Cum alegi un pat de calitate? Criterii si detalii care fac diferenta.

Intre atatea oferte pe care piata ni le propune, alegerea unui pat de calitate pare a fi o sarcina cu adevarat dificila. Se intampla, in multe situatii, sa nu cunoastem criteriile pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand cautam un astfel de mobilier. In unele cazuri, detaliile care ni se par a fi importante pot fi, de fapt, inselatoare.

Asadar, cum cautam corect un pat pentru locuinta? Si ce anume trebuie sa avem in vedere atunci cand vrem calitate? Randurile de mai jos prezinta raspunsurile necesare acestor intrebari.

Dimensiunea camerei

Criteriul de la care pornim cautarile se refera la spatiul disponibil efectiv. Astfel, dimensiunea incaperii o dicteaza pe aceea a patului. De exemplu, un pat matrimonial nu va putea fi instalat intr-un dormitor cu dimensiuni modeste, deoarece sunt necesare si alte piese de mobilier – ceea ce ar putea bloca accesul in camera. In plus, un spatiu este cu adevarat odihnitor daca este aerisit; asadar, intr-un dormitor trebuie sa pastram suficient spatiu liber pentru a permite miscarea in voie.

Atunci cand alegem mobilierul pentru dormitor, trebuie sa:

  • tinem cont de formatul camerei;
  • avem in vedere dimensiunile acesteia;
  • pastram culoare de acces de 80-100 cm latime – pentru a utiliza confortabil toate spatiile de depozitare.

De exemplu, pentru un pat matrimonial King Size (200×160 cm) sau Super King Size (200×180 cm), dimensiunile minime ale camerei ar trebui sa fie 400×300 cm daca designul camerei este un dreptunghi simplu, fara coloane sau alte elemente arhitecturale care sa limiteze spatiul util.

Inaltimea patului

Ideal, aceasta ar trebui sa se situeze in jurul a 50 de cm, aceasta fiind o inaltime confortabila pentru marea majoritate a utilizatorilor. Cand luam in considerare asemena detaliu, trebuie sa adunam la inaltimea cadrului patului si inaltimea saltelei, obtinand astfel inaltimea maxima a patului. Trebuie tinut cont de faptul ca un cadru de pat cu spatiu de depozitare este, in mod uzual, mai inalt decat celelalte modele. Prin urmare, pentru decizia finala asupra saltelei, ar trebui sa ne limitam optiunile la alegera unui model mai subtire, pentru a evita o inaltime excesiva – deci un viitor motiv de disconfort.

Spatiul de depozitare

Dormitoarele mici si chiar cele medii fac parte, de obicei, dintr-o locuinta in care spatiul util nu este foarte generos. In aceste conditii, depozitarea accesoriilor necesare este un criteriu esential in alegerea mobilierului, inclusiv a patului. Posibilitatea de a depozita usor, rapid si intr-o maniera cat mai accesibila paturile, plapumile, pernele si alte obiecte necesare pentru un somn odihnitor reprezinta un criteriu imposibil de ignorat in procesul de alegere a unui pat.

Designul si materialele incorporate

Element central in mobilierul unui dormitor, patul atrage privirea oricui patrunde in camera; de aceea, designul si materialele din care este realizat sunt extrem de importante in imaginea de ansamblu.

In mod uzual, cadrele de pat sunt realizate din structuri de otel sau lemn, imbracate in tapiterie sau piele. Cadrul din lemn este intotdeauna apreciat pentru aspectul natural, esenta si culoarea fiind criterii esentiale din acest punct de vedere. Este, insa, un material ideal pentru gazduirea insectelor, fapt pentru care multi utilizatori prefera cadrele din otel sau din MDF.

Un pat imbracat in tapiterie sau piele este semnul unei dorinte de a da o nota deosebita dormitorului, insa trebuie avuta in vedere calitatea materialelor utilizate – daca este precara, va insemna o deteriorare prematura a patului.  

Detaliile care fac diferenta intre un pat bun si unul extraordinar

In mod frecvent, pretul este detaliul care diferentiaza paturile in functie de calitate. In mod evident, un pat din lemn de esenta tare, cu un finisaj deosebit sau un pat imbracat in piele naturala, material textil de calitate superioara sau un amestec bun va fi cu mult mai scump decat un pat realizat pe structura de otel. Nu este mai putin adevarat ca acest detaliu poate pacali, mai ales cand este vorba de ultimele tendinte in mobilierul de dormitor: un model de pat lansat in 2019 sau 2020 este la fel de bun, din punct de vedere al calitatii, ca un model lansat in 2021. Clientul, insa, poate plati suplimentar pentru dorinta de a beneficia de ultimele tendinte in design interior. Calitatea materialelor utilizate pentru realizarea cadrului patului si soliditatea designului sunt, probabil, cele mai vizibile detalii, dar pentru a sesiza diferenta este nevoie de un ochi experimentat.

Patul este, alaturi de saltea, probabil cea mai importanta piesa de mobilier, deoarece de calitatea acestuia depinde, in mare masura, calitatea somnului. Un om nu poate trai confortabil sau daca nu se poate odihni, asadar alegerea unui pat de calitate si a unei saltele potrivite sunt prioritati absolute la mutarea intr-o casa noua sau pentru renovarea celei existente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.