Intrucat domeniul imobiliar este in floare in Romania, foarte multi oameni au ales sa patrunda pe aceasta piata.Unii dintre dezvoltatori se indreapta catre ridicarea de cladiri rezidentiale, pe cand altii prefera sa ridice cladirile de birouri sau alte tipuri de constructii.
In acelasi timp, multe dintre cladirile construite sunt vandute sau inchiriate.
Toti cei care se ocupa de ridicarea unor imobile,vand sau inchiriaza cladiri, trebuie sa respecte insa legislatia romaneasca in vigoare.Printre prevederile legale este si obligativitatea ca la receptia imobilelor noi sau atunci cand se vand sau inchiriaza cele existente sa existe un certificat de performanta energetica pentru acea cladire/parte de cladire/apartament.
In randurile ce urmeaza,dezvoltatorii/proprietarii/administratorii/investitorii pot descoperi principalele informatii pe care trebuie sa le stie despre certificatele energetice.
Certificatele energetice sunt simple acte birocratice, sau sunt utile pentru proprietari?
Pentru inceput, constructorii trebuie sa stie ca certificatele energetice sunt documente cu ajutorul carora in anumite conditii pot creste indirect pretul de vanzare al imobilelor pe care le detin. Mai exact, conform legislatiei in vigoare, aceste documente sunt necesare pentru a indica atat cumparatorilor, cat si chiriasilor cat de eficiente sunt imobilele din punct de vedere al consumului de energie.
Atunci cand ii poti demonstra clientului prin acest act faptul ca intretinerea pe care o va plati lunar va fi mai mica, poti solicita un pret mai mare sau poti vinde / inchiria mai usor sau mai repede imobilul.De asemenea, ele sunt utile si chiriasului sau cumparatorului, intrucat acesta va putea cumpara o cladire la care costurile de exploatare vor fi mai mici.
Cum pot fi obtinute certificatele de performanta energetica?
In ceea ce priveste obtinerea certificatelor, procesul pe care solicitantii trebuie sa il urmeze nu este deloc unul dificil.Foarte important este ca ei sa puna la dispozitia auditorilor energetici atestati acele acte ale cladirii cerute de acestia.
Acesti auditori sunt singurii care au dreptul conform legii sa emita un certificat energetic. In plus, auditorii cu gradul profesional I au dreptul sa elaboreze si audit energetic pentru cladiri.Pentru a emite certificatul, specialistii trebuie sa utilizeze atat date din actele imobilului, cat si informatiile obtinute din studierea la fata locului a cladirii.
Clasele energetice
Dintre cele 7 clase energetice la cladiri, A este cea mai buna, iar G este cea mai slaba. Pentru obtinerea unei clase energetice bune, este important ca dezvoltatorii sa foloseasca intotdeauna materiale de calitate si sa fie atenti la fiecare detaliu.
De exemplu, imobilele care anual pot inregistra un consum energetic de pana la 125 kWh/m2/an sunt incadrate in clasa A, pe cand cele care ating un consum de 820 kWh/m2/an sunt incadrate in clasa G.
Pentru ce imobile nu este necesar un certificat energetic?
Important de precizat este si faptul ca pentru anumite tipuri de imobile, certificatele energetice nu sunt necesare.