Pentru a pune in valoare preparatele pe care le pregatesti, ai nevoie de cunostinte in ceea ce priveste arta gastronomica, insa este necesar sa stii si cateva trucuri legate de alegerea bauturii care sa-ti acompanieze mancarea.
Vinul alb, una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din lume, este ideal pentru preparatele din peste si carne alba, dar nu numai, fiind usor de asociat cu diverse dish-uri, in functie de aroma. Iata trei sfaturi prin care poti alege cele mai bune vinuri albe:
1. Ia in considerare soiul strugurilor folositi la producerea vinului
Exista mai multe tipuri de vin alb, iar principalul criteriu in functie de care sunt clasificate acestea este chiar soiul strugurilor din care s-a obtinut bautura. Astfel, fiecare dintre tipurile de vin capata o aroma specifica. De exemplu, daca vrei sa evidentiezi gusturile unui platou cu branzeturi, poti alege un Pinot Gris, un vin dulce realizat din struguri de buna calitate cu un continut ridicat de zaharuri.
Pentru mesele de peste, crustacee sau fructe de mare, un vin Chardonnay care se distinge prin gustul sau fructat si aroma catifelata este de departe cea mai buna alegere; pe de alta parte, pasionatii de bucatarie asiatica si preparate picante in general pot opta pentru un vin alb Riesling.
2. Tine cont de cantitate de zahar pe care o contine vinul
Sec, demisec, dulce, demidulce – dintre atatea tipuri de vinuri disponibile, selectia celui mai potrivit devine, parca, si mai dificila, nu-i asa? Ei bine, un alt criteriu esential de care sa tii cont atunci cand cauti cel mai bun vin alb pentru preparatele tale preferate este cantitatea de zaharuri continuta de bautura. Aceasta este determinata de modalitate de producere a vinului si nu de tipul de struguri din care se obtine, asa cum am fi tentati sa credem.
Asadar, vinul sec este cel mai putin dulce, cu aproximativ 4g de zahar per litru. Un astfel de vin va complimenta savoarea preparatelor din carne de pasare si a garniturilor de legume sau de orez. De asemenea, este ideal pentru mancarurile care contin sosuri albe.
Vinurile dulci si demidulci fac un pairing perfect cu preparatele din carne de vita sau porc, iar pentru salate sau deserturi, cele mai bune vinuri albe raman cele demiseci.
3. Alege vinul in functie de aciditate
Gradul de aciditate al unui vin este un detaliu pe care, probabil, multi dintre noi il pierdem din vedere atunci cand suntem in cautarea bauturii ideale pentru un anumit preparat culinar. Si, totusi, acesta are o influenta majora asupra papilelor gustative, in asocierile sale cu diverse mancaruri.
Unele soiuri de struguri – de regula cele care provin din zone caracterizate printr-un climat mai rece – produc vinuri mai acide decat altele. Ca regula de baza, vinul ar trebui sa fie mai acid, in comparatie cu mancarea. Astfel, un Sauvignon Blanc fuzioneaza foarte bine cu preparatele usoare, motiv pentru care este servit deseori la antreuri.
Indiferent de sortimentul de vin alb pe care il preferi, pentru a te delecta din plin cu savoarea sa autentica, este extrem de important sa il consumi la temperatura recomandata – in principiu, intre 6 si 8 grade C in cazul vinurilor albe.
In plus, pentru o experienta autentica, serveste vinul in pahare speciale, cu picior, care sa contribuie la mentinerea aromei originale a bauturii, dar si a temperaturii.