Domeniul stomatologiei este unul care s-a dezvoltat continuu de-a lungul timpului. Nici unul din miturile pe care le stiai despre interventiile dentare nu se mai aplica in zilele de astazi – “scoaterea nervului” sau a molarilor in viu, lipsa radiografiilor si lucrul intuitiv, lipsa anesteziei sau a principiilor conform carora atunci cand se realizeaza un tratament stomatologic se tine cont de influenta pe care dantura sanatoasa o are asupra intregului organism.
Despre endodontie trebuie sa se stie ca este ramura stomatologiei care se ocupa de vindecarea oricarei afectiuni ale pulpei dentare si reprezinta un bun exemplu pentru a demonstra evolutiile medicale. Aceasta procedura se refera la devitalizarea dintilor, sau, intr-un limbaj mai familiar, are loc scoaterea nervilor. Devitalizarea unui dinte – reprezinta unica manevra din stomatologia moderna care se realizeaza fara a se sti cu exactitate pasii care trebuie parcursi, de aceea mai este cunoscuta si drept manevra „oarba”.
Aceasta face parte din cadrul terapiei stomatologice si implica atentia sporita din partea medicului care efectueaza procedura. Insa, precizia tratamentelor endodontice a fost imbunatatita semnificativ, iar acum etapele se realizeaza mult mai repede si mai eficient. Nu exista efecte invazive si nici consecinte grave ale tratamentului.
Daca inca stai pe ganduri, iata care sunt principalii pasi ai tratamentelor endodontice:
● Inainte de toate vei discuta cu medicul stomatolog si el iti va analiza foarte atent sanatatea dentara. Va fi realizata o radiografie dentara pentru a nu scapa din vedere nici un detaliu important implicat in proces. Mai apoi, va fi indepartata durerea prezentata de pulpa dentara bolnava.
● Se vor curata foarte bine canalele radiculare si se vor pregati pentru urmatoare etapa. Pentru a putea realiza o asemenea actiune, medicul va crea o gaura in dinte suficient de mare pentru a putea desfasura cu succes toate etapele.
● In cazul in care starea pacientului este destul de grava, se vor insera medicamente specifice in interiorul canalelor. Un asemenea pas va dura cateva saptamani.
● In final, se va realiza obturatia de canal care presupune sigilarea canalelor proaspat dezinfectate. Succesul lucrarii va interveni numai in cazul in care obturatia de canal poate prezenta cateva particularitati. In primul rand, ar trebui sa poata ajunge pana la varful radacinii dentare. Orice fel de imperfectiune precum golurile ar trebui evitata cu orice pret. Procesul obturatiei trebuie aplicat pe fiecare canal, fara exceptie. Cel mai popular material folosit pentru obturatia de canal este gutaperca.
Toate etapele se realizeaza cu foarte mare atentie la detalii si cu ajutorul unor dispozitive moderne.Pe langa precizia crescuta, ele supravegheaza si ceea ce se intampla la nivelul canalelor radiculare. In cazul in care dintele nu mai poate fi salvat se apeleaza la implantul dentar care, realizat la timp, poate stopa aparitia multor probleme.
In popor exista o vorba specifica. Se spune ca dintele „moare” in urma indepartarii nervului. Insa este o afirmatie nefondata, pentru ca in realitate lucrurile nu stau deloc asa. De fapt, dintele inca este functionabil si activ.
Acesta este mentinut in aceeasi pozitie pe osul mandibular, tesuturile care il inconjoara reprezentand o sursa de tesut nervos si sange. Daca medicul stomatolog la care apelati va va trata dintele intr-un mod corespunzator, atunci ar trebui ca acesta sa aiba o durata de viata asemanatoare cu a celorlalti dinti iar intrebarea pe care nu o veti pune niciodata este cea despre variatiile de pret implant dentar.