Mierea de mana este un tip de miere rar si cu totul special, avand in vedere ca aceasta este produsa de albine care colecteaza seva dulce din copacii si plantele din padurile adanci. Spre deosebire de tipurile clasice de miere, cele care produc mierea de mana urmeaza o cale diferita si mult mai obositoare.
Mierea de mana se aduna mai precis din secrețiile dulci de pe frunze, ramuri mici sau scoarta. Aceasta reprezinta de fapt dulceata copacilor si contine mai multe minerale, uleiuri esentiale si o aroma foarte puternica.
Culoarea mierii de mana este de obicei inchisa si este mult mai groasa decat celelalte tipuri. In ceea ce priveste modul de productie, albinele trebuie sa zboare mai mult pentru a colecta secretiile de seva dulce de pe plantele din padurile de conifere. Acest proces remarcabil ajuta la obtinerea unei mieri deosebite atat ca gust, cat si ca proprietati.
Mierea de mana contine o cantitate bogata de minerale, vitamine, aminoacizi si are proprietati antibacteriene puternice dar si un gust absolut delicios. Albinele care produc mierea de mana au nevoie de conditii foarte specifice pentru a prospera. Aceasta miere se evidentiaza prin proprietatile sale vindecatoare unice si valoarea nutritiva mare.
Conditiile climatice si atmosferice specifice pentru crearea mierii de mana se gasesc doar in anumite locuri ale lumii. Aceasta este singura miere care nu provine din nectarul floral, ci din seva dulce a copacilor de aceea are cel mai mare continut de minerale si cel mai mic conținut de polen.
Compozitia naturala a mierii contine de sute de ori mai multe microelemente si enzime mai puternice decat altele.Aceasta isi pastreaza caracteristicile antibacteriene chiar si atunci cand este foarte tare incalzita. In plus, contine de 20 de ori mai multe vitamine si minerale, special calciu si magneziu decat mierea din nectarul floral. Avand in vedere ca procesul de colectare implica costuri ridicate si conditii de mediu specifice, aceasta este mult mai greu de obtinut.
Prin urmare, albinele depun mult mai multa energie si timp pentru a o crea. Fiecare picătura de miere de mana este foarte pretioasa. Aceasta are o compozitie enzimatica mai puternica datorita prelucrarii secundare a afidelor. Este o miere rara, ce ofera nenumarate beneficii pentru sanatate.
Gratie continutului de minerale, contribuie la prevenirea osteoporozei si la intarirea oaselor. Aceasta ajuta la normalizarea functiei hepatice si poate scadea tensiunea arteriala si stimuleaza circulatia sangelui.
Mierea de mana reprezinta o importanta sursa de antioxidanti, in special polifenoli, flavonoizi si carotenoide. Antioxidantii au rolul de a proteja corpul de stresul oxidativ si intaresc sistemul imunitar, contribuind in acelasi timp, la incetinirea procesului de imbatranire.
Datorita proprietatilor sale antibacteriene, ajuta la prevenirea raspandirii bacteriilor si poate trata infectiile tractului respirator. Aceasta are si proprietati antiinflamatorii, fiind un bun antiseptic si calmeaza durerea de gat. Este un remediu excelent si pentru vindecarea ranilor, taieturilor escoriatiilor, escarelor, ulcerelor si alte rani.
In plus, actioneaza ca un antiseptic si protejeaza corpul impotriva bolilor si alergiilor. Este indicata si pentru persoanele cu diabet, deoarece nu creste nivelul de zahar din sange la fel de mult ca zaharul rafinat si ajuta la scaderea trigliceridelor si a colesterolului LDL.