Cum sa plantezi corect un smochin?

Smochinele sunt fructe foarte gustoase, recunoscute pentru aportul lor nutritional. Smochinul creste si se dezvolta cel mai bine in zonele cu clima calda, acesta poate fi plantat si la noi in tara. Arborele de smochin poarta denumirea de Ficus carica, este originar din Asia sud-occidentala si creste ca arbore salbatic in zona Marii Mediterane.

Smochinul este un fruct sacru in India si tot aici copacul de smochin este considerat un simbol al prosperitatii si al fertilizarii. Acesta poate trai pana la 100 de ani si ajunge pana la o inaltime de 3-4 metri. Este vorba despre un arbore tropical cu frunze verzi, lungi si late, un arbore peren, care poate avea aspectul de tufa sau copac in functie de cum este dirijat.

Florile sunt mici, albe si au un miros dulce. Copacul de smochin iubeste clima calda, umeda si cu un sol bine drenat. Este un arbore care rezista foarte bine la seceta si poate suporta vanturile puternice, dar nu-i plac temperaturile foarte scazute.

Copacul de smochin poate fi plantat prin semanarea semintelor sau prin butasi. Acest arbore tropical produce fructe de forma conica dar si un suc laptos care este un latex iritant. Arborii de smochini sunt reflorescenti, produc doua recolte anual, una primavara si una la finalul verii.

Pentru a se dezvolta armonios smochinul are nevoie de cel putin 8 ore/zi de lumina. De asemenea, este nevoie de un teren adapostit, cu climat bland. Smochinul se imnulteste usor prin: drajoni, butași, marcote iar plantarea acestuia se face primavara, timpuriu. In livada smochinii se planteaza la distante de 4 metri intre randuri si 3-4 metri intre plante. Avand in vedere ca sunt fragili la vanturile puternice, se recomanda fixarea unei ancore in pamant pentru sustinere.

Smochinul prefera solurile calcaroase, de aceea este bine sa adaugati in groapa de plantare cateva pietre mari si bolovani. Pentru a asigura o prindere cat mai buna, radacinile se introduc intr-o mocirla alcatuita din pamant, fertilizant natural si apa. Plantarea consta in asezarea butasului in groapa, iar apoi se taseaza pamantul din jurul plantei si se uda din abundenta.

Cand sunt plantati butasi de smochin trebuie facuta o taiere de 1/3 din varful plantei. Astfel, se stimuleaza ramificarea smochinului de la punctul de altoire si se faciliteaza aparitia mai multor lastari de sezon.

La noi in tara, se recomanda o forma de taiere a smochinului joasa, pentru a permite protejarea plantei in timpul sezonului rece. Daca vreti sa-l pastrati sub forma de tufa, ramurile se scurteaza la 20-25 cm dar il puteti lasa si sub forma de pom pitic daca va place mai mult.

De asemenea, copacul de smochin poate fi cultivat si in ghiveci, in zonele cu clima temperata sau pentru a-l cultiva ca planta de interior. Aveti nevoie de un ghiveci mare, cu un diametru de cel putin 45 cm care sa fie prevazut cu gauri de drenaj in partea de jos. Umpleti ghiveciul cu un amestec de pamant de gradina, nisip si namol. Udati planta regulat dar moderat, pentru a evita excesul de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.