De ce mai citim astazi?

Cu toata avalansa de clipuri video, gif-uri, meme-uri si citate trunchiate pe retelele de socializare, parea ca pasiunea pentru citit incepe sa piarda teren. Lucrurile s-au schimbat radical la inceput de 2020, cand pandemia ne-a oferit tuturor acel timp liber de care ne vaitam ca ne lipseste. In astfel de conditii, salvarea multora a venit datorita avantajului de a putea cumpara carti online. Cei mai multi s-au intors la placerea de odinioara a lecturii, in timp ce altii abia acum o descopera si nu doresc sa o mai abandoneze. Iata de ce:

Reduce stresul

Omniprezent in societate, stresul produce sau agraveaza alte conditii medicale mai grave. In familie, la scoala si la serviciu oamenii se confrunta deseori cu conditii de stres. Problema cea mai mare este ca si activitatile de relaxare le confunda tot cu actiuni provocatoare de stres, cum ar fi ecranele televizoarelor, calculatoarelor sau telefoanelor mobile. 

O activitate relaxanta care chiar reduce stresul este lectura. Mai putin de 10 minute de citit sunt suficiente pentru a incetini ritmul cardiac si a usura tensiunea musculara. Din acest motiv, cartea de pe noptiera iti ofera cea mai eficienta metoda de a petrece timpul inainte de somn si iti asigura odihna necesara.

Dezvolta vocabularul

Copiii isi dezvolta vocabularul citind. Acest proces da cele mai bune roade in timpul scolii, insa este productiv la orice varsta. Pentru elevii de scoala primara, lectura suplimentara le dezvolta nu doar vocabularul, ci si cunostintele generale, ortografia si fluenta verbala. In calitate de adult, cititul te ajuta sa-ti imbogatesti cultura, sa te faci mai bine inteles la locul de munca, in relatia cu colegii si superiorii, dar si in relatiile de afaceri ce presupun multa socializare. Tot prin intermediul cartilor iti poti edifica si cunostintele de limbi straine. Pe langa cursurile specializate, lectura in limba respectiva iti aprofundeaza cuvinte si expresii care te ajuta sa intelegi mai bine.

O cultura solida

Atunci cand sunt integrate intr-un context sau chiar intr-o poveste, cunostintele de istorie, cultura, obiceiuri sau economie sunt mult mai usor de retinut. Sunt foarte multe persoane care resimt greutatea memorarii unor date de manual, dar le asimileaza mult mai usor atunci cand sunt transpuse intr-o carte de fictiune. 

Trecutul sub forma de poveste este solutia pentru a te familiariza cu marile evenimente istorice care au schimbat soarta lumii. Cunoasterea unor culturi diferite de cea in care ai crescut te ajuta sa-ti largesti orizonturile si sa intelegi specificul unor tari inainte de a le vizita sau in care nu vei ajunge niciodata.

Devii mai bun in ceea ce faci

Aprofundarea cunostintelor in domeniul tau de activitate nu face altceva decat sa-ti creasca propriile competente. Impartasirea din experienta altora te ajuta sa devii mai bun. Citind literatura de specialitate, vei descoperi contexte similare cu problemele cu care te confrunti, modul in care alti oameni au reactionat si rezultatele lor. 

Din fericire, gasesti carti pentru orice activitate ai avea sau ai dori sa incepi. Pentru ca o carte buna este cea mai buna cotitura in cariera. Daca, spre exemplu, doresti sa renunti la o viata de corporatist pentru a-ti deschide o ferma departe de agitatia orasului, ai o biblioteca de memorii ale celor care au facut acest pas la timp sau mai tarziu. Exemplul de succes si incurajarea lor ar trebui sa fie suficiente pentru a lua o hotarare.

Pledoaria pentru lectura si cultura nu ar trebui sa inceteze niciodata. Atunci cand esti captivat de intriga unui roman, paginile curg fluviu si parca nu mai ai rabdare pana nu deslusesti toate itele povestii. Dimineata la cafea, in drum spre serviciu, dupa-amiaza pe canapea, seara in dormitor si mai ales in vacante si concedii, o carte buna este cel mai bun prieten de relaxare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.