Cod rosu de viscol si ninsori: Romania sub asediul iernii. Zonele afectate si alertele ANM

Agentia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizari meteo pentru aproape intreaga tara, inclusiv coduri rosii, portocalii si galbene de ninsori, viscol si vant puternic. Conditiile meteorologice severe, care se vor intensifica in zilele urmatoare, aduc ninsori abundente, rafale de vant extrem de puternice si conditii dificile de trafic, in special in zonele de munte.

Cod galben: Vant si ninsori viscolite in mai multe regiuni

Un cod galben este in vigoare pana joi, ora 23:00, afectand regiunile Dobrogea, Muntenia, Oltenia, sudul Transilvaniei, precum si Carpatii Meridionali si Orientali. Vantul va sufla cu intensitate, atingand rafale de 50-70 km/h, iar pe crestele muntilor va depasi temporar 80-90 km/h.

In prima parte a zilei, in zonele montane si local in Transilvania si Moldova, vor fi ninsori care vor viscoli zapada, reducand vizibilitatea. Precipitatiile sub forma de ninsoare vor depune un strat de zapada consistent, in general peste 10-20 cm in zonele montane.

De joi seara pana vineri seara, codul galben se extinde si asupra vestului, nord-vestului si centrului tarii, iar vineri, intensificarile vantului vor afecta si regiunile estice.

Cod portocaliu: Viscol si rafale puternice in zonele joase si montane

Un cod portocaliu de viscol intra in vigoare vineri, de la ora 02:00 pana la ora 14:00, in zonele joase din judetele Caras-Severin, Timis si Arad. Vantul va sufla cu rafale puternice de 70-85 km/h, provocand conditii dificile, mai ales in timpul noptii si dimineata.

Un alt cod portocaliu este valabil de vineri, ora 02:00, pana la ora 20:00, afectand zonele inalte din Carpatii Meridionali, Occidentali si Orientali. In aceste regiuni, vantul va sufla extrem de tare, cu rafale intre 80 si 120 km/h, viscolind zapada. Stratul de zapada va creste semnificativ, depasind local 30 cm, iar vizibilitatea va fi aproape de zero din cauza zapezii troienite.

Cod rosu: Ninsori abundente si viscol extrem in sapte judete

De vineri, ora 05:00, si pana la ora 14:00, intra in vigoare un cod rosu de viscol foarte puternic si ninsori la altitudini de peste 1700 m in judetele:

  • Caras-Severin
  • Hunedoara
  • Alba
  • Sibiu
  • Brasov
  • Arges
  • Dambovita

In aceste zone, vantul va depasi viteze de 120 km/h, determinand reducerea vizibilitatii la zero si troienirea masiva a zapezii. Autoritatile recomanda evitarea deplasarilor in aceste regiuni, unde conditiile meteorologice vor fi extreme.

Zone afectate si prognoze detaliate

Muntii Carpati: Precipitatiile sub forma de ninsoare vor cuprinde toate zonele montane, iar stratul de zapada va fi consistent. Vantul puternic va genera viscol si conditii periculoase pentru deplasari.

Campiile si regiunile joase: In vestul si nord-vestul tarii, vantul va crea probleme majore, iar poleiul va reprezenta un risc in Banat, Oltenia si Transilvania.

Maramures si Moldova: Ninsori predominante si un strat de zapada de 5-10 cm se vor depune pana la finalul saptamanii.

Recomandari pentru populatie

ANM si autoritatile locale recomanda cetatenilor sa ia masuri de precautie in fata conditiilor meteorologice severe:

  • Evitati deplasarile inutile in regiunile afectate de codurile portocalii si rosii.
  • Echiparea vehiculelor pentru iarna este esentiala, mai ales pentru cei care tranziteaza zonele montane.
  • Asigurati proviziile de baza si verificati sursele de incalzire in locuinte.
  • Contactati autoritatile locale pentru informatii despre drumuri blocate sau probleme cauzate de viscol.

Avertizari suplimentare

Conform ANM, situatia meteorologica ramane dinamica si este posibila actualizarea alertelor pe masura ce fenomenele meteo evolueaza. Pentru informatii detaliate si actualizate, consultati platforma oficiala a ANM sau aplicatiile mobile dedicate.

Romania, sub presiunea iernii

Aceste fenomene meteorologice severe marcheaza un inceput dificil de iarna pentru Romania. Viscolul si ninsorile abundente din urmatoarele zile sunt un test atat pentru autoritati, cat si pentru populatie, subliniind necesitatea unor masuri rapide si eficiente pentru a minimiza impactul asupra vietii cotidiene si infrastructurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.