Cum putem pastra buldoexcavatorul in cea mai buna forma

Atunci cand vine vorba despre un utilaj de constructii, trebuie sa avem in vedere minim doua criterii deosebit de importante: siguranta in exploatare si starea tehnica. Acestea sunt interconectate si, in situatia in care un astfel de utilaj ar fi scos din uz din cauza unor defectiuni tehnice, acest lucru ar reprezenta o reala problema financiara dar si de respectare al termenului de executie.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre unul din cele mai folosite echipamente de acest fel, buldoexcavatorul sau cum i se mai spune in popor, buldo. Este de subinteles faptul ca reviziile tehnice periodice trebuie sa fie facute la timp, doar cu piese de calitate insa mai exista cateva trucuri mici care au rolul de a prelungi durata de viata a unui buldoexcavator.

Inspectia zilnica

Va dura cateva minute efectuarea unei inspectii vizuale, de scurta durata, inspectie care ar putea detecta eventualele anomalii insa care pot anunta un defect mult mai serios:

  • Se vor verifica elementele cupelor pentru a se detecta unele uzuri anormale la bolturi si la dinti;

  • Se va cauta orice scurgere de ulei sub utilaj sau la elementele hidraulice;

  • Se vor inspecta anvelopele impotriva uzurii profunde sau taieturilor anormale si se va verifica in mod periodic presiunea;

  • Se vor verifica furtunele si orice alta componenta din cauciuc;

  • Se va incerca ca la sfarsitul zilei sa se lase echipamentul curatat de mizerie si reziduurile care s-au manipulat in ziua respectiva;

Gresarea

Efectuarea gresita sau improprie a acestei operatiuni reprezinta una din principalele cauze de aparite a defectiunilor. Anumite componente necesita gresare saptamanal sau poate chiar mai des, in functie de recomandarile fiecarui producator in parte. Un rol important in acest caz il joaca calitatea vaselinei dar si cantitatea aplicata, nici prea putin dar nici in exces.

Mentenanta fluidelor si filtrelor

Dat fiind faptul ca un buldoexcavator lucreaza cel mai adesea in conditii dificile, se va verifica in mod periodic nivelul lichidului de racire, care este gradul de contaminare al uleiului dar si cel al motorului, respectiv nivelul lichidului de spalare al parbrizului.

Siguranta in exploatare

Folosirea unor piese de schimb de calitate, a atasamentelor perfect compatibile, respectarea normelor de protectie in santier pe toata perioada manipularii utilajului sunt deosebit de importante pentru a se asigura exploatarea in siguranta a buldoexcavatorului.

Se va verifica periodic presiunea si starea anvelopelor inainte si dupa operare pentru a te asigura ca starea acestora este una buna si ca acestea sunt bine atasate. Se va acorda o atentie speciala lichidelor vitale pentru utilaj si verifica nivelul de ulei si lichid hidraulic, inainte si dupa operare.

Pentru siguranta operatorului si a celor din jur, trebuie sa ai mereu la indemana o trusa de prim ajutor dar si triunghiuri si haine reflectorizante in cabina buldoexcavatorului.Dupa fiecare utilizare se va curata mizeria si resturile depuse. Astfel se va evita infundarea furtunelor.Se va evita functionarea motorului in gol atunci cand nu este nevoie. Mai multe detalii pe rku – piese utilaje

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.