Cum poate afecta viteza site-ului performanta acestuia in Google

0
988

In iunie 2018 Google a confirmat, printr-o stire oficiala, ca timpul de incarcare a unei pagini web este factor de ranking. Asadar, compania americana confirma astfel ca speed update – asa cum se numeste ea in termeni tehnici – va afecta doar paginile care ofera vizitatorilor cea mai lenta experienta si doar un mic procent din interogari.

Mai mult, Google indica si cateva instrumente care vin in sprijinul dezvoltatorilor pentru a analiza modul in care performanta site-urilor afecteaza experienta utilizatorului: raportul privind experienta utilizatorilor Google Chrome (un set de valori publice privind valorile cheie ale experientei utilizatorilor), Lighthouse (instrument autonom de control al calitatii unei pagini web – performanta, accesibilitate, disponibilitate, etc.), PageSpeed Insights (instrument care indica performanta pe raportul Chrome UX si sugereaza optimizari).

Pentru a putea intelege impactul vitezei unui website asupra performantei inregistrate de acesta pe Google, este foarte important să știi că dezvoltarea unui website performant presupune cativa pasi importanti.

Gazduirea website-ului

In primul rand, este esential sa decizi solutia de hosting care se potriveste cel mai bine afacerii si domeniului prin care o sustii. Aceasta se poate face in mod profesionist fie pe un server dedicat cu unul sau doua procesoare, fie utilizand unul dintre pachetele managed VPS.

2.Server dedicat

Prima optiune reprezinta o alegere premium care iti ofera tot ce ai nevoie sa lucreze optim pentru domeniul tau online. Oricat de multe resurse ar putea consuma el, posibilitatea de a avea la dispozitie intreaga putere de procesare si capacitate de stocare a unui server fizic configurat conform nevoilor specifice ale site-ului elimina orice risc de scadere a vitezei de incarcare a paginilor.

Server-ul dedicat inseamna si independenta totala in alegerea orogramelor software utilizate pentru gazduirea paginii, dar si a solutiilor de securitate. Daca la aceasta optiune se adauga si un pachet de servicii dedicate de administrare a serverului, performanta site-ului este o certitudine. Aceste servicii se refera la monitorizari automate ale functionarii website-ului si serverului, audituri de performanta, implementarea de optimizari la nivel de server, recomandari pentru dezvoltatorii site-ului, scanari periodice antimalware si antivirus, configurare firewall, configurare si suport pentru setarile DNS ale domeniului gazduit.

3.VPS administrat

A doua optiune presupune gazduirea site-ului pe o masina virtuala – Virtual Private Server – care ruleaza, alaturi de alte masini virtuale, pe un server fizic, iar resursele acestuia sunt partajate in functie de pachetul contractat. VPS administrat inseamna garantarea functionarii website-ului printr-un pachet de servicii oferit de catre furnizorul de webhosting si anume: instalarea si configurarea sistemului de operare si a panoului de control si actualizarea periodica a soft-urilor instalate, monitorizarea bunei functionari a serverului, back-up periodic, scanare periodica antivirus, configurare firewall si mod_security pentru prevenirea atacurilor de tip „brute-force”, „cross site scripting (XSS)” sau „SQL injection”.

La aceste servicii se poate adauga o licenta CloudLinux – sistem de operare ce permite administratorilor de sistem controlul in detaliu al utilizarii resurselor, izoland utilizatorii, astfel incat cresterea de trafic a unui website sa nu afecteze performanta unui alt site, ocupant al unei partitii vecine. De asemenea, poti adauga o licenta LiteSpeed Web Server – server web cu performante superioare Apache si mecanisme de protectie DDOS.

Arhitectura site-ului

Este si ea foarte importanta, deoarece are o influenta substantiala asupra vitezei de rulare:

  • Numar cat mai mic de solicitari HTTP – fiecare element de pe site trimite o solicitare HTTP, deci cu cat sunt mai putine elemente, cu atat viteza de incarcare este mai mare;
  • Minimizarea si comprimarea fisierelor HTML, CSS si JavaScript pentru reducerea solicitarilor;
  • Optimizarea imaginilor, redimensionarea si comprimarea lor in formate cum ar fi Jpeg sau PNG;
  • Folosirea incarcarii asincronice, incarcarea simultana a resurselor;
  • Acordarea de prioritate continutului vizibil;
  • Utilizarea de browser caching – parte din informatiile de pe site sunt incarcate pe device-ul utilizatorului si astfel incarcarile ulterioare sunt mult mai rapide. 

Intr-o epoca a vitezei, in care utilizatorii par sa aiba din ce in ce mai putin timp si mai putina rabdare, site-urile nu trebuie doar sa arate bine si sa furnizeze continut de calitate, dar trebuie mai ales sa ofere o incarcare rapida a paginilor. Trebuie sa iei serios in calcul acest aspect, caci o singura secunda de intarziere a incarcarii site-ului poate duce la 11% mai putine vizualizari pe pagina si la scaderea cu minim 16% a satisfactiei vizitatorilor si cu 7% a conversiilor. Asadar, o viteza crescuta de incarcare a paginilor inseamna si o influenta pozitiva consecventa a ranking-ului in motoarele de cautare, ceea ce este intotdeauna benefic pentru domeniul tau online. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.