Cum se depoziteaza si se conserva lemnul

Daca te pasioneaza lucrul cu lemnul si ai deja un atelier unde il prelucrezi, sau pur si simplu vrei sa incepi sa lucrezi cu acest material, depozitarea si conservarea lemnului sunt etape importante in procesul de prelucrare.De indata ce lemnul este taiat din padure si ajunge la tine, trebuie depozitat in locurile si conditiile potrivite si trebuie conservat, astfel incat sa nu se strice si sa poata fi prelucrat.

Depozitarea lemnului

Dupa ce lemnul a fost debitat, acesta trebuie sortat si depozitat in conditiile potrivite. Sortarea se poate face in functie de defecte, dimensiuni sau tipul de lemn, marcandu-se lemnele din aceeasi categorie cu un semn distinctiv.

Lemnul se depoziteaza in stive, in locuri uscate. Stivele trebuie puse pe postamente din beton sau lemn pentru a se putea face aerisirea partilor de jos, iar intre lemne trebuie inserate sipci de aceeasi dimensiune, pentru ca aerul sa poata circula liber printre bucatile de lemn.

Pastrarea lemnului

In cazul in care lemnele nu sunt depozitate corect, acestea se arcuiesc sau se curbeaza, pot aparea urme de bombare sau rasucire, iar unele lemne se pot crapa.

De asemenea, trebuie sa fim foarte atenti cu depozitarea lemnului, deoarece nivelul de umiditate nu trebuie sa fie peste 9 procente. Indiferent ca tinem lemnul intr-un depozit de utilaje prelucrare lemn si tamplarie sau avem alt spatiu amenajat, trebuie sa investim si in aparatura care pastreaza umiditatea la nivelul optim.

Daca nu pastram umiditatea la nivelurile dorite, pot aparea probleme atat in prelucrarea lemnului, cat si in respingerea acestuia de catre comercianti, daca acel lemn este destinat vanzarii.

Uscarea se poate face atat artificial, cat si in mod natural.In ceea ce priveste uscarea artificiala, aceasta poate fi realizata cu dezumidificatoare cu absorbtie sau uscatoare industrale. Unul dintre avantajele uscarii artificiale este ca poate fi facuta pe tot parcursul anului si timpul de uscare este mult mai redus.

In ceea ce priveste uscarea naturala, aceasta poate fi facuta in aer liber sau in locuri acoperite de intemperii. Avantajele acestui tip de uscare sunt ca apa se evapora incet, reducand astfel crapaturile si deformarile, iar culoarea ramane uniforma.

Conservarea lemnului

Pentru a proteja lemnul si pentru a-l feri de boli sau factorii meteorologici, trebuie sa-l tratam prin diferite metode.

  1. Lacuirea – ca sa fie bine conservat si sa i se imbunatateasca durabilitatea, lemnul poate fi acoperit cu unul sau doua straturi de lacuri sau vopsele.
  2. Ignifugarea – este importanta mai ales pentru acele lemne care sunt in pericol de aprindere, cum sunt cele folosite pentru constructii. Acest procedeu are rolul de a intarzia aprinderea lemnului si de a transforma arderea rapida intr-o ardere lenta. Substantele folosite pentru ignifugare sunt: fosfat primar si secundar de amoniu, fosfat acid de magneziu, fosfat de potasiu sau borax, iar aplicarea lor se face prin impregnare sau pensulare.
  3. Antiseptizarea – pentru protectia lemnului impotriva ciupercilor si a insectelor  se pot folosi substante precum uleiul de creozot, sulfatul de cupru, fluorura de sodiu sau carbolineum. O alta metoda de protectie a lemnului este prin expunerea partiala la foc.
  4. Hidrofugarea – pentru a proteja lemnul de intemperii, in constructiile unde acesta este expus, poate fi acoperit cu solutie de bitum sau carton asfaltat. Astfel, capacitatea lemnului de a absorbi umiditatea este redusa drastic.

Acestea sunt cateva metode de depozitare si conservare a lemnului, ca sa-l prelucrezi in conditii optime. Iar dupa ce lucrul este gata, poti sa-l tratezi pentru siguranta si o durata de viata sporita.

Speram ca sfaturile noastre te vor ajuta sa ai lemne sanatoase si trainice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.