In afara de alimentatia echilibrata si de activitatea fizica regulata, organismul uman are nevoie si de odihna corespunzatoare. Desi nu pui intotdeauna accent pe somnul din timpul noptii, acesta iti poate aduce numeroase beneficii.
Vrei sa stii de ce este important sa te odihnesti noaptea si cum te ajuta orele de somn pentru o sanatate de fier? Iata tot ce trebuie sa stii, din articolul nostru.
Odihna contribuie la un sistem imunitar puternic
Daca obisnuiesti sa dormi 4 sau 5 ore pe noapte, organismul tau se confrunta cu un sistem imunitar scazut. Acest lucru se poate manifesta prin stari continue de oboseala, raceli dese sau stare generala de rau. In schimb, daca dormi cel putin 7-8 ore pe noapte, sistemul imunitar devine mai puternic si ajuta organismul sa se lupte cu infectii si boli. Incearca sa-ti creezi un program de somn bine stabilit, deoarece in timpul noptii, organismul se reface si sistemul imunitar se regleaza.
Odihna ofera un aport crescut de energie
Atunci cand te bucuri de un somn odihnitor, vei avea energie dimineata si un tonus bun. In acest fel, te poti concentra mai usor la lucrurile pe care le ai de facut in timpul zilei. Evita starile de angoasa, oboseala si neliniste care apar odata cu lipsa somnului si respecta programul corect de odihna, de cel putin 7-8 ore pe noapte.
Patul reprezinta garantia unui somn odihnitor, indiferent de varsta. Din acest motiv, merita sa alegi un pat de calitate, care sa nu-ti cauzeze dureri de spate. Daca cel in care dormi nu este confortabil, investeste intr-un topper pentru saltea de la Mezoni. Topper-ul este o saltea aditionala, a carei grosime poate ajunge pana la 10 cm. Acesta se aseaza peste o saltea obisnuita, ofera mai mult confort si are rolul de a proteja salteaua de baza.
Odihna incetineste procesul de imbatranire a tenului
Un alt motiv pentru care este important sa te odihnesti noaptea? Odihna poate sa incetineasca procesul de imbatranire a pielii. De regula, persoanele care nu acorda importanta somnului tind sa aiba un ten cu aspect tern sau riduri in exces.
In timpul orelor de somn, colagenul contribuie la aparitia de noi celule ale pielii. Mai mult, dupa o noapte odihnitoare, nu te vei trezi cu fata umflata sau cu cearcane! Astfel, te poti bucura de un ten curat, fara imperfectiuni.
Odihna te ajuta sa scazi in greutate
Somnul te ajuta si in lupta cu kilogramele, deoarece in timpul noptii, organismul reuseste sa arda calorii. Persoanele care nu se odihnesc corespunzator se confrunta cu o destabilizare hormonala, fapt care duce la producerea de grelina, un hormon responsabil de cresterea apetitului.
Atunci cand dormi bine, vei slabi mai usor, asa ca este recomandat sa respecti un program de somn. Alege ora la care te culci si cea la care te trezesti, incercand sa nu te abati de la regula stabilita.
Odihna indeparteaza riscul aparitiei bolilor cardiace
Pentru a indeparta riscul aparitiei bolilor cardiace, odihneste-te suficient! In timpul somnului, organismul va imbunatati functiile aparatului cardiovascular si va reduce aparitia atacului de cord, tensiunea arteriala sau accidentul vascular cerebral
Persoanele care nu se odihnesc suficient in timpul noptii prezinta si un risc mai mare de diabet, hipertensiune arteriala sau obezitate.Vrei sa te trezesti plin de energie, fara prea mari eforturi?Asigura-te ca dormi cum trebuie si nu uita de sport, alaturi de o alimentatie corecta.