Cum sa intaresti sistemul imunitar al copilului

Copiii se imbolnavesc mult mai usor ca adultii, pentru ca nu au inca un sistem imunitar puternic. Este absolut normal ca ei sa raceasa de mai multe ori pe an, pentru ca organismul lor nu s-a adaptat inca la contactul cu diferiti germeni si nu se poate proteja eficient. Din fericire, exista metode simple, pe care parintii le pot folosi pentru a-si ajuta copiii sa treaca cu bine peste perioada in care care sunt bolnavi si totodata sa le stimuleze imunitatea.

Dieta sanatoasa

Unul dintre cele mai delicate subiecte pentru parinti este alimentatia cele mic. Oricat de cuminte ar fi un copil, este normal sa prefere dulciurile, sucurile si alimentele mai putin sanatoase, dar care au un gust bun. Putini copii accepta fara mofturi sa manance salate de fructe sau legume proaspete. Insa aceste alimente sunt esentiale pentru sanatatea lor si pentru stimularea sistemului imunitar. De aceea, parintii trebuie sa faca tot posibilul sa includa in dieta zilnica a copilului urmatoarele produse:

  • Fructe si legume proaspete (contin multe vitamine si minerale, iar cele mai bune pentru imunitate sunt portocalele, capsunile, morcovii, fasolea verde)
  • Proteine (oua, carne salba: peste, pui, vita)
  • Cereale integrale (sunt o sursa importanta de fibre)
  • Lactate (branza, iaurt natural, lapte, unt).

Folosirea antibioticelor

Multi parinti le dau copiilor antibiotice inca de la primele semne de raceala, iar daca nu pot obtine medicamentele fara prescriptie de la medic, atunci fac presiuni asupra pediatrului ca sa le recomande acest tratament. Este o mare greseala, pentru ca de cele mai multe ori racelile pe care le fac copiii sunt produse de virusuri, nu de bacterii. Prin urmare, antibioticele nu vor avea efect, dimpotriva, le vor face rau micutilor, pentru ca vor distruge flora bacteriana din intestine si astfel le vor slabi si mai mult imunitatea. In plus, pe termen lung, copiii pot face infectii cu bacterii rezistente la antibiotice, care sunt foarte greu de tratat.

Antibioticele trebuie sa fie recomandate numai in cazuri de infectii, in urma unor analize clare. Prin urmare, parintii trebuie sa aiba incredere in medicul pediatru si sa nu foloseasca antibiotice de la primele semne de febra la copii. In functie de simptome, racelile vor fi tratate cu medicamente pentru scaderea febrei (pe baza de ibuprofen sau paracetamol), cu siropuri de tuse si pastile sau sprayuri pentru durere in gat.

Sportul

Una dintre cele mai bune metode pentru stimularea imunitatii copilului este miscarea in aer liber. Parintii trebuie sa-si incurajeze micutii sa faca sport cat mai mult, nu neaparat de performanta. Cateva ore de joaca afara, de mers pe bicicleta, jucat tenis sau fotbal sunt ideale pentru sanatatea celor mici. Activitatea fizica a copiilor scade riscul aparitiei obezitatii, diabetului, bolilor de inima si totodata le intareste imunitatea.

Daca un copil nu prea vrea sa faca sport, atunci parintele ar trebui sa fie un exemplu pentru el si sa faca miscare impreuna. In acest fel, micutul va descoperi ce activitate ii place mai mult si va deveni interesat si de jocurile in aer liber, nu doar de cele pe telefon sau calculator. Totodata, sportul in familie este o activitate foarte placuta si pentru parinti, aducand beneficii inclusiv la nivel emotional si psihic.

Prin urmare, cu putin efort si implicare, parintii pot intari sistemul imunitar al copilului, invatandu-l totodata importanta unui stil de viata sanatos, care presupune miscare si o dieta echilibrata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.