Cum te recuperezi dupa o operatie estetica? 5 sfaturi

Chirurgia estetica a reprezentat o adevarata schimbare revolutionara pentru vietile multor pacienti, oferind o posibilitate la indemana de imbunatatire a aspectului fizic si a stimei de sine. Cu toate acestea, modificarea aspectelor estetice dorite se face prin intermediul unor interventii chirurgicale care supun organismul la stres si sunt urmate invariabil de o perioada de recuperare. Citeste in continuare si afla ce ai de facut in timpul recuperarii dupa operatia estetica.

Ai rabdare cu tine!

Fie ca ai trecut printr-o rinoplastie sau ai apelat la operatia de augmentare mamara, durerea, invinetirea si umflarea zonei respective sunt procese normale si reprezinta modalitatea organismului de a raspunde la stresul interventiei. Aceste simptome fac parte din perioada initiala de recuperare si se diminueaza in intensitate pe masura ce tesutul afectat se reface . Nu ignora durerea incercand sa revii imediat la activitatile anterioare interventiei. Pentru minimizarea durerii si a disconfortului, medicul iti va prescrie medicamente care sa reduca inflamatia (antiinflamatoare) si durerea (antialgice).

Odihneste-te!

Este important sa iti acorzi timp pentru refacere si sa asculti atunci cand organismul iti spune sa iei o pauza. Odihna este esentiala pentru eficientizarea procesului de refacere, in special in primele zile de la interventie. In functie de tipul interventiei efectuate, medicul iti poate recomanda sa limitezi activitatea fizica sau doar sa reduci din intensitatea activitatilor cotidiene. Roaga pe cineva sa te ajute in primele zile dupa interventie pentru a nu compromite procesul de vindecare.

Reia miscarea treptat!

Dupa trecerea primelor zile de la interventie, poti incepe sa reiei treptat activitatea fizica, odata ce medicul iti permite acest lucru. La inceput poti merge prin casa cateva minute pentru a favoriza circulatia sangelui. Este important eviti imobilizarea pentru perioade lungi de timp. De exemplu, iti poti seta alarma telefonului sa iti reaminteasca sa te misti la intervale regulate.

Seteaza-ti asteptari realiste!

Invinetirea si umflarea sunt normale dupa o interventie chirurgicala, chiar daca este vorba despre o interventie de proportii mici. Incearca sa constientizezi ca recuperarea face parte din tot procesul interventiei cosmetice, iar imbunatatirea aspectului fizic pe care ti-ai dorit-o va fi vizibila odata cu finalizarea recuperarii.

Ingrijeste corect locul interventiei!

Dupa finalizarea interventiei chirurgicale, medicul iti va oferi toate sfaturile necesare pentru ingrijirea plagii post-operatorii. Este important sa respecti toti pasii pentru igienizarea si pansarea locului de interventie in vederea accelerarii procesului de vindecare si prevenirii aparitiei unor complicatii (de exemplu infectii). Pentru limitarea vanatailor si a umflaturilor, poti aplica gheata, insa este important sa nu o aplici direct pe piele pentru a evita aparitia degeraturilor.

In concluzie, operatiile estetice te pot ajuta sa iti imbunatatesti nu numai aspectul fizic, ci si stima de sine si starea psihica. Recuperarea post-interventionala reprezinta o parte importanta a procesului si este esential sa respecti toate indicatiile medicului pentru a-i permite organismului sa se vindece corespunzator.

Surse informative

Lynam, Gregory T. “Top 6 Plastic Surgery Recovery Tips.” Richmond Surgical Arts, 14 June 2018, www.richmondsurgicalarts.com/top-6-plastic-surgery-recovery-tips/. 

Livaskani, Kat. “Plastic Surgery Aftercare and Recovery Guide.” NurseRegistry, 30 Nov. 2021, www.nurseregistry.com/blog/plastic-surgery-recovery/. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.