Cum pictezi cu acril? Ghid pentru incepatori

Culorile acrilice sunt destul de usor de folosit, spre deosebire de alte tipuri de culori. Culorile acrilice se usuca rapid, spre deosebire de acuarele, tempera sau culorile in ulei. De asemenea, acrilul este foarte bine pigmentat. Dupa ce se usuca, acrilul capata o textura plasticata, dura. Acest lucru il face sa fie mai durabil si mai rezistent decat celelalte tipuri de culori. Cu ajutorul acrilului, poti crea texturi inedite si poti incerca tehnici noi de pictura. Daca pana acum ai pictat doar cu acuarele, poate fi dificil sa te familiarizezi cu acrilul. Insa daca acorzi atentie unor reguli simple, totul va deveni foarte simplu. 

 

Alege suprafata pentru pictura

Pictura in culori acrilice este foarte versatila. Practic, poti folosi culorile acrilice pentru a picta orice suprafata, datorita texturii dure si rezistente. Poti picta pe panza, lemn, hartie pentru picturi acrilice, ceramica (cani, farfurii). Poti utiliza panza pe sasiu sau hartie speciala pentru acril. Opteaza pentru o panza cu grund (primer) deja aplicat sau cumpara separat un grund acrilic. Aplica grundul si lasa-l sa se usuce bine inainte de a picta. Acesta imbunatateste aderenta culorilor si durabilitatea.   

Creeaza o schita

Inainte de a incepe sa pictezi, este important sa iti creezi o schita in creion. Schita iti face munca mai usoara si reduce rata greselilor in pictura. Invata regulile de schitare, inainte de a te apuca sa faci o schita. 

Foloseste doar culorile de baza 

Nu e nevoie de o varietate de culori acrilice, pentru a obtine picturi cu o cromatica diferita. Fa stocul de vopsea acrilica pentru pictura, optand doar pentru culorile primare (rosu, albastru, galben) si pentru non-culori (alb si negru). Combina aceste culori in proportii diferite si vei obtine o varietate de nuante si tonuri cromatice. Nuantele se obtin prin combinarea culorilor primare intre ele, iar tonurile se obtin prin combinarea culorilor primare cu alb sau negru.

Umezeste culorile regulat

Culorile acrilice se usuca rapid, iar odata ce s-au uscat, nu mai pot fi folosite. Prin urmare, este nevoie sa te asiguri ca le mentii umede atunci cand pictezi. Foloseste un spray cu apa, pulverizand pe culorile de pe paleta o data la 10-15 minute. O alta varianta este sa utilizezi o paleta stay-wet, care pastreaza culorile umede. Poti improviza o astfel de paleta, umezind bine 8-10 prosoape de hartie si asezandu-le pe o tava. 

Ce pensule alegi?

Exista numeroase tipuri de pensule, atat in ceea ce priveste forma, cat si dimensiunile. Fiecare tip de pensula creeaza alt efect asupra picturii. Este important sa achizitionezi pensule de mai multe tipuri (angulare, rotunde, plate, evantai) si dimensiuni. Pentru inceput, nu este nevoie sa cumperi cele mai scumpe pensule. 

Diluarea culorilor

Culorile acrilice pot fi diluate doar cu 20-30% apa din cantitatea de culoare folosita. Prea multa apa duce la craparea culorilor dupa uscare. Diluarea culorilor este utila pentru a crea un efect mai estompat, in timp ce culoarea uscata are un efect mai dur si mai pigmentat. 

Pensule umede sau uscate?

La fel ca si diluarea culorilor, pensulele umezite in apa ajuta la o intindere mai uniforma a culorii. In schimb, utilizarea unei pensule uscate creeaza o textura granulata, solida. 

Care este ordinea aplicarii culorilor?

Picteaza mai intai contururile, liniile, formele mari si umbrele. Se incepe cu aplicarea culorilor cele mai inchise. Apoi, se aplica treptat culorile cele mai deschise si detaliile. 

Cum creezi texturi?

Pentru a o pictura texturata cu ajutorul acrilului, trebuie sa astepti sa se usuce fiecare strat. Asteapta 30 de minute, in cazul straturilor subtiri si 60 de minute, in cazul straturilor mai groase. Abia dupa ce se usuca, poti aplica un nou strat. In acest mod, straturile nu se vor amesteca intre ele. 

Cum estompezi culorile?

Culorile pot fi estompate folosind pensula evantai. Alta metoda este prin combinarea culorilor in zona in care acestea se intalnesc, prin miscari drepte, de sus in jos si de jos in sus. Pentru a obtine un blending de calitate, culorile trebuie diluate cu putina apa sau pensula trebuie umezita. 

Exerseaza si experimenteaza tehnici

Exerseaza pictura in acril, folosind o panza sau o hartie de dimensiuni mici. Incepe prin a picta forme sau obiecte simple. Poti experimenta si diferite tehnici, cum ar fi stropirea culorilor, aplicarea de banda adeziva pentru a obtine margini drepte, aplicarea culorilor cu degetele sau cu un burete. Apeleaza la tutoriale, pentru a invata sa folosesti pensulele in diferite moduri. 

Curatarea paletei si pensulelor

Pensulele trebuie spalate cat mai repede dupa finalizarea picturii. In caz contrar, culorile vor fi foarte greu de indepartat. In ceea ce priveste paleta, spalarea acesteia la chiuveta poate duce la infundarea scurgerii. Decojeste sau razuieste culorile dupa ce sunt complet uscate. O paleta din plastic este mai indicata in acest caz. 

Asadar, culorile acrilice sunt usor de folosit, daca tii cont de aceste reguli simple. Foloseste-ti creativitatea si incearca tehnici noi, pentru a progresa. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.