Romania se afla intr-o zona seismica activa, iar expertii atrag atentia ca un cutremur cu magnitudinea de pana la 7,6 ar putea lovi tara noastra in viitor. Desi nu poate fi prezis momentul exact al unui astfel de seism, se stie deja unde va avea loc: in binecunoscuta zona seismica Vrancea.
Constantin Ionescu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP), a declarat recent ca Romania a cunoscut in ultimele decenii mai multe cutremure semnificative si ca exista riscul producerii unui eveniment seismic major. In acelasi timp, ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, atrage atentia asupra faptului ca Romania nu este pregatita pentru un seism de mare magnitudine.
Dar ce inseamna acest lucru pentru populatie? Cum putem reduce riscurile si ce masuri sunt necesare pentru a evita o tragedie similara cu cea din 4 martie 1977? Vom analiza in acest articol toate aspectele esentiale despre pericolul unui cutremur puternic in Romania.
Ce spun specialistii despre un viitor cutremur major in Romania?
Conform declaratiilor facute de Constantin Ionescu pentru Antena 3 CNN, Romania este dominata de activitatea seismica din Vrancea, iar aceasta zona poate genera cutremure cu magnitudini intre 7,2 si 7,6.
„Acest cutremur care va veni in viitor poate sa afecteze tot fondul construibil care inca n-a fost pus in siguranta, ca urmare a cutremurelor anterioare din 1977, 1986, 1990 si cele care s-au mai produs mai tarziu.”
Cu alte cuvinte, orice nou cutremur puternic ar putea avea efecte devastatoare asupra cladirilor vechi, multe dintre ele fiind deja afectate de seismele din trecut.
Desi Romania nu are tehnologia necesara pentru a prezice cu exactitate momentul producerii unui cutremur, specialistii stiu ca acesta va veni mai devreme sau mai tarziu. Aceeasi incertitudine exista si in alte zone seismice din lume, cum ar fi insula Santorini, unde s-a discutat despre riscul unui cutremur major, fara ca cineva sa poata spune cu exactitate cand se va produce.
Ministrul Dezvoltarii: „Nu suntem pregatiti pentru un cutremur mare”
Intr-un interviu acordat postului Europa FM, ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, a facut o declaratie alarmanta: Romania nu este pregatita pentru un seism major.
„Va veni un seism puternic in Romania. Intrebarea este cand va veni, ceea ce, astazi, nu putem sa stim cu siguranta. Si a doua intrebare foarte importanta pentru care trebuie sa lucram in fiecare zi: cum ne va gasi acel seism.”
Cu alte cuvinte, problema nu este doar cand va avea loc un astfel de eveniment, ci mai ales cum ne va afecta.
Un aspect esential mentionat de ministru este fondul construit. Multe cladiri din Romania sunt vulnerabile, iar evaluarile privind riscul seismic al acestora nu sunt finalizate. In 2022, statul a introdus o noua lege privind riscul seismic, dar masurile sunt inca in stadiu de implementare.
Ce inseamna un cutremur de 7,6 pentru Romania?
Un seism de 7,6 pe scara Richter ar putea avea efecte devastatoare, mai ales in orase precum Bucuresti, Iasi, Buzau, Focsani si alte localitati din apropierea zonei Vrancea.
Pentru a intelege gravitatea unui astfel de cutremur, trebuie sa ne uitam la seismele anterioare:
- 4 martie 1977 – Cutremur de 7,4 pe scara Richter, peste 1.500 de morti si 35.000 de cladiri avariate.
- 30 august 1986 – Cutremur de 7,1, cu pagube materiale semnificative.
- 31 mai 1990 – Doua cutremure de 6,7 si 6,1, care au provocat peste 50 de victime si distrugeri importante.
Daca un nou cutremur cu magnitudine de 7,6 ar avea loc, impactul asupra Romaniei ar putea fi comparabil sau chiar mai grav decat cel din 1977, avand in vedere cresterea densitatii populatiei si faptul ca multe cladiri vechi nu au fost consolidate.
Cum putem reduce riscurile?
In fata unui astfel de pericol, atat autoritatile, cat si populatia trebuie sa ia masuri pentru reducerea riscurilor:
Ce trebuie sa faca autoritatile?
- Identificarea cladirilor cu risc seismic – Finalizarea evaluarii fondului construit si stabilirea unui plan de consolidare a cladirilor vulnerabile.
- Modernizarea legislatiei – Aplicarea unor norme mai stricte pentru constructiile noi, astfel incat acestea sa fie mai rezistente la cutremure.
- Simulari si exercitii de pregatire – Cresterea frecventei exercitiilor de interventie pentru populatie si fortele de urgenta.
- Dezvoltarea unui sistem de alerta timpurie – Romania are un sistem de monitorizare seismica performant, dar trebuie imbunatatit pentru a permite avertizarea rapida a populatiei.
Ce trebuie sa faca cetatenii?
- Asigurarea unui plan de urgenta – Stabilirea unui loc sigur in casa si a unei rute de evacuare.
- Pregatirea unui kit de urgenta – Apa, alimente neperisabile, lanterna, baterii, trusa medicala, documente importante.
- Fixarea mobilierului greu – Reducerea riscului de ranire in timpul cutremurului.
- Informarea corecta – Evitarea panicii si respectarea indicatiilor autoritatilor.
Romania se afla in fata unei amenintari seismice majore, iar specialistii avertizeaza ca un cutremur puternic va veni mai devreme sau mai tarziu. Desi nu se stie exact cand, este clar ca trebuie sa fim pregatiti.
Autoritatile au inceput sa ia masuri, dar mai sunt multe lucruri de facut. Populatia trebuie sa fie constienta de riscuri si sa adopte masuri de precautie. Doar printr-o pregatire adecvata, Romania poate evita un dezastru similar cu cel din 1977.