Cum salvezi livada? Sfaturi si recomandari

Daca vrei sa asiguri o productie de fructe sanatoase, este esential sa ingrijesti si sa protejezi livada de pomi fructiferi. Cum poti face acest lucru? Prin ingrijirea solului, taierile de formare si intretinere a coroanei, aplicarea tratamentelor pentru protectia pomilor, prevenirea sau combaterea daunatorilor si a bolilor, protejarea livezii in conditii meteorologice extreme.

Ia in considerare urmatoarele sfaturi si recomandari pentru a mentine livada pomicola sanatoasa si rodnica:

Cum intretii solul?

In general, livezile de pomi fructiferi trebuie cultivate pe soluri bine drenate, care nu sunt predispuse la acumularea de apa. Umiditatea excesiva poate duce la dezvoltarea unor boli si daunatori care pot afecta pomii fructiferi. De exemplu, excesul de umiditate poate favoriza aparitia bolilor precum putregaiul.

  • Irigarea se face dupa necesitati.
  • Pentru a stimula dezvoltarea radacinilor si a inlatura buruienile, solul trebuie sapat la cazma si prasit manual sau mecanic in primii ani dupa plantare.
  • Se pot cultiva intercalat alte plante, precum cartoful, sfecla, ceapa, usturoiul, mazarea. In schimb, graul, porumbul, ovazul sau lucerna vor concura cu pomii fructiferi pentru apa, asadar nu se vor planta in livezile pomicole.
  • La intervale de 3-4 ani, in functie de starea vegetatiei si de cantitatea recoltei anuale, se pot aplica ingrasaminte organice sau chimice.

Cum faci taierile de formare si intretinere a coroanei?

In primii ani de la plantare, taierile ajuta la formarea unei coroane echilibrate, prin care lumina patrunde cu usurinta si stimuleaza rodirea.

  • Scurtarea fara diferentiere a ramurilor duce la intarzierea intrarii pomilor in faza de rodire. Trebuie inlaturate, in principal, cresterile prea dese, cele orientate catre interior sau vertical.
  • Dupa ce pomii incep sa rodeasca, taierile se fac pentru a limita inaltimea coroanelor, in functie de specie si livada.
  • Se mai elimina prin taiere ramurile care atarna la baza coroanei si a ramificatiilor care indesesc coroana.

Cum protejezi livada de boli si daunatori

Gandacii, viermii, afidele si moliile pot provoca daune semnificative pomilor fructiferi. Unul dintre cei mai periculosi daunatori ai livezilor de mere, pere, gutui, caisi, piersici, ciresi, visini si pruni este paduchele din San Jose. Prevenirea atacului acestuia, ce pot duce la uscarea copacilor, se face prin stropiri de iarna, in perioada de repaus vegetativ si în perioada de vegetație.

Bolile pomilor fructiferi, cauzate de bacterii, ciuperci sau virusuri, pot compromite intreaga productie de fructe si pot duce chiar la moartea pomilor.Acesta este cazul piersicilor sau caisilor infectati cu putregaiurile Phytophthora, al caror declin poate fi extrem de rapid, de numai cateva saptamani. O masura preventiva esentiala pentru evitarea aparitiei putregaiului radacinii si al coroanei la samburoase este irigarea cu masura.

De asemenea, samburoasele pot fi ferite de o alta boala frecvent intalnita – basicarea frunzelor (Taphrina deformans) – prin aplicari preventive sau curative cu fungicid pentru pomi fructiferi pe baza de oxiclorura de cupru. Acestea se vor face de la aparitia butonilor florali pana la caderea frunzelor.

Cum aperi pomii fructiferi de grindina?

Pe parcele mici, poti evita daunele provocate de grindina instaland plase speciale de protectie. Altfel, tine cont de faptul ca riscul contaminarii cu fungi dupa distrugerea frunzelor de grindina este foarte mare.

Pomii fructiferi se ingrijesc in mod responsabil, folosind tratamentele si metodele adecvate in perioadele optime. Tratamentele pentru protectia pomilor impotriva bolilor si a daunatorilor se aplica in perioadele cand acestia sunt susceptibili la infectii sau atac.

Surse:

[1] Parvan, Parnia. Pomicultura Pentru Amatori Si Practicieni. Ceres, 2001.

[2] “Autoritatea Nationala Fitosanitara.” www.anfdf.ro, www.anfdf.ro/. Accesat 5 Jan. 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.