia sa, asa cum am spus mai sus, feldspat sau cuart. Aceste doua minerale se succed, pe Scara Mohs (care ii cuantifica duritatea) diamantului, corindonului si topazului, cele mai rezistente minerale de pe planeta.

Nu intamplator, fie in casele noastre, fie in hoteluri si restaurante, colectiile de vesela sunt compuse din piese de portelan. Rezistenta, albul deosebit si durabilitatea materialelor, face din vesela de portelan ex-librisul oricarei gazde care se respecta.Portelanul este obtinut printr-un proces de productie complex si strict, care ii confera impermeabilitate si duritate, permitandu-i adaptabilitate la diferite gusturi si contexte.

Optiunile de creatie pentru piesele de portelan sunt infinite si nu se limiteaza la vesela traditionala. Din ce in ce mai mult, gasim in casele noastre sau atunci cand mergem intr-o vizita, articole afisand desene moderne, care evidentiaza alimentele servite in ele. Estetica a fost evidentiata din ce in ce mai mult, ajutand gatitul sa devina o arta. Dar nu acesta este motivul pentru care ar trebui sa alegem vesela de portelan.

Portelan profesional: rezistenta vs eleganta!

Tendinta profesionala a pietei pentru linii mai groase a stimulat discutiile despre rezistenta si eleganta colectiilor de portelan.Portelanul de uz hotelier sau profesional este rezistent sau este elegant? Portelanul poate fi rezistent si, in acelasi timp, elegant, atata timp cat alegerea se face dintre produsele de cea mai buna calitate de pe piata.

Ultimele doua decenii au fost marcate de incercari diferite de a dezvolta linii mai groase, fara a pierde rezistenta materialelor. Scopul este de a avea piese de vesela de grosime mai mica, dar  rezistente la impacturi mecanice si agresiuni chimice, la fel ca binecunoscutul marcaj metalic.

Stylehoreca.ro ofer celor ce doresc vesela de portelan ce ofera rezistenta, caracterizata prin eleganta si finete. Putem spune, astfel, ca combinatia dintre rezistenta si eleganta sunt doua caracteristici nelipsite atunci cand vorbim de portelanul profesional. Piata nu mai cere astfel de produse, piata se asteapta sa gaseasca asa ceva, eleganta si rezistenta fiind de la sine intelese.

Prin efectuarea frecventa a testelor de impact, produsele de calitate si cu un design modern vor rezista in timp. Dar, mai important decat atat, vom avea un produs care sa raspunda nevoilor oricarui bucatar sau oricarei persoane interesate de astfel de vesela de portelan.

Portelan, gresie si faianta: Care sunt principalele diferente?

Portelanul, gresia si faianta sunt materiale foarte asemanatoare si chiar tind sa fie confundate. Este deci necesar sa fim atenti la caracteristicile pe care le evidentiem mai jos.

Transluciditatea

Caracteristica principala care diferentiaza portelanul de alte produse ceramice este transluciditatea. Doar portelanul este translucid, caracteristica care vine din faptul ca este singurul vitrificat si ars la temperaturi de 1400 ºC. Acest proces ii confera o stralucire ciudata, alb si transluciditate.

Compozitie

Compozitia portelanului este o alta caracteristica care il diferentiaza de alte produse ceramice. Gresia si faianta contin silice si argila in constitutie si in unele procese de fabricatie pot fi adaugate si alte elemente. La randul sau, faianta foloseste mai multe argile decat caolinul.

Portelanul are, asa cum am mentionat deja, feldspat, caolin, silice si argila. Materiile prime utilizate, desi comune altor ceramice, indeplinesc criterii de selectie calitative mult mai exigente in ceea ce priveste consistenta caracteristicilor tehnice si absenta contaminantilor, precum si testele zilnice sau control de laborator.

Porozitate

Trebuie sa evidentiem porozitatea aproape zero a portelanului in comparatie cu alte produse ceramice. Gresia este poroasa, absorbind mai usor anumite elemente la care este expusa. De asemenea, faianta este si ea, dar trece prin emailare cu scopul de a reduce aspectul poros si absorbtia. Nu se aseamana cu portelanul care, din lipsa de porozitate, este practic impermeabil.

Pe scurt, portelanul este realizat din patru materii prime care ii confera rezistenta ridicata si transluciditate unica. Deoarece este un material neporos, devine extrem de igienic si ideal pentru utilizare foarte frecventa.

Delicatetea si frumusetea sa fac ca portelanul sa fie elegant, atemporal si potrivit pentru toate evenimentele. Dupa cum puteti vedea, exista o multime de motive pentru a alege acest tip de material ceramic atunci cand doriti ceva sofisticat, dar durabil. In orice casa ar trebui sa existe cel putin un set de vesela de portelan, pe care sa il folosim atunci cand avem evenimente deosebite alaturi de familie si prieteni. Pentru a alege ceva de calitate si elegant, stylehoreca.ro ne sta la dispozitie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.