Testiculele sunt glande masculine responsabile de formarea hormonilor sexuali masculini (spermatozoizi), jucand un rol important in formarea lichidului seminal. Testiculele se localizeaza in scrot, sacul de piele situat sub penis. Tumorile care afecteaza testiculele se numesc tumori testiculare si pot fi de mai multe tipuri. O tumora testiculara poate fi depistata in timpul auto-examinarii, aceasta fiind sesizabila la palpare. In cazul in care ai identificat prezenta unei formatiuni la nivelul testiculului, nu este cazul sa concluzionezi prematur ca este vorba de cancer testicular. Formatiunile testiculare pot fi necanceroase. Urmatorul pas este sa te programezi la medic pentru un diagnostic corect. Afla cum se pot diagnostica tumorile testiculare.
Simptomele tumorilor testiculare
De obicei, tumorile testiculare afecteaza doar unul dintre testicule. Prezenta unei tumori testiculare poate fi sugerata de urmatoarele simptome:
- Senzatia de scrot greu
- Marirea de volum a testiculului
- Sesizarea unui nodul (unei formatiuni) la palpare la nivelul testiculului
- Durere persistenta la nivelul zonei pelvine
- Senzatie de disconfort sau durere la nivelul testiculului
- Dureri de spate
- Colectie de fluid la nivelul scrotului
- Testicul ferm
Tipuri de tumori testiculare
Tumorile testiculare pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Spre deosebire de cele canceroase, tumorile necanceroase nu prezinta risc de raspandire la nivelul altor tesuturi.
Un tip de tumora necanceroasa este teratomul benign testicular. Aceasta apare mai des la copii, inainte de pubertate. De asemenea, exista si alte tipuri de excrescente care pot aparea la nivelul testiculului si care nu sunt tumori, cum ar fi chistul epidermoid sau lipomul (acumulare de grasime).
Tumorile canceroase pot fi de doua tipuri:
- Seminoame – prezinta o crestere lenta si poate fi de mai multe tipuri. Seminomul spermatocitic apare la varste inaintate, in medie la 65 de ani. In schimb, seminomul clasic poate aparea intre 25 si 45 de ani. Acest tip de tumora este rara.
- Non-seminoame – acestea apar la varste mai tinere (de la finalul adolescentei pana la 30 de ani) si au o crestere mai rapida. La randul lor, pot fi de mai multe tipuri.
Metode de diagnostic
Poate fi nevoie de mai multe investigatii pentru a diagnostica o tumora testiculara si pentru a stabili tipul acesteia. Medicul poate efectua urmatoarele:
Examenul clinic
Examenul clinic presupune palparea testiculelor pentru a depista modificari de structura in interiorul acestora.
Ecografie
Daca la examenul clinic se depisteaza o formatiune anormala la nivel testicular, medicul iti poate recomanda realizarea unei ecografii testiculare. Aceasta nu este invaziva si nu este dureroasa. Se efectueaza cu ajutorul unui transductor si unui gel special. Datorita ultrasunetelor, aparatul preia imagini din interiorul testiculelor.
Analize de sange
Analizele de sange sunt utilizate pentru evaluarea markerilor tumorali. Markerii tumorali reprezinta substante prezente in mod normal in sange. Nivelurile ridicate ale acestora pot indica prezenta unei tumori in organism. Spre exemplu, unele tipuri tumori canceroase pot provoca cresterea nivelului de alfa fetoproteina sau de gonadotropina corionica umana.
Tomografie computerizata
Tomografia computerizata utilizeaza razele X pentru a prelua imagini ale structurilor interne, insa gradul relativ mic de iradiere nu se compară cu beneficiul efectuarii investigatiei. Se efectueaza prin introducerea pacientului intr-un aparat tip gogoasa, care scaneaza corpul din toate unghiurile. Tomografia computerizata poate fi utilizata si pentru scanarea altor parti ale corpului, pentru a depista daca tumora s-a raspandit.
RMN
Asa cum in cazul femeilor se efectueaza RMN-ul pelvin cu protocol ginecologic pentru diagnosticul tumorilor organelor genitale, examenul RMN pelvin se poate utiliza si in cazul barbatilor pentru diagnosticul tumorilor testiculare.
Biopsie
Biopsia se efectueaza dupa ce tumora a fost diagnosticata si se utilizeaza pentru a stabili tipul acesteia. Biopsia presupune recoltarea de tesut tumoral si analiza acestuia in laborator. Aceasta se realizeaza dupa indepartarea chirurgicala a testiculului (orhiectomie), adica dupa ce tratamentul a fost deja efectuat.
Prin urmare, urmeaza sfaturile specialistilor privind autoexaminarea lunara a testiculelor si adreseaza-te cat mai repede medicului, daca depistezi o formatiune anormala.