Cele mai cunoscute crame din regiunea Transilvaniei

0
229

Transilvania a reprezentat inca din cele mai vechi timpuri o importanta zona viticola, avand o traditie care dateaza de pe vremea geto-dacilor. Aceasta s-a perpetuat peste ani pana in zilele noastre, astfel ca, in prezent, putem vorbi despre cateva podgorii de renume din aceasta zona.

Pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu vinurile din regiunea Transilvaniei, facem o trecere in revista a celor mai cunoscute crame de aici.

Villa Vinèa

Aflata la aproximativ 15 kilometri de Tarnaveni,  crama Villa Vinèa dispune de podgorii care se intind pe mai bine de 70 de hectare. Aici sunt cultivate 11 soiuri locale si internationale, predominand soiurile albe.

Actul de nastere al cramei a fost semnat in anul 2011, insa activitatea efectiva a demarat un an mai tarziu. Jumatate din suprafata cultivata se afla in apropierea localitatii Mica, iar cealalta jumatate in localitatea Ganesti. Intreaga podgorie este situata pe un deal aproape de malul Tarnavei Mici, la o altitudine de aproximativ 350 de metri.

Dintre soiurile de vin produse de Villa Vinèa amintim Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Riesling, Merlot, Pinot Noir si Feteasca Neagra.

Crama La Salina

Denumirea cramei face referire la un important obiectiv turistic aflat la doar 100 de metri de aceasta. Este vorba despre salina Turda, amplasata intr-o zona cu un important potential viticol. Ani la rand, arealul viticol de pe dealurile Durgaului a fost dat uitarii, pana cand doi pasionati de vinuri nobile au decis sa ii repuna in valoare potentialul.

Asa a aparut Crama La Salina – un obiectiv de neratat daca ajungi la salina Turda. Vinurile cramei pot fi savurate la restaurantul propriu, alaturi de bucate traditionale specifice zonei. In mod sigur, te vei indragosti de acele locuri, iar daca vei vrea sa petreci acolo mai mult timp, te poti caza intr-una dintre cele 13 camere ale pensiunii.

In anul 2019, crama a atins capacitatea maxima de productie, cu 300.000 de sticle de vin imbuteliate de pe o suprafata de 42 de hectare.

Cramele Jidvei

Zona viticola Jidvei nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru iubitorii de vinuri, iar pentru cei mai putin initiati, trebuie precizat ca aici exista cea mai intinsa podgorie din tara.

Aceasta se afla in proprietatea Cramelor Jidvei, unde se prelucreaza anual peste 25 de milioane de kilograme de struguri. Cea mai mare dintre ele este Crama Jidvei, infiintata in 1974. Aceasta are o capacitate de stocare de 21,5 milioane de litri, iar capacitatea liniilor de imbuteliere este de 10.000 de sticle pe ora.

Cea mai veche este Crama Balcaciu, care a inceput sa produca in 1954, fiind profilata in prezent pe vinurile spumante si distilatele din vin.

In 1989, se infiinteaza Crama Blaj care a fost modernizata in 2007 si gazduieste in prezent vinoteca in care se gasesc cele mai vechi vinuri ale podgoriei.

Cea de-a patra crama si totodata cea mai noua este crama Tauni, infiintata in 2014. Lesne de inteles ca aceasta este echipata cu cele mai moderne dotari si foloseste cele mai noi tehnologii.

Domeniile Boieru

Vinurile de aici au un gust specific, usor migdalat, datorita migdalilor care cresc printre randurile de vie. Umbra lor cauzeaza coacerea lenta a strugurilor ceea ce confera o alta nota de savoare specifica vinurilor de la Domeniile Boieru. Acestea se gasesc si sub denumirea de „Domeniile Ciumbrud” si sunt cu preponderenta vinuri albe, de soi nobil. Dintre acestea, se disting vinurile Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Dry Muscat, Chardonnay si Pinnot Gris.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute crame din zona Transilvaniei si te invitam sa le faci o vizita imediat ce ai ocazia, pentru a te convinge de calitatea vinurilor produse aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.