Cum poate afecta viteza site-ului performanta acestuia in Google

In iunie 2018 Google a confirmat, printr-o stire oficiala, ca timpul de incarcare a unei pagini web este factor de ranking. Asadar, compania americana confirma astfel ca speed update – asa cum se numeste ea in termeni tehnici – va afecta doar paginile care ofera vizitatorilor cea mai lenta experienta si doar un mic procent din interogari.

Mai mult, Google indica si cateva instrumente care vin in sprijinul dezvoltatorilor pentru a analiza modul in care performanta site-urilor afecteaza experienta utilizatorului: raportul privind experienta utilizatorilor Google Chrome (un set de valori publice privind valorile cheie ale experientei utilizatorilor), Lighthouse (instrument autonom de control al calitatii unei pagini web – performanta, accesibilitate, disponibilitate, etc.), PageSpeed Insights (instrument care indica performanta pe raportul Chrome UX si sugereaza optimizari).

Pentru a putea intelege impactul vitezei unui website asupra performantei inregistrate de acesta pe Google, este foarte important să știi că dezvoltarea unui website performant presupune cativa pasi importanti.

Gazduirea website-ului

In primul rand, este esential sa decizi solutia de hosting care se potriveste cel mai bine afacerii si domeniului prin care o sustii. Aceasta se poate face in mod profesionist fie pe un server dedicat cu unul sau doua procesoare, fie utilizand unul dintre pachetele managed VPS.

2.Server dedicat

Prima optiune reprezinta o alegere premium care iti ofera tot ce ai nevoie sa lucreze optim pentru domeniul tau online. Oricat de multe resurse ar putea consuma el, posibilitatea de a avea la dispozitie intreaga putere de procesare si capacitate de stocare a unui server fizic configurat conform nevoilor specifice ale site-ului elimina orice risc de scadere a vitezei de incarcare a paginilor.

Server-ul dedicat inseamna si independenta totala in alegerea orogramelor software utilizate pentru gazduirea paginii, dar si a solutiilor de securitate. Daca la aceasta optiune se adauga si un pachet de servicii dedicate de administrare a serverului, performanta site-ului este o certitudine. Aceste servicii se refera la monitorizari automate ale functionarii website-ului si serverului, audituri de performanta, implementarea de optimizari la nivel de server, recomandari pentru dezvoltatorii site-ului, scanari periodice antimalware si antivirus, configurare firewall, configurare si suport pentru setarile DNS ale domeniului gazduit.

3.VPS administrat

A doua optiune presupune gazduirea site-ului pe o masina virtuala – Virtual Private Server – care ruleaza, alaturi de alte masini virtuale, pe un server fizic, iar resursele acestuia sunt partajate in functie de pachetul contractat. VPS administrat inseamna garantarea functionarii website-ului printr-un pachet de servicii oferit de catre furnizorul de webhosting si anume: instalarea si configurarea sistemului de operare si a panoului de control si actualizarea periodica a soft-urilor instalate, monitorizarea bunei functionari a serverului, back-up periodic, scanare periodica antivirus, configurare firewall si mod_security pentru prevenirea atacurilor de tip „brute-force”, „cross site scripting (XSS)” sau „SQL injection”.

La aceste servicii se poate adauga o licenta CloudLinux – sistem de operare ce permite administratorilor de sistem controlul in detaliu al utilizarii resurselor, izoland utilizatorii, astfel incat cresterea de trafic a unui website sa nu afecteze performanta unui alt site, ocupant al unei partitii vecine. De asemenea, poti adauga o licenta LiteSpeed Web Server – server web cu performante superioare Apache si mecanisme de protectie DDOS.

Arhitectura site-ului

Este si ea foarte importanta, deoarece are o influenta substantiala asupra vitezei de rulare:

  • Numar cat mai mic de solicitari HTTP – fiecare element de pe site trimite o solicitare HTTP, deci cu cat sunt mai putine elemente, cu atat viteza de incarcare este mai mare;
  • Minimizarea si comprimarea fisierelor HTML, CSS si JavaScript pentru reducerea solicitarilor;
  • Optimizarea imaginilor, redimensionarea si comprimarea lor in formate cum ar fi Jpeg sau PNG;
  • Folosirea incarcarii asincronice, incarcarea simultana a resurselor;
  • Acordarea de prioritate continutului vizibil;
  • Utilizarea de browser caching – parte din informatiile de pe site sunt incarcate pe device-ul utilizatorului si astfel incarcarile ulterioare sunt mult mai rapide. 

Intr-o epoca a vitezei, in care utilizatorii par sa aiba din ce in ce mai putin timp si mai putina rabdare, site-urile nu trebuie doar sa arate bine si sa furnizeze continut de calitate, dar trebuie mai ales sa ofere o incarcare rapida a paginilor. Trebuie sa iei serios in calcul acest aspect, caci o singura secunda de intarziere a incarcarii site-ului poate duce la 11% mai putine vizualizari pe pagina si la scaderea cu minim 16% a satisfactiei vizitatorilor si cu 7% a conversiilor. Asadar, o viteza crescuta de incarcare a paginilor inseamna si o influenta pozitiva consecventa a ranking-ului in motoarele de cautare, ceea ce este intotdeauna benefic pentru domeniul tau online. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.