Obligatoriu prin lege pentru incheierea contractelor de vanzare/cumparare sau pentru contractele de inchiriere, dar si la receptia finala a cladirilor noi, certificatul energetic este un document foarte important, pe care proprietarii imobilelor trebuie sa il detina.
In Romania, certificatele energetice au devenit obligatorii la vanzarea sau inchirierea imobilelor sau partilor din imobile (apartamente) inca din 13 iulie 2019,dar au fost introduse in tara noastra inca din anul 2007.A fost necesar ca tara noastra sa respecte o cerinta a Unuinii Europene.
Care sunt pasii care trebuie urmati pentru obtinerea certificatelor?
Emiterea acestor acte poate fi facuta doar de catre auditori energetici atestati, astfel ca solicitantul trebuie sa contacteze un astfel de specialistProprietarii de imobile care doresc sa obtina un certificat energetic trebuie sa pregateasca copii dupa cateva acte ale cladirii sau apartamentului si sa le transmita auditorului.Ce acte sunt necesare va poate spune cel mai bine specialistul ales, nu va ingrijorati.
Pe baza tuturor acestor informatii preluate din actele cladirii si printr-o vizita la imobil, auditorii energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au posibilitatea de a face calculele necesare si a emite documentul dorit.
Cladirile sunt incadrate in 7 clase energetice (de la A la G),in functie de consumul lor anual de energie pe metrul patrat.
Care sunt cladirile pentru care certificatele sunt obligatorii?
Pentru aproape toate categoriile de imobile este obligatoriu sa existe un certificat energetic atunci cand se vand sau se inchiriaza. La fel, la receptia finala a unei cladiri noi este obligatoriu si acest act.Daca aveti nevoie sau nu de certificat de performanta energetica va poate spune cel mai bine auditorul energetic atestat.
Exceptii de la obligativitatea existentei certificatului energetic?
Exista si exceptii de la obligatia intocmirii unui certificat energetic pentru imobile, pentru ca potrivit legislatiei in vigoare, de exemplu pentru lacasurile de cult, cladirile care au o valoare istorica recunoscuta, dar si pentru cladirile care urmeaza sa fie folosite doar temporar, aceste acte nu sunt necesare.
Valabilitatea certificatului energetic
Din punct de vedere legal, certificatele energetice sunt valabile timp de 10 ani, dar se poate solicita oricand altul atunci cand intervin schimbari in eficienta energetica a constructiei (de exemplu la modernizarea si renovarea ei).
In cat timp pot fi emise certificatele de performanta energetica?
Auditorii din cadrul Reflex Architecture SRL Bucuresti elibereaza un astfel de certificat energetic pentru cladirile din Bucuresti si judetul Ilfov in maxim 24 de ore de la primirea actelor apartamentului sau cladirii si vizitarea constructiei pentru observatii si masuratori.