Ai primit deja o mulțime de aplicații pentru jobul pe care l-ai scos la concurs, dar nu știi cum să alegi persoana potrivită postului respectiv? De cele mai multe ori, procesul de recrutare reprezintă o adevărată provocare pentru specialiștii din HR sau managerii care au nevoie de un nou membru în echipa lor. Atragerea și menținerea potențialilor candidați este principala problemă cu care se confruntă piața resurselor umane în prezent, așa că recrutarea oamenilor potriviți și dedicați nu este deloc simplă. Dacă te afli în poziția de recrutor, avem pentru tine câteva sfaturi utile pentru alegerea celor mai buni candidați.
Identifică persoana care a manifestă interes crescut față de job
Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont în alegerea viitorului potențial angajat este entuziasmul său față de postul vacant. Dacă un candidat pune foarte multe întrebări în cadrul interviului, își manifestă curiozitatea față de companie și domeniul său de activitate sau a dovedit că s-a documentat temeinic înainte de a aplica la job, înseamnă că își dorește cu adevărat să lucreze în cadrul companiei. De altfel, îi poți adresa candidatului o întrebare simplă, dar care face departajarea mult mai ușoară – de ce ar trebui să te angajăm pe tine?
Verifică reputația unui potențial candidat
Pentru mulți angajatori, reputația poate constitui o premisă bună pentru încadrarea în muncă a unei persoane. Însă, imaginea nu trebuie să înlocuiască dovezile de performanță, o evaluare bazată pe criterii bine definite ori un sistem de priorități și valori ale organizației. Știm cu toții că companiile aspiră întotdeauna să găsească cei mai buni oameni de pe piață, dar în realitate, în toate situațiile, au nevoie doar de angajații potriviți. Așadar, ca să te asiguri că viitorul salariat are șanse de reușită și că orice afirmație pe care acesta o face este susținută prin probe solide, verifică cu atenție reputația sa dacă îți dorești un proces de recrutare eficient.
Explică-i viitorului angajat viziunea companiei
Atunci când îți dorești oameni noi în echipă începe prin a-ți face potențialii angajați să înțeleagă ce anume promovează organizația. Postează mesaje despre cultura organizațională pe site-ul companiei și în anunțul de angajare, accentuează importanța valorilor societății și cere-le candidaților să exprime în câteva vorbe ce înseamnă convingerile și tradițiile firmei pentru ei. Prin întrebări precum “Cum îi oferi un serviciu de calitate unui client nou” sau “Ce poziție ai adopta în cazul unui conflict de muncă cu un coleg” poți determina dacă aceștia se aliniază normelor și viziunii companiei. Cu siguranță, o persoană care rezonează cu convingerile și credințele societății se va putea adapta fără probleme cu stilul de viață general al firmei.
Solicită-i candidatului să dea o probă de lucru
Chiar și de la distanță, îl poți provoca pe candidatul la job să cunoască în detaliu produsele sau serviciile companiei, să le experimenteze, să evalueze activitatea competitorilor, iar apoi să vină cu soluții de îmbunătățire. O asemenea probă de lucru îți va demonstra nivelul performanței potențialului angajat. Dacă acesta consideră că totul este perfect, s-ar putea să fii mulțumit de serviciile sale o perioadă de timp, dar dacă vine cu idei constructive și sugestii pentru o practică mai bună, atunci este omul potrivit pentru compania ta.
Ia în considerare și talentul, nu doar experiența candidatului
Un evaluator bun va căuta exemple suficiente pentru a susține competențele pe care vrea să le identifice într-un potențial candidat. Totuși, chiar dacă experiența își spune cuvântul, ține cont și de talentul oamenilor. De ce? Pentru că persoanele talentate au un nivel mai mare de creativitate și pot face performanță față de cele care au mai multă experiență, dar nu și gândire creativă. Oamenii talentați nu vor să-și petreacă timpul executând sarcini repetitive și proiecte plictisitoare, ci au nevoie de lucruri stimulante, cu scopuri ambițioase.
Dacă îți dorești ca afacerea ta să evolueze, ține cont de aspectele prezentate atunci când vrei să angajezi oameni bine pregătiți. Încearcă să ai o strategie bine conturată despre cum ar trebui să fie viitorii angajați și să știi exact ce abilități trebuie să dețină pentru a face față cu brio cerințelor postului.