Confortabila, eleganta si aspectuoasa, canapeaua este cea care transforma orice spatiu intr-un loc primitor in care abia astepti sa-ti petreci timpul. Considerata vedeta casei, aceasta piesa de mobilier trebuie sa se potriveasca perfect cu stilul, personalitatea si nevoile tale. Desi pare simplu de ales, in realitate achizitia unei noi canapele trebuie gandita atent. De ce spunem asta?
Pentru ca un articol nepotrivit nu doar ca va distruge armonia stilistica din locuinta, ci se poate deteriora foarte repede sau iti poate afecta confortul. In plus, nici investitia nu este deloc de neglijat, mai ales ca produsele de calitate au un pret destul de ridicat. Prin urmare, daca vrei sa te bucuri de momente cat mai placute si sa faci o achizitie pe care sa nu o regreti mai tarziu, iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont la cumpararea unei canapele:
Dimensiunea canapelei
Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare se refera la dimensiunea viitoarei tale canapele. Degeaba iti place un anumit model daca acesta nu este potrivit pentru sufrageria ta! Asadar, masoara spatiul pe care il ai la dispozitie si eventual, acopera locul pe care il va ocupa canapeaua cu niste reviste. In acest fel vei avea o imagine de ansamblu mai buna asupra dimensiunii perfecte. In cazul in care te gandesti la o canapea extensibila, ia in calcul si spatiul pe care il va ocupa canapeaua atunci cand se va transforma in pat.
Tipul canapelei
Oferta de pe piata este variata, astfel ca gasesti canapele de 2 pana la 5 locuri. Cel mai comun tip de canapea este cel de trei locuri, un model mediu, potrivit in aproape orice spatiu. Articolele cu doua locuri au o dimensiune redusa si se potrivesc garsonierelor in mod special, in timp ce canapele foarte mari au nevoie si de o incapere pe masura. In general, ai de ales intre canapele simple, fixe si extensibile, coltare cu forme diferite, de asemenea fixe si extensibile si reclinere, adica produse ce au la baza sisteme de intindere a spatarului si a zonei verticale a sezutului catre orizontala.
Stilul canapelei
Fara indoiala, inainte de toate trebuie sa-ti placa felul cum arata canapeaua ta. Insa, factorul estetic nu tine doar de preferintele tale, ci si de potrivirea cu stilul de decor al casei. Designul este esential pentru orice interior, in special pentru ca trebuie sa existe o armonie intre toate piesele de mobilier si decoratiunile dintr-o camera.
De obicei sunt preferate canapelele moderne, cu structura curata si minimalista, destul de joase si cu picioare fara detalii si cele Lawson sau cu perne detasabile, extrem de confortabile. Canapeaua rectangulara, care are spatarul si bratele tapitate cu nasturi, este foarte apreciata si arata cel mai bine intr-un spatiu deschis. Modelele in stil englezesc, frantuzesc si cele clasice sunt printre cele mai greu de asortat pentru ca trebuie sa fie asociate cu o incaperea amenajata intr-un asemenea stil.
Functiile canapelei
Daca iti doresti sa folosesti canapeaua in mai multe scopuri trebuie sa ai in vedere si functiile acesteia. Posibilitatea de a se extinde sau spatiile de depozitare sunt unele dintre lucrurile foarte utile. Totodata, canapelele sau coltarele modulare sunt si ele interesante pentru ca-ti ofera ocazia de a reorganiza anumite parti in functie de nevoile tale.
Structura canapelei
Aici pot fi incluse mai multe aspecte, respectiv cadrul canapelei, suspensia, umplutura sau chiar si tapiteria. Practic, ne referim la toate elementele care compun aceasta piesa. Foarte important este cadrul, care determina durabilitatea si rezistenta canapelei. Lemnul, placajul si metalul sunt printre cele mai solide materiale.
Suspensia are si ea un rol important pentru ca face canapeaua sa fie confortabila. In ceea ce priveste umplutura sunt mai multe optiuni – spuma cu memorie, arcuri, spuma poliuretanica, pene si puf de gasca sau rata. Cea din urma varianta este foarte confortabila, dar si cea mai costisitoare. La capitolul tapiterie, fibrele sintetice se comporta exemplar si rezista bine in timp, la fel si pielea naturala, in schimb inul si bumbacul sunt mai sensibile, chiar daca ofera mai multa delicatete.
Acorda atentie maxima alegerii unei canapele potrivite pentru tine tinand cont atat de nevoile si preferintele tale, cat si de design. Aceasta piesa de mobilier trebuie sa te reprezinte si sa-ti puna locuinta in valoare, indiferent de camera in care o amplasezi.