Cum a aparut muzica populara

Muzica populara a rezultat prin confruntarea ansamblurilor de instrumente populare cu lumea oraseneasca, precum si cu realitatea geo-politica din secolul XX. Datorita numeroaselor schimbari care au avut loc dupa anii 1990, a avut loc aparitia unui nou subgen de muzica populara si anume muzica etno. S-au realizat o multime de creatii muzicale de catre romani, dar si de stramosii acestora, multe melodii reusind sa faca fata timpului si fiind transmise mai departe.

Muzica populara a aparut incepand din Evul Mediu. Avand in vedere ca tara noastra este situata la confluenta dintre est si vest, muzica a fost si ea influentata de aceste lucruri, de aceea muzica populara este destul de diferita de la o regiune la alta. Zona de vest a tarii beneficiaza de influente vestice, in vreme ce partea de este a tarii a fost influentata de muzicile bizantine, slave, dar si turcesti.

Influentele de acest fel au actionat atat asupra muzicii folclorice, cat si asupra muzicii erudite si anume a celei religioase-gregoriene. Folclorul muzical romanesc este cuprins de cultura spirituala al poporului roman din domeniul artei sunetelor. Muzica populara de pe muzica-populara.tv face asadar referire la mostenirea muzicala a romanilor de la sat, precum si a popuarelor din care romanii au luat nastere.

Fiind o ramura a creatiei traditionale romanesti, inca de la inceputul secolului XX, compozitorul George Enescu a reusit sa creeze o sinteza organica, dar si profunda intre tendintele muzicii culte ale vremii sale, dar si profunzimea muzicii folclorice. El se foloseste de un limbaj modern, reusind sa experimenteze in ariile microtonale si modale. Acesta a reusit sa creeze numeroase compozitii care sunt apreciate si in ziua de azi, Enescu ramanand unul dintre cei mai mari compozitori romani din toate timpurile.

Avand radacini milenare, cultura muzicala romana este adanc intiparita in originile romanilor, cantecele de pahar, bocetele de nunta, cele de inmormantare, dar si colindele reusind sa faca fata trecerii timpului. Baladele au ajuns la noi inca din timpuri stravechi, lucru care reflecta lupta poporului roman contra boierilor feudali, dar si contra cotropitorilor romani. Una dintre cele mai vechi balade din tara noastra este Miorita, aceata fiind creata pe baza unei legende vechi transmise de la o generatie la alta pe cale orala.

Muzica populara nu este insa caracteristica doar tarii noastre. Aceasta este prezenta in toate tarile din Balcani, dar si din fostul bloc rasaritean. Ea este inclusa ca subgen pentru alte tipuri precum cea lautareasca si cea traditionala. Muzica populara este diferita de folclorul muzical, ea fiind diferita in special datorita instrumentatiei, repertoriului, precum si stilului instrumental. Aceasta muzica mai difera si in functie de influentele primite. De exemplu, in zona de vest a tarii, aceasta muzica a primit mai multe influente vestice, in timp ce in zona de est, muzica populara a primit influente slave, turcesti, dar si bizantine. In ziua de azi, muzica populara ramane insa foarte apreciata, ea fiind pe placul tuturor persoanelor si fiind apreciata de oricine. Ea este un gen muzical indragit foarte mult chiar si azi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.