Cum creezi un dormitor primitor si confortabil: 6 pasi

Una dintre conditiile necesare pentru a te bucura de un somn odihnitor este sa te ocupi de amenajarea unui spatiu care sa iti ofere confort si siguranta. In conditiile in care joburile devin din ce in ce mai stresante, devine o necesitate sa ne delimitam de aceste probleme. Astfel, ritualul somnului vizeaza si organizarea corecta a spatiului, asa ca daca vrei sa iti creezi un dormitor primitor,  iata lucrurile pe care ar trebui sa le stii.

Alege o saltea de calitate

Salteaua este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui somn odihnitor, așadar va trebui să alegi una care sa te ajute sa te bucuri de cat mai mult confort. Daca vrei sa ai spatiu si pentru tine, dar si pentru partenerul tau, poti alege o saltea de 140×200 pentru dormitor sau poti opta doar pentru o saltea de o persoană, daca ai un spațiu mai restrâns în casă.

Indiferent de dimensiuni, alege o saltea pe care să te simți confortabil, cu un grad de duritate adaptat nevoilor tale. De asemenea optează pentru o saltea groasă, care să îți ofere confort și susținere la nivelul spatelui.

Alege asternuturi de calitate

Asternuturile potrivite te pot ajuta sa te bucuri de un somn calitativ si odihnitor si iti pot oferi tonusul de care ai nevoie în fiecare zi pentru a-ti desfasura activitatile. De aceea este recomandat sa alegi asternuturi din materiale naturale, cum ar fi bumbacul organic, inul sau matasea, care sa permita aerisirea corecta a pielii si a corpului.

Opteaza pentru asternuturi care sa se potriveasca dimensiunilor patului tau, astfel incat sa nu fii nevoit sa le asezi de fiecare data. Acest lucru se aplica atat in cazul fetelor de perna cat si in cazul cearceafurilor sau a cuverturilor de pat.

Aeriseste bine camera inainte de somn

Aerisirea corecta a locuintei inainte de somn are un dublu scop. Pe de o parte se realizeaza transferul de aer, astfel incat aerul cu dioxid de carbon este eliminat, in vreme ce aerul proaspat intra in camera.

Mai apoi, aerisirea camerei este benefica deoarece corpul percepe diferenta de temperatura- creierul intelege ca este momentul odihnei si reactioneaza in consecinta, iar organismul incepe sa se relaxeze.

Regleaza temperatura in camera

O temperatura potrivita dupa ce ai aerisit camera, este imperios necesara. Specialistii recomanda sa pastram o temperatura cuprinsa intre 21-23 de grade Celsius, avand in vedere notiunea de confort termic. O temperatura prea mica sau prea mare pot afecta in mod negativ somnul, asadar va trebui sa setezi termostatul la o temperatura la care sa te simti confortabil pentru a dormi.

Fa intuneric in camera

Producerea melatoninei este un aspect foarte important pentru un somn calitativ, iar aceasta este stimulata atunci cand in camera este intuneric. Opteaza asadar pentru perdele si draperii opace, care sa blocheze lumina exterioara, dar si pentru o lumina de veghe cat mai discreta, care sa iti permita o odihna potrivita. Daca nu te simti confortabil sa folosesti o lumina de veghe, atunci poti inchide luminile in totalitate, deorece intunericul va stimula odihna.

Pastreaza ordinea

Ca un fapt interesant, se spune ca ne odihnim mai eficient atunci cand in camera de somn fiecare lucru este bine organizat si pus la locul sau. Dezordinea ne creeaza o stare de anxietate, asadar curata si organizeaza cat mai bine dormitorul.Un dormitor confortabil are la baza un cumul de factori care concura spre a-ti oferi confortul de care ai nevoie.

Alege o saltea potrivita, un cadru de par rezistent, draperii care sa te fereasca de razele soarelui si asternuturi in care sa te simti confortabil. Pe langa aceste lucruri poti contribui la starea ta de bine consumand inainte de culcare un ceai sau facand un dus care sa iti stimuleze simturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.