Intrucat ochelarii sunt siguri si accesibili, acestia reprezinta cea mai populara metoda de corectare a vederii. Cu toate acestea, exista insa si anumite limitari care pot face multe persoane sa isi doreasca o alternativa mai buna.
Chiar daca multe persoane folosesc ochelarii de vedere si ca un accesoriu vestimentar, altele doresc in schimb o corectare mai discreta. Mai mult decat atat, ochelarii nu pot fi folositi in anumite situatii cum ar fi sporturile de contact.
Daca doresti sa scapi de ochelarii pe care ii porti acum, citeste in continuare acest articol pentru a afla despre cateva alternative si metode de luat in considerare.
3 metode prin care poti scapa de ochelarii de vedere
Cand vine vorba de inlaturarea permanenta a ochelarilor, in realitate ai doar doua optiuni si anume lentilele de contact sau interventiile chirurgicale (unde ai mai multe tehnici la dispozitie).
Chiar daca exista si metode naturiste, acelea se axeaza doar pe sanatatea ochilor si nu pe tratarea problemei de refractie pe care o ai (motivul pentru purtarea ochelarilor).
Lentile de contact
Inainte de a mentiona optiunile cele mai scumpe (interventiile chiurgicale), trebuie mentionata a doua cea mai populara optiune de corectare a vederii si anume lentilele de contact.
Pe langa imbunatatirea vederii, lentilele de contact ofera si alte beneficii care nu sunt intalnite la ochelarii de vedere cum ar fi:
- discretia – lucru foarte important pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari de vedere;
- evitarea scenariilor in care lentilele sunt aburite sau murdare;
- optiunea de a practica numeroase sporturi – motiv pentru care lentilele sunt sugerate de obicei persoanelor cu un stil de viata mai activ;
- nivel ridicat de confort.
Daca doresti sa renunti la ochelarii de vedere, atunci discuta cu un specialist si cumpara lentile de contact pentru 3 luni sau pentru perioade mai scurte, in functie de recomandarile oftalmologului.
Procedura LASIK
Aceasta este cea mai cunoscuta interventie chirurgicala pentru corectarea problemelor de vedere si reprezinta una dintre alternativele permanente de renuntare la ochelari sau la lentile.
In timpul procedurii, un tip special de laser este folosit pentru a schimba cu precizie forma corneei, lucru care va duce la imbunatatirea vederii.
Cand vederea este normala, corneea focalizeaza cu precizie lumina pe retina situata in spatele ochiului. Atunci cand exista probleme de vedere cum ar fi miopia, hiperopia sau astigmatismul, lumina nu este focalizata corespunzator, lucru care duce la aparitia vederii incetosate.
Chiar daca ochelarii si lentilele de contact pot corecta aceasta focalizare si refractie a luminiii, schimbarea formei corneei poate prezenta o metoda permanenta de corectare a vederii [1].
Tehnica PRK
Aceasta este o alta interventie chirurgicala bazata pe lasere, care are ca obiectiv corectarea miopiei, hiperopiei sau astigmatismului.Procedura este asemanatoare celei LASIK, adica se ocupa cu modificarea corneei, insa metoda de realizare difera. In timp ce procedura LASIK creeaza o mica deschizatura la nivelul corneei, tehnica PRK indeparteaza complet epiteliul cornean (primul strat al corneei).
Interventia PRK este recomandata de obicei persoanelor care nu sunt eligibile pentru procedura LASIK, deoarece epiteliul poate fi prea subtire si ca urmare nu poate fi realizata deschizatura de mici dimensiuni [2].
Este important de discutat cu medicul specialist despre avantajele si dezavantajele fiecarei proceduri si despre procesul si perioada de vindecare.
Pe langa aceste proceduri chirurgicale mai exista si alte optiuni pentru corectarea permanenta a vederii care implica fie implantarea de lentile intraoculare (tehnica ICL), fie schimbul de lentile refractive (procedura RLE).
In functie de preferinte, eligibilitate si sanatatea generala medicul specialist va recomanda optiunea cea mai buna pentru fiecare caz in parte. Daca ai de gand sa renunti la ochelarii de vedere atunci discuta cu un astfel de specialist pentru a afla mai multe fie despre lentilele de contact, fie despre optiunile chirurgicale disponibile!
Referinte:
- “Lasik Eye Surgery.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures/lasik-eye-surgery/about/pac-20384774. Data accesarii: 12.12.2022
- Whelan, Corey. “PRK Procedure: Side Effects, Costs, and Recovery.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/prk. Data accesarii: 12.12.2022