Cum se poate corecta sensibilitatea la contrast vizual?

Printre tulburarile simtului cromatic se numara si sensibilitatea la contrast vizual. Acesta conditie medicala poate fi definita prin gradul de acuitate oculara de a distinge intre un obiect si fundalul pe care se afla, atunci cand intre ele exista diferente de culoare sau de intensitate a luminii [1].

Din fericire, medicina oftalmologica moderna pune la dispozitia pacientilor alternative eficiente de tratament a sensibilitatii la contrast.

Metode de diagnosticare a sensibilitatii la contrast vizual

Sensibilitatea la contrast vizual este o problema care afecteaza capacitatea unei persoane de a distinge diferentele de luminozitate si culoare intre anumite obiecte si mediul inconjurator. Identificarea acestei probleme poate fi abordata prin mai multe metode[2].

Testarea acuitatii vizuale este o procedura de baza in diagnosticarea sensibilitatii la contrast vizual. Aceasta masoara claritatea vederii pacientului, prin verificarea capacității sale de a identifica litere sau numere la o anumita distanta.

Testul de acuitate vizuala se desfasoara de catre un specialist in optometrie, folosind un panou cunoscut sub numele de diagrama Snellen. Opteaza pentru un consult la ochi gratuit pentru a identifica daca te confrunti cu problema sensibilitatii la contrast.

Examinarea fundului de ochi este, de asemenea, o metodă importantă de diagnosticare. Acest examen oftalmologic de tip screening poate ajuta la identificarea anumitor afecțiuni care pot cauza sensibilitate la contrast, cum ar fi degenerescența maculară sau glaucomul.

Testele de culoare pot fi, de asemenea, folosite pentru a determina daca sensibilitatea la contrast este cauzata de o problema legata de perceptia culorilor.

Cum sa reduci sensibilitatea la contrast vizual prin schimbari in stilul de viata?

Sensibilitatea la contrast vizual poate fi ameliorata adoptand diferite schimbari in stilul de viata.

Pe de o parte, poti reduce expunerea la lumina puternica. Ochelarii cu filtru de lumina albastra ajuta la protejarea ochilor de lumina puternica a ecranelor, in timp ce utilizarea de lumini ambientale blande contribuie la reducerea contrastului vizual din diverse spatii.

Expertii din domeniul ofltalmologiei recomanda pauzele regulate pentru a relaxa privirea, deoarece timpul prelungit in fata calculatorului, a televizorului sau a telefonului mobil poate amplifica sensibilitatea la contrast.

Pe de alta parte, o alimentatie corecta poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii ochilor. Consumul de alimente bogate în vitaminele A, C și E, precum a celor care contin zinc si cupru, poate contribui la imbunatatirea vederii si la reducerea sensibilitatii la contrast, prin reducerea stresului oxidativ[3].

O alta modalitate prin care poti reduce sensibilitatea la contrast este realizarea de exercitii oculare. Exista diferite tehnici care pot ajuta la imbunatatirea flexibilitatii muschilor oculari, cum ar fi exercitiile de urmarire, de focalizare si de relaxare.

Cum sa corectezi sensibilitatea la contrast vizual prin tratamente medicale?

Sensibilitatea la contrast vizual poate fi abordata in majoritatea cazurilor prin purtarea ochelarilor de vedere polarizati sau a celor care au ramele special concepute pentru a permite patrunderea luminii prin partile lor laterale. O varianta de tratament la fel de comuna este reprezentata si de purtarea lentilelor de contact – care prezinta un camp vizual mai larg -, asa cum este cazul celor cu filtru UV.

In alte situatii, insa, tratamentul acestei deficiente de vedere are loc prin intermediul chirurgiei refractive. Printre avantajele unei astfel de abordari se numara si posibilitatea unei ameliorari semnificative a sensibilitatii la contrast. Totusi, ca in cazul oricarei operatii, exista si riscuri asociate, cum ar fi infectiile, disconfortul post-chirurgical sau chiar agravarea simptomelor.

Procesul de recuperare post-chirurgical poate varia de la o persoana la alta, fiind influentat de factori precum varsta, sanatatea sau prezenta altor afectiuni oculare. Fara indoiala, insa, o evaluare de specialitate este absolut necesara pentru a determina cea mai buna cale de tratament.

Sensibilitatea la contrast reprezinta o componenta esentiala a vederii, de aceea este important sa previi viciile de refractie. Totodata, pentru mentinerea sanatatii oculare este indicat consultul optometric periodic.

Surse:

  1. Sugue, Mara . “Contrast Sensitivity: Testing & Treatment | Vision Center.” Visioncenter.org, 7 Dec. 2023, visioncenter.org/refractive-errors/contrast-sensitivity/, accesat la 11.01.2024
  2. Kaur, Kirandeep, and Bharat Gurnani. “Contrast Sensitivity.” PubMed, StatPearls Publishing, 2022, ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580542/., accesat la 11.01.2024
  3. Butler, Natalie. “7 Best Foods for Eyes.” Healthline, 9 Feb. 2017, healthline.com/health/eye-health/best-foods-for-eyes., accesat la 11.01.2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.