Cum sa instalezi si sa utilizezi corect un gard electric pentru animale

Un gard electric este deosebit de important in cadrul unei ferme. Scopul principal al acestuia este de a controla miscarea animalelor, fie pentru a le pastra intr-o zona anume, fie pentru a le impiedica sa intre in anumite zone. Poate fi folosit pentru a proteja animalele de pradatori sau pentru a proteja oamenii si proprietatea. Iata cum sa instalezi corect un gard electric pentru animale:

Achizitioneaza si pregateste materialele necesare

Pentru a instala un astfel de gard, ai nevoie de un aparat pentru gard electric (cunoscut si sub denumirea de “generator de impulsuri”), stalpi de sustinere, fire electrice, izolatori si alte accesorii. Asigura-te ca ai toate materialele si uneltele pregatite inainte de a incepe instalarea, pentru a evita intreruperi sau intarzieri neplacute.

Instaleaza stalpii si firele electrice

Incepe prin instalarea stalpilor de sustinere in locurile potrivite, tinand cont sa ii amplasezi la o distanta de trei-cinci metri intre ei. Asigura-te ca stalpii sunt bine fixati in sol si ca sunt suficient de inalti pentru a preveni trecerea animalelor peste gard.

Acestia trebuie sa fie infipti in pamant la o adancime egala cu o treime din lungimea pe care o au. Apoi, ataseaza firele electrice de la un stalp la altul, asigurandu-te ca sunt bine tensionate si fixate de stalpi cu ajutorul izolatorilor.

Impamanteaza si conecteaza la sursa de alimentare 

Dupa ce ai instalat stalpii si firele electrice, efectueaza impamantarea circuitului electric si conecteaza aparatul de gard electric la sursa de alimentare. Verifica daca sunt bine fixate si izolate cablurile, pentru a evita scurgerile de curent. Apoi, testeaza functionarea gardului electric inainte de a lasa animalele in zona delimitata de acesta.

Important de retinut: instalarea unui gard electric pentru animale poate fi o operatiune complexa, iar siguranta este prioritara. Daca nu ai experienta in acest domeniu, este recomandat sa apelezi la un specialist in instalarea gardurilor electrice, pentru a te asigura ca totul este facut corect si in siguranta.

Cum sa utilizezi corect gardul electric pentru animale?

Iata cateva aspecte pe care iti recomandam sa le ai in vedere pentru a utiliza corect gardul electric pentru animale:

  • verifica periodic conexiunile si izolatia, pentru a preveni scurgerile de curent si pentru a te asigura ca gardul functioneaza in parametrii optimi;
  • asigura-te ca gardul electric este potrivit pentru dimensiunea si specia animalelor tale. Unele garduri pot fi reglate pentru a se potrivi nevoilor specifice ale animalelor;
  • monitorizeaza comportamentul animalelor tale. Unele animale ar putea avea nevoie de o perioada de adaptare la gardul electric, in timp ce altele ar putea avea nevoie de ajustari suplimentare pentru a se simti in siguranta.

Solutionarea problemelor comune

Atunci cand utilizezi un gard electric pentru animale, pot aparea unele probleme comune. Iata cateva solutii la acestea:

Animalele ignora gardul electric

Daca animalele tale trec peste gardul electric fara a fi descurajate, verifica daca intensitatea socului electric este setata corect. Poti ajusta nivelul impulsurilor electrice in functie de nevoile animalelor tale. De asemenea, asigura-te ca gardul electric este bine intretinut.

Animalele se tem de gardul electric

Unele animale pot dezvolta o teama fata de gardul electric si sa refuze sa se apropie de el. In astfel de cazuri, poti utiliza metode de desensibilizare pentru a reduce frica animalelor. Aceste metode pot include utilizarea de recompense si obisnuirea treptata cu gardul electric.

Interferente externe

Uneori, anumite obiecte sau surse de interferenta externe pot afecta functionarea gardului electric. Verifica daca exista fire sau plante care intra in contact cu gardul electric si indeparteaza-le.

De asemenea, asigura-te ca nu exista surse de interferenta, cum ar fi linii electrice sau echipamente electronice, in apropierea gardului electric. Este important sa te asiguri ca gardul ales este sigur pentru animalele pe care intentionezi sa le imprejmuiesti.

Trebuie sa fie suficient de puternic pentru a descuraja animalele sa incerce sa treaca peste el, dar nu atat de puternic incat sa le raneasca. In acest sens, este recomandat sa consulti un specialist sau sa urmezi recomandarile producatorului, pentru a asigura o utilizare sigura a gardului electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.