Cum sa-ti exprimi gelozia intr-un mod sanatos

Gelozia nu este altceva decat o emotie comuna, care provine dintr-o  dragoste profunda. Daca este vorba despre o perioada trecatoare  de gelozie, atunci nu este nici o problema, insa uneori acest sentiment este inteles gresit.

Sentimentele de gelozie trebuie sa fie exprimate intr-un mod natural, fara sa afecteze in nici un fel increderea in celalalt. In mod obisnuit, foarte multi tineri experimenteaza aceste trairi fie ca partenerul sau partenera flirteaza cu altcineva, fie din teama de a nu pierde persoana iubita.

Unele teorii sustin faptul ca oamenii sunt gelosi pentru a-si proteja relatiile de infidelitate. Cei mai multi percep gelozia ca fiind un sentiment negativ si in mod implicit, percep persoana geloasa ca fiind anxioasa si nesigura.

Atunci cand un partener devine furios si suspicios la orice miscare, cu sau ara motive,comportamentul lui devine obsesiv si poarta denumirea de gelozie periculoasa, care se poate transforma in abuz emoțional sau chiar violenta. Totusi gelozia nu trebuie pusa doar intr-o lumina negativa pentru ca uneori poate fi o emotie sanatoasa, care decurge in mod normal intr-o relatie de iubire.

Din acest punct de vedere, un partener gelos poate fi cel care pune pasiune si daruire emotionala in relatie si vrea sa isi exprime sentimentele de dragoste din maxima protectie pentru persoana iubita.

Cercetarile arata ca gelozia este strans legata de iubire, acel sentiment puternic si profund iar uneori aduce mai multa stabilitate intr-o relatie. In acest context, gelozia poate fi o modalitate sanatoasa de a impartasi sentimentele. Daca este exprimata intr-un mod pozitiv, poate aduce un plus de fericire in relatie, dar in cazul situatiilor de infidelitate, lucrurile stau cu totul diferit.

Daca devii gelos la un moment dat dintr-un motiv sau altul, trebuie sa iti exprimi sentimentele in mod natural, pentru a intelege mai bine ceea ce simti. Este important sa fii sincer dar, in acelasi timp, sa incerci sa intelegi emotiile partenerului tau. Incearca sa sapi adand in sufletul tau si sa cauti motivele care stau la baza aparitiei acestor sentimente. Este dovedit faptul ca cei care se confrunta cu o stima de sine scăzuta si anxietate sunt mai predispusi la aceste trairi.

O persoana singuratica simte nevoia de a se atasa puternic de cineva si de aici poate aparea gelozia. Este absolut esential sa aloci timp pentru a-ti observa comportamentele in diferite situatii. Cu siguranta vei gasi informatii valoroase cu privire la motivele care declanseaza gelozia. Daca persoana iubita nu iti ofera nici un motiv sa fii gelos, atunci ar fi bine sa discuti cu un terapeut despre ceea ce simti.

Discuta deschis cu partenerul sau partenera ta, exprimandu-ti pentru inceput emotiile intense de dragoste. Aduna-ti gandurile si nu te pierde in detalii. Constientizeaza faptul ca sinceritatea este cea mai de pret intr-o relatie.

O discutie deschisa va rezolva intotdeauna problema Vorbeste despre ceea ce te face gelos si concentreaza-te pe sentimentele tale, fara sa dai vina pe partener. Da dovada de rabdare si compasiune pentru a nu-ti strica relatia. Este indicat sa acorzi putin spatiu si sentimentelor lui sau ei, in functie de situatie, pentru ca este absolut normal sa le exprime.

Uneori persoana iubita are nevoie de putin timp pentru a analiza situatia in profunzime si s-ar putea sa nu aiba raspuns rational imediat. Prin urmare, exprimarea sentimentelor este absolut necesara iar reactiile de gelozie pot necesita mai multe discutii pentru a fi corect intelese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.