Din pacate, exista o multime de mituri legate de depresie si, din acest motiv, multi oameni care se confrunta cu aceasta boala nu au acces la tratamentele eficiente disponibile acum.
Iata care sunt unele dintre cele mai frecvente mituri ce se invart in jurul acestui subiect:
Mit: Este normal ca adolescentii sa fie capriciosi si tristi, asadar adolescentii nu sufera de depresie “adevarata”.
Adevar: Depresia poate afecta oameni de orice varsta sau de orice rasa, etnie sau grup economic.
Mit: Adolescentii care pretind ca au depresie sunt slabi si trebuie doar sa se straduiasca mai mult.
Adevar: Depresia nu este o slabiciune, ci o tulburare grava de sanatate. Atat tinerii, cat si adultii care sufera de depresie au nevoie de tratament profesional. Un terapeut sau un consilier instruit ii poate ajuta sa invete modalitati mai pozitive de a se gandi la ei insisi, de a-si schimba comportamentul, de a face fata problemelor si de a-si gestiona relatiile.
De asemenea, medicii psihiatri pot prescrie medicamente pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei. Pentru multi oameni, combinatia dintre terapia psihologica si medicamente este foarte benefica.
Mit: A vorbi despre depresie nu face decat sa inrautateasca situatia.
Adevar: A vorbi despre sentimente poate ajuta pe cineva sa recunoasca nevoia de ajutor profesional. Aratandu-ne prietenia si ingrijorarea si oferind sprijin necritic, putem sa ne incurajam apropiatii sa vorbeasca cu parintii lor sau cu un alt adult de incredere, cum ar fi un profesor sau un antrenor, despre primirea unui tratament.
Mit: Muncind mai mult, putem invinge depresia.
Adevar: Depresia afecteaza aproape una din sase persoane la un moment dat in viata, asa ca remediile populare despre aceasta boala comuna abunda. O astfel de idee: munceste mai mult si te vei simti mai bine. Pentru cazurile usoare, acest lucru poate ajuta intr-adevar, dar depresia este ceva mult mai puternic si mai greu de invins. Suprasolicitarea poate fi de fapt un semn de depresie clinica, mai ales la barbati.
Mit: Depresia nu este o boala adevarata.
Adevar: Depresia este o afectiune medicala grava – si una dintre principalele cauze ale dizabilitatii la adultii din intreaga lume. Dar inca se confunda cu tristetea obisnuita. Dovezile biologice ale bolii provin din studii de genetica, hormoni, receptori ai celulelor nervoase si functionarea creierului. Circuitele nervoase din zonele creierului care regleaza starea de spirit par sa functioneze anormal in depresie.
Mit: Oamenii depresivi plang mult.
Adevar: Nu intotdeauna. Unii oameni nu plang si nici macar nu par a fi foarte tristi cand sufera de depresie. In schimb, sunt “goi” din punct de vedere emotional si se pot simti lipsiti de valoare sau inutili. Chiar si fara simptome de tristete, depresia netratata ii impiedica pe oameni sa isi traiasca viata la maxim – si afecteaza familiile.
Mit: Depresia face parte din imbatranire.
Adevar: Majoritatea oamenilor trec prin provocarile imbatranirii fara a fi deprimati. Dar atunci cand apare, depresia poate fi trecuta cu vederea. Persoanele in varsta isi pot ascunde tristetea sau pot avea simptome diferite, vagi: mancarea pur si simplu nu mai are gust bun, durerile se inrautatesc, iar somnul se schimba. Problemele medicale pot declansa depresia la varstnici – iar depresia poate incetini recuperarea dupa un atac de cord sau o interventie chirurgicala.
Vrei sa afli mai multe despre depresie? Discuta cu specialistii centrului medical Misca!