De ce apar sangerarile gingivale la menstruatie?

Hormonii sunt substante active care de cele mai multe ori au o actiune tintita. Insa, anumiti hormoni pot influenta activitatea mai multor organe. Acest lucru se intampla si in cazul hormonilor sexuali. La femei, nivelul acestor hormoni fluctueaza pe parcursul unei luni, in timpul sarcinii sau la menopauza.

Actiunea hormonilor

Studiile au aratat ca hormonii sexuali influenteaza starea generala a organismului si greutatea acestuia. Progesteronul, un hormon feminin important, poate determina modificari semnificative la nivelul cavitatii bucale.

Progesteronul duce la cresterea fluxului sangvin care ajunge la nivel gingival. Astfel, apar urmatoarele manifestari:
● tumefactie gingivala (umflare);
● hiperemie (inrosire);
● sensibilitate (la rece, cald, alimente acide);
● sangerari gingivale.

Pe durata menstruatiei poti experimenta:
● sangerari gingivale;
● disconfort sau durere gingivala;
● sensibilitate la diferite alimente sau temperaturi extreme;
● un aspect inestetic al gingiei.

Aceste simptome apar doar pe perioada menstruatiei, iar ulterior dispar. De aceea, sunt cunoscute ca gingivita de menstruatie. De cele mai multe ori, nu reprezinta un motiv de ingrijorare si nu necesita tratament special. Insa, daca sunt prezente si dupa trecerea menstruatiei, cel mai probabil nu este gingivita de menstruatie.

Daca stii ca ai gingivita de menstruatie este util ca in perioada menstruatiei sa acorzi o atentie sporita igienei orale. Poti opta pentru o periuta cu peri moi, mai putin abraziva. In acest mod, gingiile sunt mai putin expuse stresului mecanic. De asemenea, poti seta dusul bucal la o intensitate mai mica.

Pe durata menstruatiei, nu doar gingiile sunt mai sensibile, hormonii actionand si asupra altor zone din cavitatea bucala. Astfel, in aceasta perioada pot fi intalnite frecvent:
● inflamatii ale glandelor salivare;
● aparitia leziunilor canceroase.

In cazul in care urmeaza sa mergi la medicul stomatolog pentru diferite proceduri, poti amana vizita pana dupa perioada menstruatiei. Astfel, gingia nu este supusa unui stres suplimentar. Riscul de sangerari gingivale este redus, iar complicatiile sunt mai putine.

Este important de mentionat ca gingivita se poate dezvolta si in cazul administrarii anticonceptionalelor orale, pe baza de progesteron. In acest caz, mecanismele de aparitie a acestei patologii sunt asemanatoare cu cele din gingivita de menstruatie.

Cand este necesar tratamentul?

Gingivita de menstruatie apare cu cateva zile inainte de debutul menstruatiei si dureaza pana la cateva zile dupa aceasta. Tratamentul este esential daca simptomele persista mai mult de doua saptamani. In acest caz, este importanta vizita la medicul stomatolog. Acesta te poate indruma catre cel mai potrivit tratament parodontoza sau tratament sangerari gingivale.

De asemenea, este util sa intrebi medicul stomatolog care sunt cele mai bune practici de igiena dentara pentru tine. Indiferent daca ai gingivita de menstruatie sau simptomele sunt prezente de mai mult timp, este esential sa respecti regulile generale de igiena a cavitatii bucale:
● perierea dintilor de minimum doua ori pe zi;
● alegerea unei paste de dinti cu un continut optim de fluor;
● utilizarea atei dentare sau a dusului bucal;
● folosirea apei de gura.

Sangerarile gingivale la menstruatie sunt fiziologic normale.Acestea apar ca urmare a unui nivel crescut de progesteron, care determina cresterea fluxului sangvin la nivel gingival. In aceasta perioada, poti acorda o atentie speciala igienizarii cavitatii bucale, pentru a preveni complicatiile.Daca simptomele persista mai mult de cateva zile dupa menstruatie, este util sa mergi la un consult stomatologic cat mai repede.Astfel, vei primi tratamentul adecvat, care creste sansele de vindecare si scade riscul de complicatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.