Autovehiculele sunt cele mai folosite mijloace de locomotie terestre. Fie ca vorbim de masini de familie, dube, camioane sau autobuze, ele au în comun aceleasi principii de functionare si, intr-o anumita masura, piese comune. O componenta de baza a tuturor categoriilor auto mentionate sunt anvelopele.
Cunoscute si sub denumirea de cauciucuri, anvelopele sunt singurele elemente din alcatuirea masinii care vin in contact cu drumul. Toate manevrele pe care le faci de la volan se transmit la roti. De aceea, anvelopele sunt solicitate pe toată distanta parcursă. Acest lucru le predispune la uzura. Este important sa stii cand cauciucurile masinii tale sunt prea deteriorate, pentru că iti pot pune viata in pericol. Din fericire, poti evalua si singur gradul de uzura, prin cateva metode simple.
Identificarea fisurilor si taieturilor
Din cand in cand verifica atent suprafata anvelopelor. In timpul calatoriilor rotile trec peste pietre si alte mici obiecte, care pot provoca mici perforatii, zgarieturi si taieturi. Aceste neregularitati pot conduce la difuzarea tensiunii din anvelope, fapt care duce la dezumflarea lor. Este indicat sa verifici constant presiunea din anvelope, fie singur, fie la un service si sa vezi daca dezumflarea nu are legatura cu factorii de mai sus. Daca nu sunt remediate, taieturile si perforatiile intensifica uzura anvelopelor.
Verificarea benzilor de rulare
Benzile de rulare suporta frecare puternica, asa ca inspectarea lor constanta este o masura de baza in verificarea uzurii cauciucurilor. In cazul masinilor grele, cum sunt camioanele, greutatea suportata de roti si, implicit, frecarea, este foarte mare. Anvelopele acestor masini trebuie verificate cu atentie si, cand este cazul, schimbate cu anvelope de calitate. Gasesti anvelope pentru camioane la Acvila Romania.
Multi producatori de automobile incorporeaza in cauciucuri indicatori de uzura. Acestia se gasesc in canalele benzilor de rulare sau pe marginea acestora. Cand benzile de rulare sunt la nivelul indicatorilor, inseamna ca grosimea lor este mai mica de nivelul optim de 1.6 mm. Asadar, cauciucurile sunt prea uzate si trebuie schimbate.
Poti determina grosimea benzilor de rulare si prin masurarea acestora. Daca nu ai o unealta de masurare profesionala, poti folosi o moneda. Fa un semn pe moneda acolo unde distanta de la margine atinge 1.6 mm. Introdu apoi moneda in canalele benzii de rulare. Daca semnul de pe moneda este mai sus de nivelul benzii de rulare, inseamna ca anvelopele sunt uzate si trebuie inlocuite.
Localizarea uzurii
Uneori, uzura benzii de rulare apare pe lateralele acesteia, sau intr-o singura zona. Exista trei cauze a acestui tip de uzura:
- Umflarea insuficienta. Presiunea din anvelope sub nivelul recomandat mareste distanta de franare si reduce performanta lor la unghiuri mari. Astfel, banda de rulare se va uza pe zonele exterioare.
- Umflarea excesiva. Presiunea prea mare reduce performanta la intoarceri si la franare. In plus, anvelopele vor transmite socuri ce vor reduce confortul pasagerilor. Uzura, in acest caz, apare mai ales pe mijlocul benzii de rulare.
- Alinierea incorecta a rotilor. Exista situatii in care rotile se destabilizeaza. Lovirea unei borduri sau parcurgerea unui drum prost poate modifica alinierea rotilor fara ca soferul sa sesizeze vreo schimbare. In consecinta, anvelopele se uzeaza asimetric, pe o singura parte a benzii de rulare.
Anvelopele sunt componente foarte importante ale masinii tale. Plecarea, franarea, intoarcerea si orice alta manevra se efectueaza cu ajutorul cauciucurilor. Verificarea constanta si schimbarea lor cand se uzeaza asigura buna functionare a vehiculului si siguranta in trafic.