Foarte multi romani obisnuiesc sa puna carne de porc, afumata si proaspata la congelator, pentru a se pastra cat mai bine. Pentru a stii cat rezista carnea depozitata in acest fel, trebuie sa tii cont de conditiile de depozitare.
Daca este congelata in mod corespunzator, carnea isi va pastra gustul aromat timp de 6 luni, dar va ramane buna de consumat chiar si mai mult de un an. Timpul de congelare indicat este doar pentru cea mai buna calitate, prin urmare carnea de porc trebuie pastrata in mod constant la -18 grade. Cel mai bun mod de a-ti da seama ca nu mai este buna de conum este sa o mirosi, carnea de porc stricata are un miros acru.
Desi alimentele pastrate constant la -18 grade vor fi intotdeauna bune de mancat, calitatea alimentelor decongelate scade in timp, de aceea trebuie gatita imediat. In plus, depozitarea indelungata la congelator poate afecta calitatea oricarui aliment, iar carnea cruda isi pastreaza calitatea mai mult timp decat carnea gatita, datorita umiditatii pierdute in timpul procesului de gatire.
Daca alimentele sunt depozitate la -17/18 grade isi vor pastra continutul de vitamine, textura si aroma. In aceste conditii, congelarea opreste orice microb, cum ar fi bacteriile, drojdiile si mucegaiurile sa afecteze in mod negativ alimentele. Carnea de porc se ambaleaza in hartie de copt, folie alimentara sau punga care inchide ermetic.
Congelarea carnii este o modalitate simpla si eficienta de a face risipa. Prin acest procedeu, alimentele se pastreaza in siguranta aproape pe termen nelimitat.Tineti cont de faptul ca procesul de decongelare afecteaza si prospetimea carnii. Nu decongela niciodata alimentele pe blatul din bucatarie, pe balcon sau pe veranda deoarece sunt locuri in care exista multe bacterii.
Exista trei moduri sigure de a decongela alimentele congelate. Prima este decongelarea lenta si sigura in frigider. Cea de-a doua se refera la faptul ca poti pune carnea intr-o punga de plastic rezistenta la scurgeri si sa o lasi intr-un vas cu apa rece.Cea de-a treia metoda face referire la dezghetarea alimentelor in cuptorul cu microunde. Indiferent de metoda aleasa, carnea decongelata trebuie gatita imediat.
Bucatile de carne de porc proaspete isi pot pastra calitatea in congelator pana la 12 luni dar limba sau organele nu mai mult de 4 luni. Carnea de porc procesata, cum este toba sau carnatii isi pastreaza cel mai bun gust atunci cand sunt pastrate in congelator doua luni, iar carnea tocata patru luni.
Carnea gatita, preparatele din carne, sosul sau supa de carne pot fi pastrate in congelator pana la trei luni. Daca este decongelata in frigider, poti sa o recongelezi fara a o gati. Orice alimente scoase din frigider mai mult de doua ore dupa decongelare, nu mai trebuie recongelate.