Cum estimezi corect consumul unei centrale termice

Consumurile unei centrale termice influenteaza si costurile ulterioare cu energia, iar acesta este motivul pentru care cautam in permanenta modele de centrale cat mai economice. Cu siguranta insa nu este usor sa iti dai seama cat consuma o centrala termica, dincolo de specificatiile sale, insa poti estima in functie si de felul in care aceasta va fi utilizata.

Estimeaza consumul in functie de combustibilul utilizat

Centralele termice sunt diferite in prima faza pentru ca utilizeaza tipuri diferite de combustibil. In functie de acest lucru poti alege centrale pe gaz de la Mathaus.ro,centrale pe lemne sau centrale pe peleti, iar aici vei putea face o delimitare destul de apropiata a consumurilor.Centralele pe gaz sunt in acest moment cele mai eficiente, deoarece nu necesita cumpararea unui alt tip de combustibil si nici alte cheltuieli suplimentare, in afara de avize si racorduri.

Estimeaza consumurile in functie de numarul de utilizatori

Centrala termica se alege in functie de capacitatea ei pentru ca ea va trebui sa deserveasca o intreaga locuinta. Va fi nevoie ca centrala termica sa incalzeasca apa pentru a o transforma in agent termic, care sa incalzeasca locuinta, iar pe de alta parte va fi nevoie de incalzirea apei calde pentru utilizarea ei pentru diferite procese de igiena.

Incalzirea apei necesita un anumit consum pe ora, cel care inseamna de fapt puterea centralei termice. Ca sa putem afla un consum aproximativ, tot ceea ce ai de facut este sa inmultesti numarul de ore de functionare a centralei cu valoarea consumului.

Estimeaza consumurile in functie de suprafata de acoperit

Suprafata camerei sau a casei este in stransa legatura cu consumurile centralei deoarece vei avea nevoie de mai multe calorifere in cazul unei suprafete mai mari. Mai multe calorifere inseamna de fapt o nevoie mai mare de acoperit prin incalzire, iar toate aceste lucruri trebuie sa fie luate in considerarea in momentul alegerii centralei.

Din fericire insa exista modele de centrale tehnice care iti ofera beneficii majore la nivel de consumuri, fiind integrate in clase superioare de eficienta energetica tocmai datorita tehnologiilor moderne de eficientizare a consumurilor. Un exemplu in acest sens sunt centralele termice in condensare, care ofera posibilitatea recircularii vaporilor de apa, astfel incat nu doar consumul de electricitate sa fie mai redus ci si consumul de apa.

Estimeaza consumul in functie de temperatura ambientala

O cladire care nu este izolata va inregistra intotdeauna consumuri mai mari decat o casa care are izolatia termica foarte bine realizata. Este normal sa se intample acest lucru deoarece o casa neizolata este ineficienta din punct de vedere termic si va consuma multe resurse in incercarea de a pastra la interior o temperatura potrivita. De aceea, ar trebui ca inainte de alegerea centralei termice sa ai in vedere si realizarea izolatiei cladirii, tocmai pentru a veni in sprijinul economiei realizate la nivel energetic.

Poti izola casa folosind materiale eficiente din punct de vedere termic, care nici nu costa foarte mult, cum ar fi polistirenul, fie expandat, fie extrudat. Daca doresti insa solutii mai performante, cu caracteristici ridicate de izolare, poti apela la vata bazaltica sau la vata de sticla. Oricare dintre aceste materiale va avea rolul de a anvelopa cladirea si de a pastra la interior temperatura dorita, fara ca aceasta sa se piarda prin intermediul puntilor termice.

Centrala termica si alegerea acesteia reprezinta un pas enorm pe care il poti face pentru a creste nivelul de confort in interiorul casei tale. De la apa calda menajera la apa calda folosita ca agent termic, fiecare aspect este foarte important atunci cand vine vorba despre centrala termica potrivita. Estimeaza asadar consumul si alege produsul potrivit care sa creasca gradul de confort al casei tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.