Cutitul de bucatarie este un instrument nu numai util, ci si esential in procesul de preparare a alimentelor. Cutitele sunt importante pentru bucatarii profesionisti, dar si pentru gospodinele de acasa. Exista cutite pentru tot felul de operatiuni, dar exista cateva dintre ele pe care nu trebuie sa le ratam atunci cand ne facem cumparaturile
Gasiti cutitul potrivit pentru mainile dvs.
Desi conteaza cat de bine taie si cat de ascutite sunt, cutitele sunt intr-adevar o alegere personala. Trebuie sa gasiti unul care sa se simta confortabil in mana. Toate cutitele ar trebui sa se comporte precum cutite profesionale.
Un cutit bun ar trebui sa aiba:
-un maner confortabil, de dimensiuni decente, antiderapant;
-echilibru bun;
-o curba frumoasa a lamei.
Modalitati de fabricare a cutitelor
De fapt, exista doua moduri de a face cutitele, asa ca sa incepem de aici:
Cutite forjate
Cutitele forjate sunt fabricate dintr-o singura bucata de otel care a fost incalzita, turnata, intarita, calita si apoi finisata intr-o lama care taie. Adesea va ofera o senzatie si un echilibru mai bun si o lama mai grea, care este buna pentru taierea alimentelor mai dure. De asemenea, sunt cele mai scumpe.
Cutite stantate
Cutitele stantate sunt realizate automat dintr-o bucata de otel si apoi finisate, lustruite si slefuite. Cutitele fara sudura, dintr-o bucata, sunt, de asemenea, stantate, dar lama si manerul sunt toate metalice, dintr-o singura bucata.
Cutitele stantate sunt adesea mai usoare decat cutitele forjate, care se vor potrivi mai bine unor persoane.In orice caz, atunci cand alegeti cutitul bucatarului, important este sa va simtiti bine cand il tineti in mana.
Ce anume sa cautati?
*Echilibru
Un cutit bine echilibrat, cu o curba buna a lamei, ii permite sa se rostogoleasca pana la varf atunci cand taiati.
*Confort
Acest lucru se reduce la preferinta si daca sunteti dreptati sau stangaci, asa ca, daca este posibil, incercati cutitele inainte de a le cumpara.
Tipuri de cutite
In timp ce cutitele bucatarilor sunt realizate pentru a face multe lucruri, altele sunt concepute pentru anumite activitati, cum ar fi taierea, decojirea si filetarea. Daca doriti acest lucru, ar putea merita sa investiti intr-un set, deoarece acest este de obicei mai ieftin si mai convenabil decat sa le cumparati separat.
Aveti grija de cutit
Odata ce ati gasit un cutit care functioneaza, este important sa aveti grija de el.Folositi un tocator care este mai moale decat lama cutitului, cum ar fi lemnul sau plasticul, pentru a evita tocirea sau deteriorarea lamei.Cutitele trebuie ascutite din cand in cand pentru a-si mentine lama fina. In timp ce ascutirea cu piatra este cea mai buna metoda, puteti utiliza, de asemenea, dispozitive speciale.
Pastrati-va cutitele curate si pastrati-le intr-un bloc de cutite sau folositi un dispozitiv de protectie pentru a proteja lama. Nu lasati mancarea sa se usuce pe lama, deoarece unele alimentele contin acid care o poate pata permanent.
Spalati-va cutitele manual. Unii producatori sustin ca produsele lor sunt sigure pentru masina de spalat vase, dar totusi recomanda spalarea manuala.Acestea fiind spuse, alegerea cutitelor este acum mai usoara ca niciodata