Cum sa creezi un mediu Montessori acasa prin intermediul jucariilor

Scolile si gradinitele ce practica metoda Montessori sunt foarte populare in randul parintilor. Nu trebuie insa neaparat ca micutul tau sa frecventeze o astfel de unitate de invatamant pentru a se putea bucura de toate beneficiile oferite de aceasta metoda de educatia. Poti crea un mediu Montessori chiar la tine acasa, foarte simplu, cu ajutorul jucariilor. Cum anume poti face asta vei descoperi in randurile de mai jos.

Alege jucariile potrivite

Pentru a putea crea un mediu Montessori la tine acasa, vei avea nevoie, in primul rand, de jucariile potrivite. Asa-numitele jucarii Montessori se diferentiaza de alte tipuri de jucarii prin cateva caracteristici cheie: sunt simple, fabricate, de obicei, din materiale naturale, de calitate, si inspirate din realitate. Nu au muzica si lumini stralucitoare. Ele sunt create pentru a-l ajuta pe cel mic sa invete si sa-si dezvolte diverse abilitati, prin joaca si prin experiente cat mai autentice.

Alege jucarii care ii vor permite copilului sa experimente diverse situatii inspirate din viata de zi cu zi (poate fi vorba, de exemplu, de o bucatarie de jucarie, de un atelier de lucru, de un set de curatenie), dar si jucarii care sa incurajeze joaca deschisa, versatile, care sa poata fi folosite un timp cat mai indelungat, pentru diverse activitati.

Organizeaza spatiul in functie de interesele si nevoile copilului 

Copilul are nevoie de un mediu care sa ii permita sa aleaga si sa isi organizeze activitatile in mod independent. Poti obtine asta prin plasarea obiectelor si jucariilor la indemana celui mic, prin etichetarea rafturilor si a sertarelor si, in general, prin oferirea de solutii de depozitare accesibile si usor de utilizat.

Un alt lucru pe care l-ai putea face ar fi sa organizezi zone de activitate (zona de citit, zona de joc senzorial, zona de lucru manual etc.). Poti, de exemplu, amenaja o zona de gatit in bucatarie, folosind jucarii specifice si mobilier adecvat varstei copilului. Reprezinta atat o metoda de a-l implica pe cel mic in activitatile casnice, de a-l ajuta sa-si dezvolte anumite abilitati, cat si o modalitate de a petrece mai mult timp in familie.

Propune-i idei de activitati  

Exista o varietate de activitati Montessori pentru copii pe care i le-ai putea propune si micutului tau. Depinde de ce varsta are si de ce jucarii aveti la dispozitie. Pentru copiii mici, intre 0-3 ani, activitatile sunt concentrate pe dezvoltarea abilitatilor motorii fine si grosiere, precum si pe stimularea simturilor.

Exemple in acest sens ar fi sortarea obiectelor pe baza formei sau culorii sau stivuirea cuburilor. Pentru copiii prescolari, intre 3-6 ani, activitatile Montessori pot include puzzle-uri, jocuri de memorie, recunoasterea literelor si a numerelor, precum si activitati practice, cum ar fi pregatirea mesei sau ingrijirea plantelor.

Pentru copiii mai marisori, cauta activitati ce il vor ajuta sa-si aprofundeze cunostintele dobandite la scoala si sa invete sa lucreze in echipa. Indiferent de varsta copilului tau, nu uita sa tii cont si de interesele si nevoile sale.

Roteste jucariile periodic 

Este firesc ca un copil sa se plictiseasca de o anumita jucarie sau, pur si simplu, ca aceasta sa nu prezinte interes pentru el. In plus, este de preferat sa nu i se pune la dispozitie prea multe jucarii in acelasi timp.

Poti evita toate aceste mici probleme prin rotatia periodica a jucariilor. Le poti depozita pe cele pe care le nu foloseste sau de care s-a plictisit intr-un loc in care el nu are acces. Dupa cateva saptamani, ii poti oferi ocazia de a le redescoperi, locul lor in cutia de depozitare urmand sa fie luat de cele de care s-a saturat intre timp.

Crearea unui mediu Montessori acasa prin intermediul jucariilor reprezinta o modalitate eficienta de a sustine dezvoltarea copiilor si nu este atat de dificil pe cat s-ar crede. Totul tine, pana la urma, de alegerea jucariilor potrivite, adaptarea spatiului pentru cel mic si organizarea unor activitati adecvate pentru varsta si nivelul sau de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.