Depresia este o afectiune medicala grava care poate afecta negativ capacitatea copilului de a se conecta cu prietenii si familia, de a se bucura de activitatile zilnice normale, de a merge la scoala, de a se concentra in timp ce este acolo si de a se bucura de copilarie.
Diagnosticul adecvat si un plan de tratament sunt un inceput bun, dar tratarea depresiei necesita timp si poate include recaderi. Te ajuta sa stii la ce sa te astepti in timpul procesului si cand sa ceri ajutor suplimentar.
Intelegerea simptomelor
Pentru adulti, caracteristica definitorie a unui episod depresiv major include starea de spirit depresiva aproape in fiecare zi pentru o perioada de cel putin doua saptamani, dar la copii, este mai probabil sa observi iritabilitate.
Totodata, pot exista urmatoarele simptome:
-
tristete, retragere din activitatile obisnuite si plictiseala simtita in mod frecvent;
-
lipsa de placere in efectuarea activitatilor normale;
-
somn prea mult sau prea putin;
-
crestere sau scadere in greutate;
-
senzatia ca nu mai exista speranta;
-
dificultati de concentrare sau in luarea deciziilor;
-
oboseala;
-
ganduri de moarte sau sinucidere.
La ce sa te astepti de la tratament
Tratamentul pentru depresie poate dura timp si uneori implica unele incercari si erori. Nu exista doi copii la fel si este important sa ai rabdare cu procesul pentru a ajuta copilul sa se simta in siguranta.
-
Educatie: Educarea copilului in legatura cu ceea ce reprezinta depresia este un prim pas crucial. Acest lucru il ajuta pe copil sa inteleaga cauzele posibile (genetica, factori de mediu, agresiune, stres), sa inteleaga chimia creierului (serotonina scazuta) si sa nu se mai invinovateasca.
-
Psihoterapie: Terapia este o optiune buna pentru copiii care se lupta cu depresia. Exista diferite tipuri de terapie si ceea ce functioneaza pentru unul ar putea sa nu functioneze pentru altul. Pentru copiii mai mici, terapia prin joc este o optiune foarte buna. Pentru copiii mai mari si adolescenti, terapia cognitiv-comportamentala poate fi eficienta. Poate dura timp pentru a gasi cea mai buna potrivire pacient-terapeut. Insa rezultatele pot fi uimitoare.
-
Medicatie: Medicatia ar putea fi necesara pentru cazuri moderate pana la severe, dar medicamentele functioneaza cel mai bine atunci cand sunt combinate cu un mod de terapie. Managementul medicamentelor este important. Se recomanda supravegherea atenta a medicatiei pe care o ia copilul.
- Spitalizare: Pentru cazurile severe de depresie, inclusiv ideatie suicidara, spitalizarea este uneori necesara.
La ce sa te astepti acasa
Chiar si cu medicamente, nu exista o solutie rapida pentru depresie. Tratamentul poate fi lung si anevoios. Parintii isi pot sprijini copilul facand urmatoarele:
-
Incurajarea exercitiilor fizice zilnice (acest lucru nu trebuie sa includa neaparat un sport organizat. Plimbarile in familie pot fi o solutie grozava).
-
Supravegherea oricarui medicament (este prea mult sa ceri unui copil deprimat sa-si gestioneze propriile medicamente);
-
Petrecerea timpului impreuna cu copilul: Terapia va ajuta copilul sa inceapa sa se deschida si sa isi verbalizeze sentimentele. Este datoria ta, ca parinte, sa asculti si sa oferi sprijin neconditionat atunci cand copilul tau se deschide acasa.
-
Pregatirea unor mese sanatoase. Un stil de viata sanatos poate ajuta extrem de mult la procesul de tratament.
-
Incurajarea obiceiurilor sanatoase de somn.
La ce sa te astepti de la copilul tau
Copiii si adolescentii nu sunt mini-adulti. Se dezvolta si se schimba intr-un ritm rapid, chiar si atunci cand experimenteaza un episod depresiv. Ca atare, simptomele se pot intensifica si diminua pe parcursul tratamentului. S-ar putea sa descoperi ca depresia pare sa fi disparut, doar pentru a observa o recidiva a comportamentului depresiv cateva zile mai tarziu.
Iritabilitatea, senzatia de coplesire si izbucnirile sunt frecvente la copiii depresivi. Oricat de greu poate fi acest lucru pentru parinti, este important sa ramana calmi si sa se concentreze pe ascultarea activa.
Este tendinta fireasca a parintelui de a dori sa o “repare” sau sa o opreasca intr-un fel sau altul, dar depresia este complicata. Nu poate fi remediata sau oprita. Dar poate fi ameliorata. Cu un tratament adecvat si cu sprijin din partea celor dragi, copilul tau se poate bucura din nou de copilarie.
Mai multe detalii despre depresia la copii poti descoperi pe https://mindmed.ro/