Curatarea si intretinerea sistemului de evacuare a fumului in industria HORECA

In industria HORECA, bucatariile sunt inima restaurantelor, satisfacand cerintele culinare ale clientilor. In timpul procesului de gatit, se genereaza fum si aburi care contin vapori de grasimi vegetale si grasimi de ardere. Pentru a evita umplerea bucatariei si a restaurantului cu acest aer viciat, este esential sa avem un sistem adecvat format din hota, tubulatura si ventilator.

Acest sistem are rolul de a evacua aerul viciat si gazele de ardere, in special in cazul liniilor HoReCa care utilizeaza combustibil gazos. Vaporii de grasimi condenseaza in sistem atunci cand ating punctul de roua, in zonele mai reci, transformandu-se in lichid.

Acest lichid se scurge in primul cot, in hota, in filtre si, in final, poate ajunge chiar in preparatele culinare. Desi o parte din grasime se scurge in mod natural, exista si o parte care ramane depusa pe tubulatura, aderand strat peste strat si intarindu-se in timp. De asemenea, o parte din grasimi migreaza catre ventilator, adunandu-se picatura cu picatura si ajungand sa gripa ventilatorul sau sa-i reduca turatia si debitul.

Neglijarea curatarii sistemului format din hota, tubulatura si ventilator poate duce la riscul de autoaprindere a grasimilor, scurgerea grasimilor in preparate, aparitia mirosurilor neplacute si griparea ventilatorului. Este esential ca intregul sistem sa fie curatat, deoarece grasimile migreaza. Grasimile vegetale se pot transforma in grasimi solide de tip ceara sau smoala, in timp ce cele de ardere raman sub forma lichida, devenind un fitil pentru cele vegetale sau un amestec cu funingine (daca exista), insotit de grasime.

De ce este necesara curatarea si degresarea sistemului?

Serviciul specializat de curatare hota Constanta si degresare a sistemului de evacuare a fumului si aerului viciat din bucatarie este compus din mai multe operatiuni importante:

Curatarea hotei

Hotele din bucatariile restaurantelor si cantinelor aduna reziduuri in zona din spatele filtrelor, reziduuri provenite din fum si vapori de grasime. Aceste depuneri nu sunt vizibile din exterior, dar pot deveni un posibil focar de incendiu si pot provoca scurgeri de grasimi in preparatele care se gatesc sub hota.

Curatarea tubulaturii

Daca tubulaturile nu sunt intretinute si curatate in mod corect si periodic, acestea pot deveni o amenintare reala de incendiu. De ce? Pentru ca pe peretii tubulaturilor se depune grasime inflamabila absorbita de hote.

Curatarea ventilatorului

Ventilatorul reprezinta inima hotei de bucatarie. Grasimea se acumuleaza pe palele ventilatorului, ingreunandu-le. Aceasta duce la reducerea debitului de aer, scaderea capacitatii de degajare a fumului si a aerului viciat din bucatarie, precum si la cresterea riscului de gripare a ventilatorului. Exista mereu intrebarea daca este mai ieftin si mai convenabil sa curatam ventilatorul sau sa-l inlocuim.

Recomandam, din experienta, ca degresarea hotei, curatarea filtrelor, curatarea palelor ventilatorului si a tubulaturii de evacuare sa se faca la un interval de 3-6 luni.
De regula, departamentele de sanatate si DSV sunt preocupate de aspectele legate de salubritate, IGSU se concentreaza pe riscul de incendiu, iar cei de la mediu se preocupa de emisiile de noxe si de fum din conducte.

Legislatie – Evitati amenzile! Conform ordinului Nr. 118/1709 din 20 mai 2010 pentru aprobarea Dispozitiilor generale de aparare impotriva incendiilor la structuri de primire turistice, unitati de alimentatie publica si unitati de agrement ART. 64(1) Masinile de gatit si gratarele pentru fript se echipeaza cu hote si tubulaturi de ventilatie prevazute cu site de protectie sau clapete si, dupa caz, cu instalatii de stingere specifice.(2) Hotele si tubulaturile de ventilatie ce deservesc masinile de gatit, gratarele pentru fript, cuptoarele pentru copt se curata si se degreseaza saptamanal si ori de cate ori este nevoie.(3) Se interzice curatarea hotelor prin ardere.

Cele mai multe incendii izbucnesc in zona bucatariei si se pot raspandi rapid in intregul sistem de evacuare. Intretinerea unui sistem sigur si degresat poate proteja atat dvs., cladirea, cat si clientii dvs. de aceste pericole.

De ce este necesara curatarea la un interval de 3-6 luni?

Grasimile acumulate in sistem intr-un interval mai scurt de 6 luni sunt in principal grasimi vegetale si de ardere, care se afla in stare lichida. Aceste grasimi pot fi curatate chimic, introducand in sistem detergenti speciali aprobati pentru utilizarea in industria alimentara. In cazurile necesare, se poate interveni si manual, utilizand spatule, bureti si perii.

Grasimile acumulate in sistem intr-un interval mai mare de 6 luni incep sa se intareasca si sa se acumuleze, rezultand formarea unor depuneri solide in tubulaturi, asemanatoare stalactitelor si stalagmitelor. Aceste tipuri de depuneri solide de grasime pot fi indepartate doar manual.

Curatarea si intretinerea sistemului de evacuare a fumului si aerului viciat in industria HORECA este o masura esentiala pentru a asigura un mediu de lucru sigur si pentru a proteja sanatatea clientilor si a personalului de bucatarie. Prin respectarea unui program de curatare cosuri de fum Constanta si degresare la un interval de 3-6 luni, puteti evita riscurile de incendiu, scurgerile de grasimi in preparate si problemele cu ventilatorul.

Investitia in intretinerea sistemului va aduce beneficii pe termen lung in ceea ce priveste siguranta si igiena in bucatarie. Alegerea unei firme specializate precum HORN INSPECT in curatarea hotelor si ventilatoarelor din restaurante este decizia potrivita. Un serviciu profesionist care nu doar ca asigura o buna functionare a echipamentelor tale, dar contribuie si la o imagine pozitiva a afacerii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.