Ai descoperit ca boxul este un sport care ti se potriveste si esti nerabdator sa incepi primul tau antrenament. Te gandesti deja la beneficiile pentru sanatate, la aspectul fizic si la placerea de a boxa. Ai insa manusile potrivite? In acest articol vei descoperi tot ce trebuie sa stii despre acestea, astfel incat entuziasmul sa-ti fie insotit de confort si flexibilitate.
Succesul antrenamentului tau consta si in echipamentul folosit. Intelegerea aspectelor de care trebuie sa tii cont cand alegi o pereche de manusi de box te va ajuta sa te simti ca un profesionist si te va motiva sa te antrenezi ca un campion.
Ce rol au manusile
Daca prioritatea ta este partea de cardio si fitness, te intrebi probabil la ce iti mai trebuie manusi. Chiar daca intr-o zi te concentrezi pe un antrenament de tipul celor mentionate, cu timpul vei dori variatie si noi provocari. Fie ca vei exersa la sac sau cu un antrenor ori partener, mainile tale vor avea nevoie de protectie. Totusi, daca nu vei dori sa practici astfel de antrenamente, manusile iti vor da sentimentul ca apartii cu adevarat sportului.
Tipuri de antrenament
Alegerea manusilor se face in functie de tipul antrenamentului pe care il vei face. Astfel, sunt trei tipuri de manusi de care sa tii cont:
- Manusi pentru antrenament obisnuit
Acestea reprezinta echipamentul cel mai des folosit. Sunt captusite in asa fel incat sa se potriveasca atat pentru exercitile la sac, cat si pentru cele cu partener sau cu manechin.
- Manusi pentru antrenament la sac
Acest tip de manusi sunt folosite de toti boxerii. Captuseala redusa si designul protejeaza degetele si incheieturile. Sunt manusile de baza pentru reprizele de lovit sacul si manechinul, dar nu sunt potrivite pentru alte tipuri de exercitii.
- Manusi pentru antrenament cu partener
Aceasta categorie de manusi a fost gandita pentru a proteja ambii participanti. Captuseala generoasa le face mai grele, insa te asigura ca nu te vei accidenta si nu iti vei rani partenerul.
Materialul, un criteriu important pe termen lung
- Manusile din vinil sunt mai ieftine, se gasesc usor si absorb bine socurile, dar nu sunt durabile si favorizeaza transpiratia abundenta.
- Manusile din piele costa cel mai mult, dar sunt rezistente si, in timp, iau forma pumnilor, fixandu-se mult mai bine. De asemenea, permit mainilor sa respire.
- Manusile din piele sintetica imita pielea naturala, dar calitatile lor sunt mai reduse. Au, totusi, o rezistenta mai mare decat cele din vinil.
Ca incepator, cel mai bine este sa investesti intr-o pereche de manusi de vinil sau piele sintetica, urmand ca, pe masura ce progresezi, sa iti cumperi manusi din piele.
Sistemul de inchidere
Manusile cu siret asigura flexibilitate crescuta incheieturilor si se deschid rareori accidental, comparativ cu cele velcro, insa au un mare dezavantaj: nu le poti lega singur. Vei dori de multe ori sa te antrenezi singur sau pentru putin timp, asa ca manusile velcro sunt de preferat. Exista si manusi cu inchidere mixta, mai putin preferate de boxeri.
Marimea potrivita
In Romania, exista trei marimi ale acestui echipament: S, M si L. Totusi, cea mai buna metoda de a te asigura ca manusile iti sunt pe masura este sa le probezi. Ai grija sa nu te stranga sau sa iti fie prea largi. Tine cont, de asemenea, ca mainile iti vor fi bandajate cu benzile speciale pentru box.
In ce priveste greutatea, pentru antrenamentele obisnuite se recomanda manusi usoare, de 10-12 uncii. Manusile mai grele se folosesc pentru antrenamente cu partener: 14-16 uncii pentru exercitii usoare, 18 uncii pentru exercitii de forta.
Esti gata de antrenament?
Cea mai mare dificultate atunci cand incepi o noua activitate sportiva este alegerea echipamentului potrivit din multitudinea de variante existente. Iti poti achizitiona manusi de box de la Knock-Out.ro, care este un magazin online specializat in manusi de calitate. Cu ajutorul cunostintelor asimilate din acest articol, iti va fi usor sa gasesti manusile care ti se potrivesc.