Oamenii cu stima de sine crescuta sunt mai fericiti si mai impacati cu sine, spun studiile. Desi pentru unii succesul sau validarea din exterior sunt ingredientele care ii fac siguri pe ei, increderea in propria persoana este o stare pe care o simti si o constientizezi in interior.
Daca simti ca nu e punctul tau forte sau ai trecut prin etape in care increderea in tine ti-a fost zdruncinata si vrei sa ti-o recastigi, iti punem la dispozitie cateva metode self-help care functioneaza. Acestea te pot ajuta in orice moment sa-ti recapeti puterea interioara pierduta.
Citeste, relaxeaza-te, mediteaza
Cateva minute pe zi in care sa te deconectezi cu totul de la problemele din exterior vor face minuni pentru starea ta de spirit. Fie ca iti acorzi timp pentru o baie lunga si relaxanta, fie ca meditezi sau iti notezi gandurile intr-un jurnal, metodele de linistire a mintii au in orice moment un efect benefic.
Aloca-ti, in plus, minim 20 sau 30 de minute in fiecare zi pentru a te dedica lecturii. Romanele de beletristica te pot transpune in alt mediu, complet diferit, fata de cel zilnic. De asemenea, cartile pentru dezvoltarea personala de la CLB te pot ajuta sa deprinzi metode si tehnici functionale, pentru a te reconecta cu tine oricand.
Schimba-ti instant starea de spirit
Pozitia corpului este un indicator valoros al increderii de sine al unei persoane. O metoda simpla si rapida prin care iti schimbi starea de spirit este sa te ridici si sa adopti, pentru minim doua minute, o „postura de putere”.
Indreapta spatele, barbia, zambeste si pune-te intr-o „stare” pozitiva. Mai pe foarte scurt: simte-te ca o Wonder Woman. Vei vedea imediat cum postura ta determina felul in care te simti. Garantat, iti vei dori sa faci asta din nou, cat mai des!
Socializeaza cu altii…si cu tine
Oamenii increzatori in sine cred, de asemenea, in puterea socializarii deoarece ei stiu ca au ceva de oferit lumii si in acelasi timp au de invatat de la altii.
Dar, inainte de a putea discuta eficient cu altii, conteaza si ceea ce iti spui tie. „O sa esuez din nou, nu am reusit”, sau „Nu sunt capabila de nimic” se numara printre mesajele cu care te sabotezi singura? Daca da, e cazul sa schimbi ceva la tine.
Invata sa privesti cu intelegere propria-ti persoana si reformuleaza mesajul pe care ti-l spui in termeni noi si pozitivi: ”Data viitoare voi face mai bine, din ce in ce mai bine, pana reusesc asa cum imi doresc”.
Creeaza contact vizual cu interlocutorul
Da, e simplu. Creeaza contact vizual cu persoana cu care stai de vorba. Daca te simti timorata de prezenta celui din fata ta, e un semn ca te subapreciezi si nu te consideri egalul acestuia.
De fapt, scopul unui astfel de exercitiu, pe care poti sa incepi sa il practici in orice moment, este sa il faci pe cel cu care conversezi sa se simta bine si sa vada ca esti atenta la discutia cu el. Mai mult, si tu te vei simti mai activ implicata in discutie, dar si in mesajul pe care il percepi.
Prioritizeaza pozitivul
Gandurile negative, cele care iti saboteaza mereu increderea in tine, sunt ca niste buruieni care iti paralizeaza pur si simplu capacitatea de actiune sau de a te simti bine cu tine insati. Invata sa observi si sa-ti monitorizezi in fiecare zi gandurile, pentru a vedea ce pondere au cele negative. De exemplu, ”Azi ploua si din cauza asta nu sunt motivata sa fac nimic”.
Poti alege insa, in orice moment, sa te bucuri de ceva din jurul tau, oricat de marunt. Prioritizeaza gandurile bune, optimiste si invata sa alegi dialogul interior bazat pe cuvinte pozitive. Cauta solutii la probleme, iar mintea ta va incepe si ea, la randul ei, sa acorde importanta mesajelor pozitive.
Sta in puterea ta sa faci ceea ce iti propui si sa alegi metodele cele mai eficiente pentru a-ti recastiga increderea in tine. Citeste, asculta, informeaza-te si nu uita ca mintea este, la randul ei, un muschi care trebuie antrenat permanent!