Cele mai importante intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de infiintarea unei firme

Urmeaza sa pui bazele propriei tale afaceri? Acest lucru iti va aduce o multime de beneficii atat pe plan profesional, cat si personal, insa procesul pentru infiintarea firmei nu este deloc usor. Inainte de a face pasul important, trebuie sa fii foarte informat si nu in ultimul rand, sa iti pui o serie de intrebari care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie atat pentru tine, cat si pentru business-ul tau.

SRL sau PFA? Care varianta este mai avantajoasa?

Daca vei opta pentru un PFA, iti poti administra business-ul cu usurinta, insa activitatea pe care o desfasori trebuie sa fie sustinuta de o experienta de minimum 2 ani in domeniu. In alta ordine de idei, un PFA poate avea un numar maxim de 5 coduri CAEN si ai posibilitatea sa colaborezi cu maximum 3 angajati.

Spre deosebire de PFA, un SRL iti permite inregistrarea mai multor coduri CAEN, cu conditia ca doar unul sa reprezinte activitatea principala. De asemenea, nu ai nevoie de vreo diploma care sa ateste certificarea in domeniul business-ului pe care urmeaza sa il manageriezi. Din punct de vedere al flexibilitatii, SRL reprezinta forma juridica cea mai avantajoasa.

Ce impozite urmeaza sa platesc?

In cazul unui SRL, impozitul este cuprins intre 1-3% pe venit, in functie de numarul angajatilor. Impozitul poate creste in cazul in care cifra de afaceri depaseste un million de euro intr-un an, insa vorbind despre un business la inceput de drum, procentul nu depaseste 3%.

Alte taxe pe care trebuie sa le platesti daca ai un SRL: CASS, CAS, impozit pe venit, contributia de asigurari sociale, etc. Aceste taxe se vor calcula intotdeauna in functie de salariul minim pe economie.

Am nevoie de un sediu social? Daca da, unde il stabilesc?

Orice forma juridica trebuie sa dispuna de un sediu social, indiferent ca optezi pentru un PFA sau SRL. Mai exact, sediul social este locul in care institutiile statului iti vor trimite toate instiintarile. Locul acestuia nu este impus, poate fi stabilit fie la propria adresa, fie la sediul avocatului sau la adresa unei cunostinte. Acest aspect ramane la latitudinea ta.

Ce acte imi sunt necesare pentru infiintarea firmei?

Exista multe acte importante de care ai nevoie inainte de infiintarea unei firme, insa institutiile abilitate te vor instiinta in legatura cu acest aspect.

In principiu, vei avea nevoie de urmatoarele:

  • O copie a buletinului;

  • Variantele de dunumire pentru societate;

  • Coduri CAEN;

  • Contractul locuintei unde urmeaza sa stabilesti sediul social.

In cazul unui PFA, pe langa cele mentionate, trebuie sa prezinti si dovezi ale studiilor absolvite.

Oricat de multe piedici par la prima vedere, o firma specializata in infiintare firme poate simplifica intreg procesul, fie ca este vorba despre un SRL sau PFA. In final, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.