Este important sa acordati o atentie corespunzatoare acumulatorului laptopului dvs. pentru a va asigura ca acesta va functiona cat mai bine si pentru a avea o durata de viata cat mai mare. Am alcatuit o lista cu 3 sfaturi utile despre cum sa aveti grija de bateria laptopului dvs., de la cat timp ar trebui sa-l lasati conectat in priza, pana la procentajul la care trebuie sa-l deconectati.
1. Ciclurile de incarcare
Toate bateriile de laptop sunt construite pentru a face fata unui anumit numar de cicluri de incarcare, de obicei undeva in jur de 500 de cicluri complete – uneori chiar mai mult. Un ciclu de incarcare echivaleaza cu o descarcare completa pana la 0% , apoi o reincarcare pana la 100%.
O descarcare pana la 50%, apoi la 100%, ar echivala cu o jumatate de ciclu. De-a lungul timpului, fiecare ciclu de incarcare scade capacitatea bateriei fata de specificatiile initiale, ceea ce inseamna ca, cu cat o descarcati de mai putine ori, cu atat bateria va avea o durata de viata mai mare.
Puteti incepe prin a accesa setarile de alimentare ale laptopului si a afla cum functioneaza bateria, ce setari sa activati. Acordati atentie modurilor de hibernare. Ideal ar fi ca laptopul dvs. sa intre in hibernare inainte ca bateria sa fie complet descarcata – precum si in timpul nefunctionarii, cand nu veti folosi laptopul pentru o perioada.
Pentru a economisi si mai multa energie, faceti un tur al aplicatiilor dvs. si inchideti-le pe cele care ruleaza in fundal si care afecteaza in mod constant durata de viata a bateriei. Pe Windows 10, de exemplu, va sugeram sa cautati si sa activati Economizorul bateriei.
Acest mod va porni automat atunci cand laptopul ajunge la aproximativ 20% durata de viata a bateriei. Va bloca automat aplicatiile de fundal, va impiedica functiile dvs. precum Calendar sa se sincronizeze sau sa trimita notificari, luminozitatea ecranului va fi mai scazuta, astfel incat sa puteti ajunge la o priza cat mai curand posibil.
2. Cum incarc corect laptopul?
Spre deosebire de unele recomandari, nu trebuie sa descarcati o baterie complet, apoi sa o reincarcati pentru a o calibra – aceasta este o practica distructiva, daunatoare pentru baterie. Cea mai buna practica este ca o data-de doua ori pe saptamana, in functie de cat de des utilizati laptopul, sa-i faceti un ciclu complet de incarcare. Lasati bateria sa se descarce pana la 15%, apoi incarcati-o pana la 100%.
A existat o perioada in care utilizatorii au fost sfatuiti sa se abtina de la a-si pastra dispozitivele conectate, pe baza ideii ca lasarea bateriei sa se incarce la 100% ar putea uza-o mai repede. Astazi, totusi, recomandarea noastra este urmatoarea: de fiecare data cand lucrati pe laptop, lasa-ti-l la incarcat atat timp cat il folositi, cu mentiunea ca o data, de doua ori pe saptamana, sa-i faceti un ciclu de incarcare. Totodata, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru bateria ta este sa nu o lasi sa se descarce sub 15%.
Daca nu ai respectat aceste lucruri si nu ai acordat atentie bateriei, problema poate fi usor rezolvata cu o inlocuire a acesteia. Mentor Market este un magazin cu baterii originale si compatibile. Astfel, daca doresti sa o schimbi, te asteptam sa alegi dintr-o gama variata de baterii Mentor.
3. Incalzirea bateriilor
Cand bateria unui laptop se incalzeste prea mult, reactiile electrochimice din interior se accelereaza – asta nu inseamna ca bateria devine mai eficienta. In schimb, acumulatorul produce multa energie pe care nu o poate folosi si nu o poate directiona in siguranta catre niciun hardware.
Acest lucru creeaza si mai multa caldura, agravand problema. Nu numai ca poate deteriora in cele din urma interiorul bateriei in mod permanent, dar, de asemenea, o uzeaza cu o gramada de reactii chimice. Acestea dauneaza durataei de viata a bateriei.
Bateriile de astazi sunt durabile, dar se pot incalzi usor. De exemplu, daca incarcati bateria si incepe sa se incalzeasca prea mult, poate pentru ca procesorul sau procesorul grafic functioneaza din greu sau mediul este prea fierbinte, atunci inchideti dispozitivul si scoateti bateria, daca este posibil.
Da-i o pauza pentru a se raci sau muta-l intr-un loc cu o temperatura mai scazuta. Multe laptop-uri moderne au baterii sigilate, caz in care oprirea si lasarea acesteia sa se raceasca este foarte recomandata daca va intereseaza maximizarea duratei de viata a bateriei.
In cele din urma, si poate cel mai important, evitati sa lasati laptopul unde s-ar putea incinge. Spre exemplu, masina dvs. intr-o zi fierbinte, sub o fereastra care primeste lumina directa a soarelui sau langa un incalzitor. Conditii neobisnuite, cum ar fi acestea, pot deteriora foarte mult o baterie intr-o perioada scurta de timp, desi este posibil sa nu va dati seama imediat.
Temperaturile scazute, de obicei, nu reprezinta o problema pana la un anumit punct si se recomanda depozitarea bateriei intr-un loc racoros, dar nu lasati laptopul la temperaturi de inghet.Prea mult frig poate ucide bateria permanent sau poate reduce durata de viata a acesteia.