Cum se face zacusca de dovlecei pentru iarna ?

Daca esti o gospodina priceputa la toate sau te afli la inceput de drum, trebuie sa incerci cel putin o data sa faci o astfel de zacusca. Ai nevoie doar de cateva ingrediente proaspete si de multa indemanare.Acum este sezonul legumelor perfecte pentru a fi conservate. Bucura-te de gustul lor delicios pe timpul iernii si savureaza din plin aroma dovleceilor.

Reteta simpla de zacusca de dovlecei

Ingrediente : 2 kg dovlecei; ½ kg morcov; 1 kg de ceapa; 1 kg ardei gras rosu; o capatana de usturoi; 200 ml de ulei, sare, piper si foi de dafin.

Mod de preparare : Dovleceii se taie in felii subtiri iar celelalte legume in cubulete mici. Se aseaza toate intr-o tava mare de cuptor, se stropesc cu ulei si se lasa la temperatura de 100 de grade pentru 90 de minute.

Pentru prima jumatate de ora legumele trebuie acoperite cu aluminiu, care dupa aceea se inlatura. Cand toate legumele sunt patrunse se da deoparte, se toaca foarte bine si se pun intr-un vas cu ulei, bulion, foi de dafin, sare si piper. Se lasa la foc pentru 40 de minute, amestecand constant. Dupa aceea se pune in borcane sterilizate, se adauga capacele si se mai lasa la cuptor pentru 30 de minute, la 100 de grade. Cand sunt reci se depoziteaza in camara.

Zacusca de dovlecei – reteta traditionala

Ingrediente : 1 kg dovlecel, 300 g ceapa alba, 500 g gogosari, 200 ml ulei, o lingura sare, ardei iute, 1 litru suc de rosii, o foaie dafin.

Mod de preparare : Se curata dovleceii de coaja si se scot semintele apoi se rad. Ceapa se taie marunt, iar gogoaarii fasii. Intr-un vas incapator se pune uleiul si se caleste ceapa cu sarea. Cand are o culoare translucida se adauga gogosarii si dovleceii. Se lasa la foc 30 de minute si se amesteca continuu. Se adauga apoi sucul de rosii si foaia de dafin si ardeiul iute si se mai lasa la fiert pentru inca o jumatate de ora. Se pune apoi zacusca in borcane, se pun capacele si se da la cuptor pentru 30 de minute.

Zacusca de dovlecei cu vinete

Ingrediente : 2 kg de vinete; 1 kg de dovlecei; 1 kg de ardei gras; 1,5 kg rosii coapte; 5 cepe; 300 ml ulei; telina, sare și piper.

Mod de preparare : Se pune ceapa taiata marunt la calit in ulei si se sareaza. Se adauga ardeii, spalati si curatati de seminte taiati in bucati mici si si se lasa la foc mic pentru 10 minute. Se adauga dovleceii si vinetele tăiate cubulete si rosiile pasate. Se lasa la foc pentru o jumatate de ora apoi se da deoparte. Se pune in borcane, se invelescte in ziare si se mai lasa la foc mic 30 de minute, intr-o oala cu apa care sa acopere aproape in totalitate borcanele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.