De ce si cand sa implementezi metodologia Agile?

O metoda Agile este un set de practici de management de proiect. Aceste practici provin din metodologia agile, care ofera cadrul si principiile de management.

Dar inainte de a te lansa intr-o transformare organizationala a managementului de proiect, este necesar sa intelegi pe deplin avantajele pe care le ofera metodologia Agile. Vei intelege de ce, citind acest articol.

Deci, care sunt punctele forte si limitarile acestei renumite metode?

Ce este o metoda Agile?

O metoda agile in managementul de proiect consta dintr-un set de practici care decurg din metodologia agile. Acesta reprezinta un cadru, un proces, care isi propune sa ajute companiile sa proiecteze  produse cu valoare.

Spre deosebire de managementul traditional, cunoscut sub numele de Waterfall, managementul agile este orientat catre rezultate; scopul sau este de a raspunde mai rapid la cerintele in schimbare din partea utilizatorului final versatil.

Aceasta metodologie se caracterizeaza printr-un set de reguli de respectat care sunt descrise in propriul jargon, manifestul agile.

Acest manifest agile a fost semnat si publicat de 17 designeri si guru IT care au imbratisat cultura agile de ani de zile.

Cele mai presante doua motive pentru adoptarea Agile sunt  viteza si flexibilitatea  cerute de mediile de lucru care continua sa fie atat imprevizibile, cat si volatile.

Care sunt valorile unei metode agile?

Metodologia Agile defineste metoda de urmat datorita a 4 valori principale:

  • Oameni si interactiuni mai mult decat procese si instrumente;
  • Software operational mai mult decat documentatie exhaustiva;
  • Colaborarea cu clientii mai mult decat negocierea contractului;
  • Adaptarea la schimbare mai mult decat respectarea unui plan.

Cele 5 beneficii principale aduse de aplicarea corecta a metodologiei Agile.

1) Obtii mai mult control asupra produsului final

Produsul poate fi modificat oricand. Nevoile utilizatorilor se pot schimba peste noapte fara a provoca pierderea produsului.  Iteratiile iti permit sa revii rapid si sa gasesti solutii.

2) Creste eficienta

Deoarece echipele Agile sunt  auto-organizate si independente, ele lucreaza intr-o  cultura de colaborare.  Responsabilitatea  puternica  a membrilor si  angajamentul lor  genereaza un  efect de cerc virtuos  crescand performanta echipei in ansamblu.

De asemenea, atunci cand fiecare membru este constient de rolul sau in echipa si se poate  concentra pe cele mai importante sarcini, intreaga echipa lucreaza colectiv si avanseaza la unison.

3) Asigura livrari de inalta calitate

Intr-un mod agile, testarea caracteristicilor este efectuata in timpul iteratiilor de dezvoltare. La sfarsitul fiecarei iteratii, functionalitatile livrate au fost testate si sunt  gata de utilizare. Testele regulate si intrinseci la cicluri permit efectuarea modificarilor necesare  pentru a asigura in  orice moment calitatea produsului.

4) Creste satisfactia utilizatorilor 

Colaborarea stransa  intre  echipe si partile interesate este una dintre bazele culturii Agile.  Echipele care lucreaza in modul agile trebuie sa arate in mod regulat clientului functionalitatile dezvoltate.Prin aceste schimburi, clientul este capabil sa-si modifice asteptarile si dorintele pe tot parcursul procesului.

5) Generezi o rentabilitate mai mare a investitiei

Datorita naturii sale iterative, aplicarea filozofiei agile inseamna crearea unui produs final  care este rapid gata de comercializare.Metoda agila este foarte recomandata in sectoarele cu concurenta puternica, deoarece iti permite sa  treci inaintea potentialilor adversari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.